• BAŞKAN SAVAŞ: HATAY YENİDEN KÜLLERİNDEN DOĞACAK
  • SAVAŞ: “DAHA DÜN TBMM BAŞKANI İLE BİRLİKTE 180 KİŞİYİ TAŞIYAN UÇAK HAVALİMANINA İNDİ. O HALDE YOLCULAR NEDEN 17 MAYIS'A KADAR BURAYA İNEMİYOR?”
  • SAVAŞ: SEÇİMDE İNSANLARIMIZI GEMİLERLE, OTOBÜSLERLE BURAYA TAŞIYACAĞIZ
  • SAVAŞ: HBB'NİN GELİRİ ÇOK DÜŞTÜ
  • SAVAŞ: HATAY’DA YAŞAM DEVAM ETTİKÇE İNSANLARIMIZIN UMUTLARINI ARTTIRACAĞIZ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, depremde hayatını kaybeden, yaralı ve engelli hale gelenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu, bundan büyük üzüntü duyduklarını ifade etti.

Savaş, “Depremde  22 bin 850 civarında hayatını kaybeden ve 30 bin 200 yaralanan vatandaşımız oldu. Yaklaşık 53 bin insanımız depremden oldukça etkilendi. Acımızın tarifi yok. Bu acıları telafi etmeye çalışıyoruz. Maddi ve manevi kayıplarımız oldukça fazla bu duruma çok üzgünüz ve insanlarımızı geri getirebilme şansımız yok.” Dedi.

Hükümet tarafından açıklanan konut çalışmaları ile ilgili olarak Savaş, Hatay’da herhangi bir faaliyet göremediğini konut yapımı için çalışmaların erken olduğunu vurguladı.

“BİLİM ADAMLARI BÖYLE BİR ORTAMDA BÜYÜK İNŞAAT YAPIMININ DOĞRU OLMADIĞINI SÖYLÜYOR”

Konut yapımı için erken davranıldığı takdirde ciddi risklerin oluşacağını söyleyen Savaş, “ Beton dökümünde prizlenme olayı var. Betonun demirle birleştiği aşamada sarsıntı oluşursa boşluk oluşur ve zafiyet doğar. 16 bin civarında artçı oldu. Bilim adamları böyle bir ortamda inşaat yapımının doğru olmadığını söylüyor. Ankara’da profesyonel ekip kurduk. İstanbul’da da 112 kişilik akademisyen kadro destek çalışmaları yapıyor. Alacağımız destek ver yardımlar ile Hatay yeniden inşa edilecek. 2-3 ay içerisinde de planlarımız somutlaşır. Kendi imkanlarımız ile ayağa kalkma şansımız yok. Ankara’dan, yurtdışından ve hayırseverler tarafından destek çalışmaları da yapılıyor. Herkes Hatay için bir şeyler yapmak istiyor” dedi.

“MÜHİM OLAN HATAY’I CIVIL CIVIL ESKİ HALİNE KAVUŞTURMAK”

İbadet yerleri ve tarihi binaların ciddi hasarlar aldığını söyleyen Savaş şöyle konuştu: Dini alanların ve ibadet yerlerini kendi cemaatleri yapacak gibi duruyor. Resmi alanlar da Kültür Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılacak gibi görünüyor. Biz kendi yapmış olduğumuz restorasyon çalışmalarımızı yapacağız. Şu anda 800’ün üzerinde tarihi yapı var. Geleneksel yapılarımız da var. Hepsinin ayakta kalması lazım. Hepsini bir arada yapmazsanız hiçbir anlamı olmaz. Mühim olan Hatay’ı cıvıl cıvıl eski haline kavuşturmak”

Savaş, ilgili bakanlıkların da Büyükşehir Belediyesi ile ortak akıl ile hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek Hatay’ın dokusunu korumak adına da akademisyenlerin de işin içinde olması gerektiğini belirtti.

