Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencilerinin barınma sorununa ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Gülüm tarafından verilen önerge ile ilgili açıklama şu şekilde;

Her yıl binlerce öğrenci barınma sorunu nedeniyle üniversiteyi terk etmek zorunda kalarak en temel hakları olan eğitim hakları gasp edilmektedir.

Üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite öğrencileri bu yıl da yurt ve barınma sorunuyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalamayan öğrenciler ev kiralarındaki fahiş fiyatlar ve özel yurtların da pahalılığı nedeniyle eğitimlerini sürdürememektedir. 

Medyada çıkan haberlere göre; Artvin Çoruh Üniversitesi’nde 2018’de “çözülecek” denilen öğrencilerin barınma sorunu halen devam etmektedir. Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala yurt inşaatı tamamlanmadığı için öğrenciler açıkta kalma durumuyla karşı karşıyadır. Üniversite öğrencilerinin talebi barınma sorunlarının bir an önce çözülmesidir. Öte yandan yurt inşaatıyla aynı dönemde inşaatına başlanan rektörlük binası tamamlanırken yurt inşaatının bitirilmemesine öğrenci velileri tepki göstermiştir.

Bu bağlamda;

1.     Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencilerinin yaşadığı barınma sorunundan haberdar mısınız? Yurt inşaatı ne zaman tamamlanacaktır?

2.     Üniversite öğrencilerinin barınması için yurt inşaatına öncelik vermek yerine neden rektörlük binasının inşaatına öncelik verilmiştir?

3.     Yurt inşaatı tamamlanana kadar öğrencilerin barınma sorunu nasıl giderilecektir? Bakanlık olarak herhangi bir hazırlığınız var mıdır?

4.     2022-2023 eğitim ve öğretim döneminde KYK yurtlarına başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Başvuruda bulunan öğrencilerin kaçı yurtlara yerleşememiştir? Yerleşemeyen öğrencilerin barınma sorununun çözümü için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

5.     KYK yurtlarının ücretsiz olması ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılanması için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi