Hapisteki Belarus muhalefet lideri Maria Kolesnikova'nın yoğun bakıma alındığı ve ameliyat edildiği açıklandı.

Bir başka muhalif siyasetçi olan Viktor Babaryko'nun basın servisi, "Maria, Gomel'deki acil serviste yoğun bakım ünitesinde" dedi.

Kolesnikova'nın babası Alexander Kolesnikov, kızının durumunun ağır ama stabil olduğunu söyledi. Kolesnikov, doktorların teşhisini veya ameliyatla ilgili diğer ayrıntıları onunla paylaşmadığını söyledi.

Yaklaşık bir ay önce onu hapishanede son ziyaret ettiğinde kızının enerjik ve neşeli göründüğünü fark etti.

Ekran görüntüsü 2022-11-30 085940

Kolesnikova'nın avukatı, hastaneye kaldırılmadan önce bir cezaevi hücresine konulduğunu söyledi. Durumu hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Avukat, yetkililerin Kolesnikova'yı tutulduğu hapishanede görme taleplerini defalarca reddettiğini söyledi.

Kolesnikova, 2020'de Belarus hükümdarı Alexander Lukashenko'ya karşı tarihi gösterilere liderlik eden - Veronika Tsepkalo ve Sviatlana Tsikhanouskaya ile birlikte - üçlü kadın liderden biriydi. Lukashenko'nun altıncı dönem başkanlık iddiasına karşı Beyaz Rusya'da büyük mitingler patlak verdi.

Kolesnikova, Belarus'tan sınır dışı edilmeye direndiği için 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eylül 2020'de, ülkenin KGB güvenlik servisi, başına bir çuval geçirip bir minibüse bindirdikten sonra onu Ukrayna sınırına götürdü, ancak sınırda Kolesnikova, sınır dışı edilememek için pasaportunu yırttı.

Lukashenko'nun protestoları bastırması, binlerce kişinin tutuklanmasına ve aktivistlerin ve gazetecilerin zorla sürgüne veya hapse atılmasına yol açtı.

"Ne korkunç bir haber. Sevgili Maşamız, hepimiz iyi olmanızı umuyoruz!” Sürgündeki muhalefet lideri Tsikhanouskaya dedi. 40 yaşındaki Kolesnikova, halen Belarus'ta bulunan üç kadından sadece biri.

Associated Press ve AFP ile

Editör: Haber Merkezi