“ZAMANIMIZI İYİ AYARLAMAMIZ LAZIM”

Hatay’ın bu yıkımın üstesinden el birliği ile üstesinden geleceğine de inandıklarını söyleyen Lütfü Savaş, “ Hatay ilklerin ve enlerin şehri. 7 defa yıkıldı ve şehrimizİn yeniden yıkılmaması için, halkımız için çalışmamız lazım. İlk günden itibaren İstanbul olmak üzere Hatay’ı yeniden nasıl ayağa kaldırabiliriz diye zamanımızı iyi ayarlamamız lazım” açıklamalarında bulundu.

TÜM İLÇELERİMİZDE HEMŞEHRİLERİMİZ İLE SIK SIK BİR ARAYA GELİYORUZ

HBB Başkanı Lütfü Savaş, Erzin’den Samandağ’a kadar ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirterek ilerleyen zamanlarda Hatay adına önemli çalışmalar gerçekleştirebilmek amacıyla vatandaşlar ile daha sık birlik ve beraberlik içinde olacağını vurguladı. Savaş ayrıca hükümetten ve bakanlıklardan da ciddi destekler beklediklerini ve Hatay halkının da şehirlerine dönmeleri için çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini anlattı.

“İNSANLARIMIZI DAHA SAĞLIKLI EVLERDE YAŞATMAK İSTİYORUZ”

Antakya’da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bir bölgenin riskli alan ilan edildiğini hatırlatan Savaş, “ Biz ranta açmayalım, kentsel dönüşüm yapalım dedik. İzmir Caddesine 600 metre uzaklığına kadar zemin kayalık. Bu zemin üzerinde ayrı yapılar yapalım dedik Narlıca’da kentsel dönüşüm alanı bize verin dedik. Maalesef 2023’e geldik hiçbir şey yapamadık. İnsanlarımızı daha sağlıklı evlerde yaşatmak istiyoruz. Bakanlıktan çok şey istemedik ama kanunla burayı yeniden ayağa kaldıracağız dediler. Burada TOKİ sistemi ile yapı yapılırsa bir çok yapıyı yok edecekler. Bakanlığının bunu değiştirmesi gerekiyor. Bu duruma herkes karşı çıkıyor. Umarım bakanlık bu durumu yeniden gözden geçirir” dedi.

“HAFRİYATLAR İÇİN ORTAK YOL BULUNMASI LAZIM”

Enkazların kaldırılması ile hafriyatların bölgelere taşınması ile ilgili açıklama yapan Savaş, “ Bu durum kanser veya kireçlenme yapabiliyor. Depremin yaralarını sararken hafriyatin içinde asbest varsa bu çok önemli bir konu. Bu yapılırken kamyonların kapalı taşıma yapması, ıslatıp öyle kapatılması lazım. Hafriyat normalde büyükşehir belediyesinde fakat olağanüstü hal diye valilik elinde. AFAD bir an önce enkazları kaldırmak istiyor ama bu iş gerçekten çok zor. Birbirine uzak yerleşim yerleri bulup bunu yapmak çok zor. Halkımız için ortak yol bulunması lazım. Hafriyat kaldırılırken sağlıklı taşınması için sulama yapılması lazım. Şirketler hızlı çalışıyor ve bu şartlara uymak çok zor. İnşallah bizim korktuğumuz gelecekte handikapla hastalıkla karşılaşmayız. Döküm sahalarının kapatılması lazım. Eleştiriyoruz ama fiziken de zor” dedi…

 “HATAY KİMSENİN VAZGEÇEMEYECEĞİ BİR COĞRAFYA”

Hataylı insanların imkanları doğrultusunda şehre geri çağıran Savaş, “Paydaşlarımız ile şehrimiz daha hızlı ayağa kalkacak. Yaşlısı genci herkesin Hatay’a geri dönmesini istiyoruz. Şehrimizden giden vatandaşlarımızın büyük kısmını geri getireceğiz. Hatay kimsenin vazgeçemeyeceği bir coğrafya. Hatay’da yaşam devam ettikçe insanlarımızın umutlarımızı arttıracağız” dedi.

