Cuma günü Holokost'u anmak için düzenlenen BM töreninde Genel Sekreter António Guterres, Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişinden bu yana 90 yıl sonra antisemitizm, nefret söylemi ve yanlış bilgilendirmenin her zaman var olduğu konusunda uyardı.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde yaptığı konuşmada Guterres, Nazilerin aylar içinde temel anayasal hakları ortadan kaldırdığını ve totaliter bir yönetimin yolunu açtığını hatırlattı: milletvekilleri tutuklandı, basın özgürlüğü kaldırıldı ve ilk toplama kampı Dachau'da inşa edildi.

Nazilerin antisemitizmi hükümet politikası haline geldi, ardından organize şiddet ve toplu katliam geldi: "savaşın sonunda altı milyon çocuk, kadın ve erkek - neredeyse her üç Avrupalı ​​Yahudiden ikisi - öldürüldü".

Alarm zilleri göz ardı edildi

Bay Guterres, 1933 ile bugünün dünyası arasında paralellikler kurmaya devam etti: "1933'te alarm zilleri çalıyordu" dedi, ancak "çok azı dinleme zahmetine girdi ve hala daha azı konuştu".

BM şefi, "aynı siren şarkılarının nefret edilecek birçok yankısı" olduğunu söyledi.

ekonomik krizin hoşnutsuzluğu beslediği bir dünyada yaşadığımıza işaret ederek; popülist demagoglar krizi oy kazanmak için kullanıyor ve "yanlış bilgilendirme, paranoyak komplo teorileri ve kontrolsüz nefret söylemi" kol geziyor.

Ek olarak, diye devam etti Bay Guterres, insan haklarına yönelik artan bir hiçe sayma ve hukukun üstünlüğüne yönelik küçümseme, beyaz üstünlükçü ve Neo-Nazi ideolojilerinin "yükselmesi"; Holokost inkarı ve revizyonizmi; ve yükselen antisemitizm - diğer dini bağnazlık ve nefret biçimlerinin yanı sıra.

"Yahudi düşmanlığı her yerde"

Genel Sekreter, antisemitik nefretin bugün her yerde bulunabilmesinden yakındı ve yoğunluğunun arttığını söyledi.

Bay Guterres, Manhattan'daki Ortodoks Yahudilere yönelik saldırılar, Avustralya'nın Melbourne kentinde boğaya maruz kalan Yahudi okul çocukları ve Almanya'nın başkenti Berlin'deki Holokost anıtına spreyle boyanmış gamalı haçlar gibi çeşitli örnekler verdi.

Bay Guterres, neo-Nazilerin artık birçok ülkede bir numaralı iç güvenlik tehdidini temsil ettiğini ve beyaz üstünlükçü hareketlerin gün geçtikçe daha tehlikeli hale geldiğini söyledi. 

'Korkuluklar kurun'

Çevrimiçi dünya, nefret söyleminin, aşırı ideolojilerin ve yanlış bilgilerin dünya çapında bu kadar hızlı yayılmasının ana nedenlerinden biri ve BM başkanı, teknoloji şirketlerinden politika yapıcılara ve medyaya kadar dahil olan herkesi bu saldırıyı durdurmak için daha fazlasını yapmaya çağırdı. yayıldı ve uygulanabilir “korkuluklar” kurdu.

Aşırıcılığı ana akıma taşımakta suç ortağı olan ve internetin birçok bölümünü "nefret ve kısır yalanlar için zehirli atık çöplüklerine" dönüştüren sosyal medya platformlarına ve reklamverenlerine seslenmeye devam etti.

BM'nin sorunun ele alınmasına katkısı, Genel Sekreter'in Nefret Söylemine İlişkin Stratejisi ve Eylem Planını, açık, ücretsiz, kapsayıcı ve güvenli bir dijital gelecek için Küresel Dijital Mutabakat önerilerini ve kamuda bütünlüğü teşvik etmeye yönelik davranış kurallarını içerir. bilgi.  

