Almanya'da Pazartesi günü erken saatlerde başlayacak olan büyük bir grev, Avrupa'nın en büyük ekonomisi yükselen enflasyondan sıyrılırken, toplu taşıma ve havaalanlarını son on yılların en büyük grevlerinden birinde felç etti.

Greve gidilen saatlerde, sendika başkanları, önemli ücret artışlarının binlerce işçi ve yönetim için bir "hayatta kalma meselesi" olduğu konusunda uyarıda bulunurken eylem çağrısı yaptı.

Ağırlıklı olarak gece yarısından hemen sonra başlaması ve Pazartesi boyunca hizmetleri etkilemesi planlanan grevler, yüksek gıda ve enerji fiyatlarının yaşam standartlarını düşürmesiyle büyük Avrupa ekonomilerini vuran son aylardaki endüstriyel eylemdir.

Fr59kgVX0AEOtJy

Ukrayna'daki savaştan önce gaz için büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı olan Almanya, son aylarda enflasyon oranlarının avro bölgesi ortalamasını aşmasıyla yeni enerji kaynakları için çabalarken yüksek enflasyondan özellikle sert bir şekilde etkilendi.

Almanya'da tüketici fiyatları Şubat ayında tahmin edilenden daha fazla yükseldi - bir önceki yıla göre %9,3 arttı - bu, Avrupa Merkez Bankası'nın bir dizi faiz oranı artışıyla yatıştırmaya çalıştığı inatçı maliyet baskılarında azalma olmadığına işaret ediyor.

Yıllarca oldukça istikrarlı fiyatların ardından tereyağından kiraya kadar her şeyin maliyeti arttığından, ülke genelinde milyonlarca işçi için sancılı bir ayarlama oldu.

Verdi işçi sendikası başkanı Frank Werneke, Bild am Sonntag'a verdiği demeçte, "Binlerce çalışanın önemli bir maaş artışı alması bir hayatta kalma meselesidir."

Fransa ayrıca, hükümetin emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64'e yükseltme girişimine karşı öfke artarken, Ocak ayından bu yana bir dizi grev ve protestoyla karşı karşıya kaldı.

Fr5e5dBXwAApjt6

Ancak Almanya'daki yetkililer, mücadelelerinin yalnızca ücretle ilgili olduğunu açıkça belirtti.

Verdi sendikası, toplu taşıma ve havaalanları da dahil olmak üzere kamu sektöründe yaklaşık 2,5 milyon çalışan adına müzakere ediyor. Demiryolu ve taşımacılık sendikası EVG, demiryolu işletmecisi Deutsche Bahn (DBN.UL) ve otobüs şirketlerinde yaklaşık 230.000 çalışan için pazarlık yapıyor.

Verdi, maaşın ayda en az 500 Euro (538 $) artmasını sağlayacak şekilde %10,5'lik bir ücret artışı talep ederken, EVG %12'lik bir artış veya ayda en az 650 Euro talep ediyor.

Deutsche Bahn Pazar günü yaptığı açıklamada, grevin "tamamen aşırı, temelsiz ve gereksiz" olduğunu söyledi.

İşverenler ayrıca nakliye işçileri için daha yüksek ücretlerin, farkı telafi etmek için daha yüksek ücretler ve vergilerle sonuçlanacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi