ECB Faizi 50 Baz Puan Daha Artırdı

Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarında planlanan yarım puanlık artışa devam etti, ancak Credit Suisse Group AG'nin hayatta kalmasını tehdit eden bir bankacılık fırtınasının ardından neler olabileceği konusunda sessiz kaldı .

Yetkililerin altı hafta önceki son toplantılarından bu yana kararsız kalması ve ekonomistlerin çoğunun beklediği gibi, mevduat oranı Perşembe günü %3'e yükseltildi.

Credit Suisse'in hisseleri, Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünün yol açtığı kargaşaya kapıldıktan sonra, ECB'nin Yönetim Konseyi'nin iki günlük toplantısı için toplandığı sırada ilk düşüşünü başlattı ve bu da bankacılık sektörünün genel sağlığı hakkında endişeleri artırdı. 

ECB yetkilileri, artan finansal istikrar korkuları arasında son toplantıların uygulamasından koparak, Mayıs ayında bir sonraki borçlanma maliyetlerini belirlediklerinde ne yapacakları konusunda rehberlik etmeyi reddettiler.

“Yükselen belirsizlik düzeyi, Yönetim Kurulu'nun gelecek ekonomik ve finansal veriler ışığında enflasyon görünümüne, enflasyonun altında yatan dinamiklere, ECB yaptığı açıklamada, "para politikası aktarımının gücü" dedi.

Para politikası kararları

Enflasyonun çok uzun süre çok yüksek kalması bekleniyor. Bu nedenle, Yönetim Konseyi bugün, enflasyonun %2'lik orta vadeli hedefe zamanında geri dönmesini sağlama kararlılığı doğrultusunda üç temel ECB faiz oranını 50 baz puan artırmaya karar verdi. Artan belirsizlik düzeyi, Yönetim Kurulu'nun gelecek ekonomik ve finansal veriler ışığında enflasyon görünümünü, enflasyonun altında yatan dinamikleri ve enflasyonun altında yatan dinamikleri dikkate alarak belirleyeceği politika faizi kararlarında veriye dayalı bir yaklaşımın önemini pekiştiriyor. para politikası aktarımının gücü.

Yönetim Konseyi, mevcut piyasa gerilimlerini yakından izliyor ve Euro bölgesinde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak için gereken şekilde yanıt vermeye hazır. Euro bölgesi bankacılık sektörü, güçlü sermaye ve likidite pozisyonları ile dirençlidir. Her halükârda,ECB'nin politika araç takımı, gerektiğinde Euro bölgesi mali sistemine likidite desteği sağlamak ve para politikasının sorunsuz aktarımını korumak için tam donanımlıdır.

Yeni ECB personeli makroekonomik projeksiyonları, son zamanlarda finansal piyasa gerilimlerinin ortaya çıkmasından önce Mart ayı başlarında sonuçlandırıldı. Dolayısıyla bu gerilimler, enflasyon ve büyümenin temel değerlendirmeleri hakkında ek belirsizlik anlamına geliyor. Bu son gelişmelerden önce, temel enflasyonun temel patikası, esas olarak enerji fiyatlarının önceden tahmin edilenden daha az katkısı nedeniyle aşağı yönde revize edilmişti. ECB personeli şimdi enflasyonun 2023'te ortalama %5,3, 2024'te %2,9 ve 2025'te %2,1 olacağını tahmin ediyor. Aynı zamanda, altta yatan fiyat baskıları güçlü olmaya devam ediyor. Enerji ve gıda hariç enflasyon Şubat ayında artmaya devam etti ve ECB personeli, Aralık projeksiyonlarında öngörülenden daha yüksek olan 2023'te ortalama %4,6 olmasını bekliyor. Daha sonra 2024'te %2,5'e, 2025'te ise %2,2'ye düşeceği,

2023'teki büyüme için temel projeksiyonlar, hem enerji fiyatlarındaki düşüşün hem de ekonominin zorlu uluslararası ortama karşı daha dirençli olmasının bir sonucu olarak ortalama %1,0'e revize edildi. ECB personeli daha sonra, güçlü bir işgücü piyasası, artan güven ve reel gelirlerdeki iyileşme ile desteklenen büyümenin hem 2024 hem de 2025'te %1,6'ya yükselmesini bekliyor. Aynı zamanda, para politikasının sıkılaştırılması nedeniyle 2024 ve 2025'te büyümedeki toparlanma Aralık ayında öngörülenden daha zayıf.

Önemli ECB faiz oranları

Yönetim Konseyi, üç temel ECB faiz oranını 50 baz puan artırmaya karar verdi. Buna göre, 22 Mart 2023 tarihinden itibaren ana refinansman işlemlerine uygulanan faiz oranı %3,50, marjinal kredilendirme imkânına ilişkin faiz oranı %3,50, mevduat imkânına ilişkin faiz oranı ise %3,00'e yükseltilecektir.

Varlık satın alma programı (APP) ve pandemik acil durum satın alma programı (PEPP)

Eurosystem vadesi gelen menkul kıymetlerden anapara ödemelerinin tamamını yeniden yatırıma yatırmadığından, APP portföyü ölçülü ve öngörülebilir bir hızda azalmaktadır. Düşüş, Haziran 2023'ün sonuna kadar ayda ortalama 15 milyar avro olacak ve sonraki hızı zaman içinde belirlenecek.

PEPP ile ilgili olarak Yönetim Konseyi, program kapsamında satın alınan vadesi dolan menkul kıymetlerden anapara ödemelerini en azından 2024'ün sonuna kadar yeniden yatırıma yatırmayı planlıyor. uygun para politikası duruşu

Yönetim Konseyi, pandemiyle ilgili para politikası aktarım mekanizmasına yönelik risklere karşı koymak amacıyla, PEPP portföyünde vadesi gelen itfaların yeniden yatırılmasında esneklik uygulamaya devam edecek.

Yeniden finansman işlemleri

Bankalar, hedeflenen uzun vadeli yeniden finansman operasyonları kapsamında borç alınan miktarları geri öderken, Yönetim Konseyi, hedeflenen borç verme operasyonlarının para politikası duruşuna nasıl katkıda bulunduğunu düzenli olarak değerlendirecektir.

***

Yönetim Kurulu, enflasyonun orta vadede %2'lik hedefine geri dönmesini sağlamak ve para politikası aktarımının düzgün işleyişini korumak için yetkisi dahilindeki tüm enstrümanlarını ayarlamaya hazırdır. ECB'nin politika araç seti, gerektiğinde avro bölgesi mali sistemine likidite desteği sağlamak için tam donanımlıdır. Ayrıca, İletim Koruma Aracı, tüm avro bölgesi ülkelerinde para politikasının aktarımına ciddi bir tehdit oluşturan haksız, düzensiz piyasa dinamiklerine karşı koymak için mevcuttur ve böylece Yönetim Konseyi'nin fiyat istikrarı görevini daha etkin bir şekilde yerine getirmesine olanak tanır.

ECB Başkanı, bugün 14:45 CET'de başlayacak bir basın toplantısında bu kararların altında yatan hususlar hakkında yorum yapacak.

Editör: Haber Merkezi