'Yeni antisemitizm dalgaları'

Genel Kurul Başkanı Csaba Kőrösi törende yaptığı konuşmada, Meclis'in Holokost'tan sağ kurtulanların çektiklerini kimsenin görmemesini sağlamak için oluşturulmuş olmasına rağmen, 2023'ün şimdiden "yeni antisemitizm dalgaları ve Holokost inkarı” dünya çapında.

“Zehir gibi, günlük hayatımıza sızıyorlar. Bunları siyasetçilerden duyuyoruz, medyadan okuyoruz. Holokost'u mümkün kılan nefret artmaya devam ediyor”, dedi Bay Kőrösi.

Genel Kurul Başkanı, “İnternet hakkında çöken dezenformasyon tsunamisine” karşı geri itme çağrısında bulunarak sözlerini bitirdi.

Eğitim ve ılımlılık yoluyla eylem

Birleşmiş Milletler eğitim, bilim ve kültür kuruluşu UNESCO , Dünya Günü'nde yaptığı açıklamada , Facebook ve TikTok'un sahibi önde gelen sosyal medya şirketi Meta ile kurduğu ortaklıkları çevrimiçi antisemitizmle mücadelede ilk adım olarak nitelendirdi. ve Holokost inkarı, ancak hala yapılması gereken önemli işler olduğunu kabul etti.

Bu program, Dünya Yahudi Kongresi ile işbirliği içinde, artık platformlar tarafından Holokost'u inkar eden ve çarpıtan içeriğin yayılmasına karşı koymak için kullanılan çevrimiçi kaynakların geliştirilmesini içeriyor.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Yaşananların, olanlara tanıklık edebilecek daha az kişinin olduğu bir dünyaya girerken, sosyal medya şirketlerinin yanlış bilgilendirmeyle mücadele etme ve antisemitizm ve nefretin hedef aldığı kişileri daha iyi koruma sorumluluğunu üstlenmesi zorunludur" dedi.

Yaygın çevrimiçi Holokost inkarı

UNESCO araştırması, antisemitizmin ve Holokost'un inkarının ve çarpıtmasının tüm sosyal medya platformlarında çoğalmaya devam ettiğini buldu.

2022'de Holokost'la ilgili sosyal medya gönderilerinin ortalama yüzde 16'sı tarihi tahrif etti. İçerik denetlemesi olmayan Telegram'da bu oran yüzde 49'a çıkarken, Twitter'da bu miktar, şirketteki ayaklanmanın ardından önemli ölçüde arttı. geçen yılın sonu.

Çevrimdışı, UNESCO'nun Holokost ve soykırım eğitimini teşvik etmek için dünya çapında programları vardır.

Gelecek ay, UNESCO ve ABD Holokost Anı Müzesi, 10 ülkedeki eğitim bakanlığı yetkililerini iddialı Holokost ve soykırım eğitim projeleri geliştirmeleri için eğitmeyi hedefliyor ve ABD'de okullarda antisemitizmle nasıl mücadele edileceği konusunda ABD'deki eğitimcileri eğitecek.

BM Holokost Anma Töreni

  • Bu yılki törende Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin açıklamaları yer aldı; Genel Kurul'un 77. Oturumu Başkanı, İsrail Daimi Temsilcisi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Temsilci Yardımcısı.

  • Açılış konuşmasını Profesör Debórah Dwork yaptı. Hollandalı Jacques Grishaver, Holokost'tan sağ kurtulan biri olarak ifadesini paylaştı. Profesör Ethel Brooks, Romanlara ve Sintilere yönelik zulüm ve toplu katliam hakkında konuşacak. Törende Holokost'tan sağ kurtulanların iki torunu, Profesör Karen Frostig ve Michael Shaham konuşma yaptı.

  • Müzisyenler arasında Shoshana Shattenkirk, Michael Shaham (Violin of Hope'ta performans sergileyecek) yer alıyor. Profesör Renée Jolles, 2023 Holokost anma töreni için Victoria Bond tarafından özel olarak bestelenmiş bir keman parçasını seslendirdi. Cantor Nissim Saal, anma duasını okur.

  • Tören, istek üzerine BM YouTube kanalından izlenebilir .

Editör: Haber Merkezi