“ALTYAPIDA ÇOK CİDDİ YATIRIMLAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Altyapı olarak çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyleyen Savaş, “Yeni projelerimiz onaylandı. Birçok tesisimizi de onarıyoruz. Çalışmalarımız da on beş ilçede devam ediyor. Enkazlardan dolayı su veremediğimiz bölgeler de var. Depremin ilk gününden bu yana 4 bin 734 su analizi yapmışız. Sadece 50’si uygun olmamıştır. Suyun olmadığı noktalarda da çalışmalar devam ediyor. Yeni su kaynakları oluşturmak için de çalışıyoruz” bilgisini verdi.

“BEN GÜVENMEDİĞİM SUYU İNSANLARIMIZA İÇİRMEM”

İskenderun AK Parti Milletvekili Abdulkadir Özel’in yapmış olduğu arıtma tesisi ile ilgili asılsız iddialara da cevap veren Başkan Savaş, “ Hesap sorma işi sadece iktidara mahsus bir şey değil. Muhalefetteki insanlar da hesap verir, sorabilir de. Herkes kendine düşen görevi yapacak. Ben güvenmediğim suyu insanlara içermem. Hesap verilecekse mahkemeye verilsin. İnsanların hayatlarını kaybettiği kaçış rampası sorununu bile çözemediler. Halen kaçış rampası yapamayan İskenderun milletvekili var. İçmesuyu tatmin edici durumda değilse insanlarımızın hayatlarına mal olabilir. Sorumsuzca davranma durumumuz yok. Hesap verilecekse veririz” dedi.

“SADECE ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİNİ VEREBİLECEK DURUMDAYIZ”

Savaş, Sebze Hali çalışmaları hakkında da bilgi vererek sözlerine şöyle devam etti: Sebze halini yapıyoruz Prefabrik yapmaya çalışıyoruz. Gelirimiz çok düştü. Sadece çalışanların ücretlerini verebilecek durumdayız. AFAD’ta bütçe var. Projeyi hazırladık. AFAD ve Valiliğe yazılar gönderdik. Olumlu dönüt alırsak ihaleye çıkıp yapmak istiyoruz. Hatay’da sebze ve meyvecilik çok önemli.” diyerek maddi ve manevi anlamda çok yıprandıklarını ifade etti.

Savaş, ayrıca herkesin sağlıklı bir zeminde yaşaması gerektiğini de sözlerine ekleyerek sert zeminde inşaatların yapılmasının ve tabiattan faydalanması gerektiğini de söyledi.

“UMARIM HATAY SIKINTILI ZAMANLARI ATLATIR ESKİ MUTLU GÜNLERİNİ YAŞAR”

Hataylı depremzedelerin en önemli sorunlarından biri olan barınma ile alakalı açıklama yapan Lütfü Savaş, “ Biz o konuda destek oluruz. 200 metrekareyi geçmeyecek prefabrik yardımı yapabiliriz. Yıkılan evlere Sayın Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu hak sahiplerine bedava ev verileceğini açıkladı. Bu anayasa ve kanunda da var. İnsanlarımızın hakkını vermek lazım. Evini, eşini ve ailesini kaybedenlere yapılanlar doğru değil. Umarım Hatay sıkıntılı zamanları atlatır eski mutlu günlerini yaşar “ dedi.

Depremden etkilenen çocuklar ve gençler için eğitimlerini aksatmamaları için kurs merkezleri açtıklarını açıklayan Savaş, “ İskenderun’da bir haftaya kadar kurslarımız başlayacak. Erzin ve Dörtyol’da başladık. Antakya EXPO alanındaki depremden etkilenen 80 öğrencimize eğitimler ve kurslar veriyoruz. Ayrıca psikolojik destekler de veriyoruz. Çocuklarımızın gıdadan ulaşıma, ihtiyaçları ücretsiz bir şekilde karşılanıyor.” dedi.

