BM bağımsız insan hakları uzmanları Perşembe günü, İran'ın kadın kıyafetleriyle ilgili katı kurallarına uymadığı iddiasıyla tutuklanmasının ardından polis nezaretinde ölen 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin yetkililerin “uygunsuz” olarak nitelendirdiği bir şekilde giyerek ölümünü şiddetle kınadı. 

Açıklamada , "Bayan Amini'nin ölümüyle şok olduk ve derinden üzüldük" dediler .

Uzmanlar, “ İran'ın kadınlara yönelik sürekli baskısının ve sistematik ayrımcılığının ve kadınları bedensel özerklikten ve düşünce, ifade ve inanç özgürlüklerinden mahrum eden ayrımcı kıyafet kurallarının dayatmasının bir başka kurbanı ” dedi.

Ölümcül gücü durdur

Uzmanlar ayrıca İran güvenlik güçlerinin, ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde yürüyen ve Bayan Amini'nin ölümü için hesap sorulmasını talep eden barışçıl protestoculara ve insan hakları savunucularına yönelik şiddetini de kınadı.

İranlı yetkilileri daha fazla gereksiz şiddetten kaçınmaya ve barışçıl toplantıları denetlemek için ölümcül güç kullanımını derhal durdurmaya çağırdılar.

'Ahlak polisi' tarafından tutuklama

Bayan Amini, 13 Eylül'de İran ahlak polisi tarafından tutuklandı ve haberlere göre, gözaltına alınırken fena halde dövüldü, İranlı yetkililer bunu reddetti, bunun yerine onun kalp krizinden öldüğünü iddia etti.

Bildirildiğine göre, Vozara Gözaltı Merkezinde komaya girdi ve 16 Eylül Cuma günü hastanede öldü.

Uzmanlar, “Devlet yetkilileri tarafından emredilen zorunlu başörtüsü politikalarını uygularken kadınlara yönelik fiziksel şiddet kullanımını ve temel insan onurunun inkar edilmesini şiddetle kınıyoruz” dedi.

İranlı yetkilileri Bayan Amini'nin ölümüyle ilgili bağımsız, tarafsız ve hızlı bir soruşturma yürütmeye, soruşturmanın bulgularını kamuoyuna açıklamaya ve tüm failleri sorumlu tutmaya çağırıyoruz" dedi.

Kadınlar için birleşme

Cuma gününden bu yana, Tahran, İlam, İsfahan, Kirmanşah, Mahabad, Saqez, Sanandaj, Sari ve Tebriz de dahil olmak üzere İran'ın dört bir yanındaki şehirlerde binlerce kişi genç kadının ölümünden hesap sorulmasını talep etmek ve kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılığın sona ermesini talep etmek için sokaklara döküldü. İran'da kadınlar, özellikle zorunlu başörtüsü.

Uzmanlar , barışçıl protestoların İran güvenlik güçleri tarafından ateşlenen kuş atışları ve diğer metal peletler de dahil olmak üzere aşırı güç kullanımıyla karşılandığını söyledi.

Haberlere göre, protestolar sırasında biri kadın ve biri 16 yaşında olan en az sekiz kişi öldü, onlarcası yaralandı ve güvenlik güçleri tarafından çok sayıda tutuklama yapıldı.

Yetkililer elektriği kesti

Pazartesi gününden bu yana, Tahran, Kürdistan eyaletleri ve İran'ın diğer bölgelerinde uzun süreli internet kesintileri bildirildi - son 12 ay içinde orada kaydedilen üçüncü yaygın internet kesintisi.

“İnternetteki kesintiler genellikle İran nüfusunun özgür ifade ve örgütlenmesini bastırmak ve devam eden protestoları azaltmak için daha büyük bir çabanın parçasıdır.

Uzmanlar, sivil topluma, insan hakları savunucularına ve barışçıl protestoculara yönelik baskıların daha da artması konusunda uyararak, "Devletin zorunlu kıldığı internet kesintileri hiçbir koşulda haklı gösterilemez" dedi.

Son kırk yılda “İranlı kadınların zorunlu başörtüsü kurallarına ve temel insan haklarının ihlallerine karşı barışçıl bir şekilde protesto etmeye devam ettiğine” dikkat çektiler ve yetkilileri meşru temel insan hakları taleplerine kulak vermeye çağırdılar.

Bağımsız uzmanlar, " İran , uluslararası insan hakları standartlarına uygun olarak cinsiyet ve cinsiyet temelinde ayrımcılık yapan tüm yasa ve politikaları yürürlükten kaldırmalı " dedi.

Uzmanlar

Özel Raportörler ve bağımsız uzmanlar, Özel Prosedürler olarak bilinenlerin bir parçasıdır .

Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi tarafından belirli bir insan hakları temasını veya bir ülkenin durumunu incelemek ve rapor vermek üzere atanırlar. Pozisyonlar fahridir ve uzmanlara çalışmaları için ödeme yapılmaz.

Bu bildiriye imza atan uzmanların isimleri için tıklayınız .

'Önemsiz trajedi': BM Kadınları

Perşembe günü ilerleyen saatlerde, BM toplumsal cinsiyeti güçlendirme ajansı UN Women , Bayan Amini'nin ölümüyle ilgili bir bildiri yayınladı ve "herhangi bir gencin, herhangi bir genç kadının ölümü ölçülemez bir trajedidir. Bu seriyi çevreleyen koşullar olaylar, özel bir endişe nedenidir."

Ajans, ölümünün kesin nedenleri ve koşullarının belirsiz olmasına rağmen, "Açık olan, en temel insan haklarına aykırı olarak gözaltına alındığı ve tedavi edildiğidir. Olay, dünya çapında kadın ve kız çocuklarının maruz kaldığı istismarların da altını çizmektedir."

Editör: Güven BOĞA