Yeşil Sol Parti olarak 18 Eylül’de deprem bölgelerindeki çalışmaları ve yurttaşların yaşadıkları problemleri yerinden tespit etmek için başlatmış olduğumuz programda da mevcut iktidarın aktarımlarının tersine yurttaşların barınma, temiz suya erişim başta olmak üzere birçok ihtiyacının henüz karşılanmadığı ve  bu sorunların devam ettiği gözlemlenmiştir:

  • Yeni eğitim-öğretim dönemi başlamış olmasına rağmen bölgede eğitim alanındaki sorunlar ve eksiklikleri had safhadadır.
  • Yıkım ile enkaz kaldırma işlemleri esnasında su tankeri bulundurulmaması ve hala kaldırılmamış çok sayıda enkazın, yıkılmamış ağır hasarlı yapının varlığı yoğun asbest tehlikesi gibi ciddi halk sağlığı sorunlarına kapı aralamaktadır.
  • Deprem bölgesinde barınma, hala en yakıcı sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu bölgelerde TOKİ’ye borçlandırılma ve yerinde yapma şeklindeki iki türlü konut başvurusunda da yurttaşlar büyük mağduriyetler yaşamaya devam etmektedir.

photo_5764773515386535409_y

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mardin Milletvekili Beritan GÜNEŞ ALTIN, konuya ilişkin  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplanması istemiyle 3 soru önergesi verdi.

F6aF-AUWQAAGLyR

6 Şubat 2023 tarihinde Maraş merkezli gerçekleşen depremlerin üzerinden yedi ay geçmiş olmasına rağmen depremden etkilenen 11 ilde yurttaşların temel hizmetlere erişiminde hala çok büyük problemler söz konusudur.

Tümer, her adımda Seyhan’da… Tümer, her adımda Seyhan’da…

Yeşil Sol Parti olarak 18 Eylül’de deprem bölgelerindeki çalışmaları ve yurttaşların yaşadıkları problemleri yerinden tespit etmek için başlatmış olduğumuz programda da mevcut iktidarın aktarımlarının tersine yurttaşların barınma, temiz suya erişim başta olmak üzere birçok ihtiyacının henüz karşılanmadığı ve  bu sorunların devam ettiği gözlemlenmiştir. Yıkım ile enkaz kaldırma işlemleri esnasında su tankeri bulundurulmaması ve hala kaldırılmamış çok sayıda enkazın, yıkılmamış ağır hasarlı yapının varlığı yoğun asbest tehlikesi gibi ciddi halk sağlığı sorunlarına kapı aralamaktadır.

İncelemeler esnasında birçok enkazın içerisinde fazla demir olmadığı için taşeron şirketlerin kaldırma işlemini sürekli ertelediği de gözlemlenmiştir. Bu noktada enkaz kaldırma çalışmalarının standartlara uygun şekilde yapılmadığı, taşeron firmaların salt kar odaklı hareket ettiği, kamu kurumlarının ise gerekli denetimleri yapmadığı açıkça söylenebilir.

Yaptığımız incelemelerde Malatya ili Akçadağ ilçesi Ören Mahallesinde de yıkılan evler veya yıkım bekleyen evlerin de neredeyse depremin olduğu ilk günkü gibi durduğu gözlemlenmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Kış ayları yaklaşmasına, depremin üzerinden 7 ay geçmiş olmasına rağmen yurttaşların barınma ve temiz suya erişiminin önündeki problemleri neden giderilmemektedir?
  2. Yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri esnasında su tankeri bulundurulması gerekirken neden buna riayet edilmemektedir?
  3. Enkaz kaldırma işlemleri uluslararası standartlar çerçevesinde yapılmakta mıdır?
  4. Çok ağır halk sağlığı sorununa sebep olabilecek asbest riskine karşı gerekli önlemler neden alınmamaktadır?
  5. Yıkılması gereken kimi binaların ve kaldırılması gereken enkazların içerisinde az demir olduğu için bu işlemlerin taşeron firmalar tarafından ertelendiği doğru mudur? İlgili taşeron firmalar hangi standartlara göre planlama yapmaktadır?
  6. Bakanlığınız, bahse konu taşeron firmaların çalışmalarını hangi periyotlarla ve hangi parametrelerle denetlemektedir?
  7. Malatya ili Akçadağ ilçesi Ören Mahallesindeki yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri neden yapılmamaktadır?