Hatay Deniz Otobüsü(HADO)limanının depremden zarar gördüğünü de söyleyen Başkan Savaş, tamir çalışmalarına kadar Mersin’den seferlerin Kıbrıs’a düzenleneceğini aktardı.

Şehir içi ulaşımın sağlanması amacıyla da belli saatler aralığında vatandaşlara ücretsiz ulaşım imkanı sağladıklarını söyleyen Savaş, otobüslerin yetmediği taktirde ek otobüslerin de kaldırılacağını açıkladı.

“180 KİŞİ BURAYA GELEBİLİYORSA YOLCU NEDEN BURAYA TAŞINMIYOR”

Hatay Havalimanının uçuşa kapatılması ile ilgili de şaşkınlığını dile getiren Başkan Savaş, “17’sine kadar açılacağı söyleniyor. Katıldığımız iftarda öğrendik ki Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ve 180 kişilik heyet Hatay Havaalanına iniş yapmış. Buradan uçak kalkıyor. İnmezse kalkmaz. Anlamadığım da 180 kişi buraya inebiliyorsa yolcu neden taşınmıyor buraya? Cumhurbaşkanının bu konuyu yetkililere sorması lazım. Bunun halka tatmin edici bir şekilde anlatılması lazım. Buraya gelecek insanların hangi partiden olduğunu da bilmiyoruz. İnsanların bir tarafı yok sayması çok üzücü. 2023 yılındayız siyasetin yapılmaması lazım” dedi.

HBB Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş, Hatay’daki seçmen sayısı hakkında da konuştu.

“İNSANLARIMIZI GEMİLERLE VE OTOBÜSLERLE SEÇİME GETİRECEĞİZ”

Savaş, “ Hataylıların yüzde 15’i nüfusunu başka şehre aldırmış. İnsanlarımızı gemilerle ve otobüslerle getirmeye çalışacağız. Ama yüzde 10-15 getirme şansımız var. Barınma ve birçok sorun devam ettiği için bu işler kolay değil. Büyükşehirlerden destek isteyeceğiz. Kimleri getirebiliyorsak getireceğiz. İnsanlar vatandaşlık haklarını kullanmak isteyecekler”

Savaş, sandık güvenliği konusunda endişe etmediklerini de söyleyerek kimsenin oyunda gözlerinin olmadığını ve parti tarafından organize sorunu yaşamadıklarını açıkladı.

Lütfü Savaş, Hatay’da oy kullanacak Suriyeliler hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

“HÜKÜMETİN BİR AÇIKLAMA YAPMASI LAZIM”

Savaş açıklamasında, “ 25 bin civarında Suriyeli oy kullanacak gibi görünüyor. Resmi değil bu rakamlar ama öyle söylenmekte. Afganistan’dan gelenlerin bile oy kullanacakları söyleniyor. Hükümetin bu konuda açıklama yapması lazım çünkü bu bir duyum. Kolay bir seçim olmayacak. Her sürprize açık bir seçim olduğu görülüyor. Bu acı zamanda seçimleri konuşamıyoruz. Bu zamanda siyaset konuşmak doğru değil”

Başkan Savaş programın sonunda Hataylı herkesin bayramını kutladı.

Buruk bir bayram geçirdiklerini söyleyen Savaş, “Bayramlar kucaklaşma ve umut günüdür. Herkesin bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Allah tuttuğumuz oruçları ve dualarımızı kabul etsin. Herkesin huzurlu bir hayat sürmesini dilerim. İnşallah Hatay’ımız ilerleyen zamanlarda daha yaşanabilir hale gelecektir” diyerek önümüzdeki seçimlerin de ülke adına hayırlara vesile olmasını diledi.

Editör: Haber Merkezi