Birleşmiş Milletler Salı günü yaptığı açıklamada, Şubat ayında iki ülkeyi vuran yıkıcı depremlerden bu yana Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye yardım götüren 200 sınır ötesi misyon gerçekleştirdiğini duyurdu. 

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, New York'taki günlük brifinginde yaptığı konuşmada,  dönüm noktası niteliğindeki misyonun Pazar günü Bab al-Salam geçiş noktası üzerinden gerçekleştiğini söyledi .

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) personeli Suriye'ye girdikten sonra Afrin ve Azez şehirlerindeki sağlık tesislerine ve acente depolarına izleme ziyaretleri gerçekleştirdi. Ayrıca yerel ortaklarla da görüştüler.

Çok büyük insani ihtiyaçlar

Bay Dujarric, BM ve insani yardım ortaklarının, depremlere acil müdahale kapsamında bu yılın başlarında açılan Bab al-Salam ve Al-Ra'ee geçiş noktaları aracılığıyla acil ihtiyaç duyulan yardımı sağlamaya devam ettiğini söyledi.  

"Bugün Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) ait insani barınak malzemeleri taşıyan 17 kamyon, Bab al-Salam üzerinden kuzeybatıya geçti" dedi.

Suriye'de insani ihtiyaçlar, 12 yılı aşkın savaşın ardından ve 6 Şubat'ta 50.000'den fazla kişinin ölümüne yol açan çifte depremin ardından rekor düzeylere ulaştı.

Yaşam hattı uzatıldı

BM bu ayın başlarında Suriye hükümetiyle, yardımların muhalefetin son kalesi olan kuzeybatıya akmasına izin vermek amacıyla ana sınır kapısı Bab el-Hawa'nın yeniden açılması konusunda bir anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Dört milyondan fazla insan, BM Güvenlik Konseyi'nin sınır ötesi yardım teslimatlarına izin verdiği 2014 yılında kurulan bu cankurtaran halatına güveniyor .

Ancak geçiş, Konseyin geçişin yenilenmesine ilişkin iki rakip karar üzerinde fikir birliğine varamaması üzerine Temmuz ayında kapatıldı.

Suriye Hükümeti'nin vardığı anlaşmanın ardından Bab el-Hava sınır kapısına önümüzdeki altı ay boyunca erişim mümkün olacak. Anlaşma ayrıca BM'ye Bab al-Salam ve Al-Ra'ee sınır kapılarını üç ay daha kullanma yetkisi veriyor. 

Editör: Haber Merkezi