CHP İL BAŞKANI ANIL TANBUROĞLU: “Eğitim politikası merkezileşmeden uzaklaştırıldı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Dr. Anıl Tanburoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Tanburoğlu yayımladığı mesajında, “Öğretmenlerimizin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunların acilen çözüme kavuşturulması gerekmektedir” dedi.

Anıl Tanburoğlu’nun mesajı şu şekilde:

“Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Bugün kurucu liderimizin Millet Mekteplerinin kendisine verdiği ‘Başöğretmen’ unvanını kabul etmesinin de yıl dönümü. Bugünü bir miktar sevinç ama epey üzüntüyle kutluyoruz. Artık Saray düzeninin farklı aşamalarında ekonomik olarak öğretmenlerimiz, liyakatsizlikle yöneticilerimiz tahribata uğratıldı. Ulusal eğitim politikası merkezi olmaktan çıkarılıp cemaat ve tarikatların eliyle bir yönüyle sınıfsal bir tahribata ulaştırıldı. Parası olanlar çocuklarına iyi bir eğitim verme isteğiyle özel okullara hücum ederken yoksul ailelerin çocukları tarikat ve cemaatlerin kontrolündeki eğitim kurumlarına itildiler. Ayrıca aynı partinin mensubu olmalarına rağmen her gelen milli eğitim bakanı sistemi ve düzeni sıklıkla değiştirmeye özen gösterdiler. Oysa gelişmiş ülkelere baktığımızda bırakın aynı partinin bakanlarını farklı görüşlerden hükümet değişikliğinde bile eğitim, sağlık, dış politika gibi milli konularda sistemde yapısal değişikliklere gidilmez. Bahsettiğimiz ülkeler yüz yıl, yüz elli yıl önce planlanmış ve toplumun her kesiminin üzerinde mutabık kaldığı politikalarına devam ediyorlar. Eğitim sistemindeki tahribattan öğretmenlerimiz de nasiplerini aldılar. 2023 Türkiye’sinde öğretmenlerin çalışma koşulları çok ağır, üstelik mesleki alanda söz hakları ellerinden alındı. Anayasal bir hak olan güvenceli istihdam; gerek KHK ile gerek sözleşmeli öğretmen veya ücretli öğretmen statüleri getirilerek, gerekse başöğretmen statüsüyle kategorize edilerek öğretmenlerimiz yoksulluğa mahkûm edildiler. Yoksulluğa mahkûm edilen öğretmenler borç sarmalından kurtulamıyor, birçoğu kredi kartını tam ve zamanında ödeyemiyor. Bu ağır koşullar altında öğretmenlerin büyük bir bölümü ek iş arıyor, buldukları ölçüde ek iş yapıyorlar. Bütün bunların yanı sıra özel okulların öğretmenlerine uygulanan ücretlendirme politikası da son derece sancılı. Öğretmenlerimizin mesleki anlamda ve sosyal hayatta karşılaştıkları sıkıntıların tamamına hakimiz.

Çukurova Üniversitesi Tanıtım, Kariyer ve Mezunlar Günü Düzenledi Çukurova Üniversitesi Tanıtım, Kariyer ve Mezunlar Günü Düzenledi

Unutulmamalıdır ki çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenler daha rahat, daha özgür ve daha yaşanabilir bir hayatı fazlasıyla hak ediyorlar. Bu duygu ve düşüncelerle tüm eğitim emekçisi öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, iş ve sosyal yaşamlarında güzel günler diliyorum.”

Editör: Süleyman Devrim Boğa