BM Genel Sekreteri António Guterres, acımasız iç savaşın 13. yılına giren ve Şubat ayındaki yıkıcı depremlerin ardından toparlanma mücadelesi veren Suriye ve halkının "barışı hak ettiğini" ve sevdiklerinin akıbeti hakkındaki gerçeği öğrenmeyi istediğini söyledi.

100 bin Suriyeli kayıp

"Tahminen 100 bin Suriyelinin nerede olduğu ve akıbeti bilinmiyor" dedi. "Ülkenin her yerinde ve her kesimden insanın, zorla kaybedilen, kaçırılan, işkence gören ve keyfi olarak gözaltına alınan aile üyeleri de dahil olmak üzere kayıp yakınları var."

Suriyeli ailelerin, mağdur ve hayatta kalan derneklerinin ve diğer sivil toplum gruplarının ileriye dönük bir yol çizmek için gösterdikleri cesur çalışmaları takdir ederek, Genel Kurulu yeni bir uluslararası kurum kurmaya çağırdı.

Tüm Üye Devletleri harekete geçmeye ve Suriye Hükümeti ile çatışmanın tüm taraflarını işbirliği yapmaya davet ederek, "Bu derinden acı verici durumu kararlılık ve aciliyetle çözmek için çalışmalıyız" dedi.

Suriyelilerin iyileşmesine yardımcı olmak ve sürdürülebilir barışı sağlamanın önündeki engelleri kaldırmak çok önemli” dedi. "Uluslararası toplum, içinde bulundukları kötü durumu hafifletmeye yardımcı olmak için ahlaki bir yükümlülüğe sahiptir."

Önerilen yeni mekanizma

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk , bu çağrıyı tekrarlayarak ve böylesine yeni bir mekanizmanın parametrelerini detaylandırarak, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden Suriyeli derneklere kadar önemli paydaşlarla yapılan istişarelerin bulgularını paylaştı.

İstişarede bulunulan kişiler, birkaç Üye Devletle birlikte, mevcut çabaları düzene sokmak için yeni ve özel bir kuruluşun görevlendirilmesi gerektiği konusunda anlaştılar.

Mekanizmanın mağdurlara ve hayatta kalanlara odaklanacağını, toplumsal cinsiyet duyarlılığını vurgulayacağını, kapsayıcılığı sağlayacağını, ayrımcılık yapmadan işleyeceğini ve tüm arama faaliyetlerinde kayıp kişinin hayatta olduğu ve acil yardıma ihtiyacı olduğu varsayımıyla yönlendirileceğini söyledi. 

"Suriye'deki kayıp şahıslar krizi korkunçluğuyla eziyor" dedi. “Küçük çocuklardan yaşlı erkeklere ve kadınlara kadar on binlerce insanın devam eden yokluğu, güçlü bir eylem çağrısında bulunuyor . Ülke genelinde mahalle ve köylerdeki bu ortak acının üzerine gidilmelidir. Böyle bir çalışma yapılmadan uzlaşma mesafeli kalacaktır.”

Bölünmüş toplulukları onarmak

Birkaç ek parametre önererek, mekanizmanın hayatta kalanların ve ailelerin kendilerini güvende hissettikleri , tamamen insan haklarına dayalı olduğu ve şeffaflık ve uyum sağlama kabiliyetine sahip olduğu bir yere yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Aileler, topluluklar ve bir bütün olarak toplum için temel olan bu konularda ilerleme kaydedilmeden Suriye'de kalıcı barış olmayacak” dedi. "Bu yöndeki adımlar, bölünmüş topluluklar arasında güveni yeniden tesis etmeye başlayabilir. Suriye halkına borcumuz daha az değil.”

Editör: Haber Merkezi