İstanbul’da Bakırköy Belediyesini kapsayan soruşturmada, kamu ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı ve iş yeri ruhsatı süreçlerinde hukuka aykırı menfaat sağlandığı iddiaları mercek altına alındı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın, belediyenin mal ve hizmet alımlarında kamu zararına yol açıldığı yönündeki ihbarlar üzerine genişletildiği bildirildi. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı başvurularında bazı işletmelerden hukuka aykırı biçimde para istendiği, ödeme yapmayan işletmelerin işlemlerinin ise kasıtlı olarak geciktirildiği iddiaları da soruşturma dosyasında yer aldı.
42 İhale Dosyası İncelendi
Soruşturma kapsamında 2024-2026 yılları arasında gerçekleştirilen açık ve pazarlık usulüyle yapılan 42 ihaleye ilişkin dosyalar bilirkişi heyeti tarafından incelendi.
Şüphelilere ait HTS kayıtları, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları ve teknik takip verilerinin değerlendirilmesi sonucunda, “ihaleye fesat karıştırma” ve “irtikap” suçları kapsamında haklarında işlem yapılması kararlaştırılan kişiler belirlendi.
Belediye Yöneticileri de Listede
Hakkında gözaltı kararı verilen 68 kişi arasında belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, belediye çalışanları ve ihalelere katılan firmaların temsilcilerinin bulunduğu belirtildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından şüphelilerin yakalanması, gözaltına alınması ve gerekli arama ve el koyma işlemlerinin gerçekleştirilmesi için çalışma başlatıldı.
GÖZALTINA ALINAN BAŞKAN YARDIMCILARI BELLİ OLDU
Operasyon kapsamında gözaltına alınan başkan yardımcıları şu şekilde:
- Nurcan Alan
- Ali Rıza Akyüz
- Cemalettin Özdemir
- Arda Karadağ
- Abdülhamit Pehlivan
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bakırköy Belediye Başkanlığı tarafından yapılan mal ve hizmet alımına ilişkin ihale dosyalarında suç teşkil eden usülsüzlükler neticesi kamu zararı oluştuğu; işyeri çalışma ruhsatı talep eden işletme sahiplerinden hukuka aykırı şekilde para talep edildiği, talep edilen miktarı ödemeyen işletmelerin ruhsat işlemlerinin ise sürüncemede bırakıldığı şeklinde Cumhuriyet Başsavcılığımıza gelen ihbarlar üzerine;
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri gözetilerek,
İhaleye fesat karıştırma ve irtikap suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmada, 2024-2026 yıllarında Bakırköy Belediyesinin farklı müdürlükleri tarafından yapılan açık ve pazarlık usulüne tabi 42 ihale dosyası üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırıldığı; şüphelilerin HTS kayıtları ve MASAK raporlarının analizlerinin yapıldığı; iletişimin tespiti ve teknik araçla izleme tedbirlerine başvurulması sonrası,
Atılı suçlara iştirak ettiği değerlendirilen Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri ve Belediye personeli ile ihalelere katılım gösteren firma temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 68 şüpheli hakkında İstanbul İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğüne yakalama, gözaltına alma, ifade alma, inceleme, arama ve el koyma talimatı verilmiştir."





