Okullar, mağazalar, bankalar ve İzlanda'nın ünlü yüzme havuzları, volkanik ada ülkesindeki kadınların (başbakan da dahil) eşitsiz ücretlere ve cinsiyete dayalı şiddete son verilmesi için greve gitmesiyle Salı günü kapandı.

İzlandalılar, tamamı erkeklerden oluşan haber ekiplerinin ülke çapındaki kapanmaları, toplu taşımanın ertelendiğini, hastanelerde personel yetersizliğini ve otel odalarının temizlenmediğini duyurmasıyla uyandı. Grevin ana organizatörleri olan sendikalar, kadınları ve ikili olmayan kişileri, ev işleri de dahil olmak üzere ücretli ve ücretsiz işleri reddetmeye çağırdı. Ülkedeki işçilerin yaklaşık %90'ı bir sendikaya üye.

Başbakan Katrin Jakobsdóttir, İzlanda dilinde "kvennaverkfall" anlamına gelen grevin bir parçası olarak evde kalacağını ve kabinesindeki diğer kadınların da aynısını yapmasını beklediğini söyledi.

Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen altında yaklaşık 380.000 nüfuslu engebeli bir ada olan İzlanda, ücret, eğitim, sağlık hizmetleri ve diğer faktörleri ölçen Dünya Ekonomik Forumu tarafından 14 yıl üst üste dünyanın en cinsiyet eşitliğine sahip ülkesi seçildi.

Hiçbir ülke tam eşitliği sağlayamadı ve İzlanda'da cinsiyetler arası ücret eşitsizliği devam ediyor.

Salı günü gece yarısından gece yarısına kadar süren iş bırakma eylemi, İzlanda'da kadınların %90'ının işyerindeki ayrımcılığa karşı öfkesini dile getirmek için çalışmayı, temizlik yapmayı veya çocuklara bakmayı reddettiği 24 Ekim 1975'teki bu türden ilk eylemden bu yana en büyük grev olarak ilan edildi.

1976'da İzlanda cinsiyete bakılmaksızın eşit hakları garanti eden bir yasa çıkardı. O zamandan bu yana, en son 2018'de olmak üzere birçok kısmi günlük grev gerçekleşti; kadınlar öğleden sonra erken saatlerde işten ayrıldılar; bu, kadınların ortalama olarak erkeklere kıyasla para kazanmanın durduğu zamanı simgeliyor.

İşgücünün kadın ağırlıklı olduğu İzlanda'daki okullar ve sağlık sistemi, bu durumdan ağır şekilde etkileneceklerini söyledi. Ulusal yayın kuruluşu RUV, gün içinde televizyon ve radyo yayınlarını azaltacağını açıkladı ve ülkede yalnızca bir banka şubesinin açık olduğunu bildirdi.

Salı günü toplantılar, başkentin merkezinin büyük bir kısmının trafiğe kapalı olduğu ve on binlerce kişinin bir miting için çimenli Arnarhóll tepesinde toplandığı Reykjavik'teki en büyüğü olan İzlanda'da düzenlendi.

Konuşmacılar İzlanda'daki ekonomik eşitsizlik ve cinsel şiddet hakkındaki korkunç gerçekleri sıraladılar ve sözlerini "Siz buna eşitlik mi diyorsunuz?" diye sorarak bitirdiler. Kalabalık gürleyerek karşılık verdi: "Hayır!"

Jakobsdóttir, mbl.is haber sitesine verdiği demeçte, "Henüz tam toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerimize ulaşmadık ve hâlâ 2023'te kabul edilemez olan cinsiyete dayalı ücret farkıyla mücadele ediyoruz" dedi. Hâlâ hükümetimin ele alması gereken bir öncelik olan cinsiyete dayalı şiddetle mücadele ediyoruz."

Jakobsdóttir'in Kabinesi kadın ve erkek bakanlar arasında eşit olarak bölünmüş durumda ve İzlanda parlamentosu Althingi'deki milletvekillerinin neredeyse yarısı kadın.

Ancak İzlanda'daki kadınlar piskoposluktan ulusal güreş derneği liderlerine kadar üst düzey işlerde cam tavanı zorlamış veya kırmış olsa da temizlik ve çocuk bakımı gibi en düşük ücretli işler hâlâ ağırlıklı olarak kadınlar tarafından yapılıyor.

İzlanda'nın turizm ağırlıklı ekonomisi için gerekli olan iş, aynı zamanda büyük ölçüde, genel olarak daha uzun saatler çalışan ve evlerine en düşük maaşları götüren göçmenlere de bağlı. İstatistik İzlanda'ya göre kadın işgücünün yaklaşık %22'si yabancı uyruklu.

30 yıldır İzlanda'da yaşayan Kanadalı sanatçı ve tasarımcı Alice Clarke, "Yabancı kadınlar daha savunmasız" dedi. "Umarım bugün yapılanlar bunu değiştirmeye yardımcı olur."

İzlanda'nın 1975'teki grevi, kadınların 2016'da önerilen kürtaj yasağını protesto etmek için işleri ve dersleri boykot ettiği Polonya da dahil olmak üzere diğer ülkelerde de benzer protestolara ilham verdi. İspanya'da kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 2018'de "Biz durursak dünya durur" temasıyla 24 saatlik grev düzenledi.

İspanya'nın eşitlik bakanı vekili Irene Montero Salı günü yaptığı açıklamada, 2018 grevinin İzlanda'nın 1975'teki grevinden ilham aldığını söyledi ve son protestoya tam destek verdi.

Editör: Haber Merkezi