Ukrayna'da sürmekte olan savaşın birinci yıl dönümünün arifesinde, BM Genel Kurulu barışı yeniden tesis etmeyi amaçlayan yeni bir karar taslağını görüşmek üzere Çarşamba günü on birinci acil özel oturumunu yeniden başlattı.

Meclis Başkanı Csaba Kőrösi , neredeyse tam bir yıldır dünya organı, BM Genel Sekreteri ve uluslararası toplumun bu savaşı sona erdirme ve BM Şartı'na ve uluslararası hukuka uyma çağrılarında tutarlı ve sesli olduklarını söyledi.

"Bu yıl dönümü ve geçen yıl milyonlarca kişinin gözlerimizin önünde çektiği ıstırap, bu salondaki hepimize askeri çözümlerin bu savaşı sona erdirmeyeceğini hatırlatsın " dedi. “Çok fazla hayat, geçim kaynağı, aile ve topluluk kaybedildi. Rusya saldırganlığını ve başlattığı savaşı sona erdirebilir. Rusya bu cehenneme dökülen kana son vermeli .”

Genel Kurulun on birinci acil özel oturumu , yeni bir karar taslağı ve iki değişiklik önerisinin sunulmasıyla yeniden başladı ve Perşembe veya Cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor.

Taslak metin derhal ateşkes çağrısı yapıyor, Rusya'nın Ukrayna'yı terk etmesini talep ediyor ve ciddi suçlar için hesap verebilirlik ve tüm kurbanlar için adalet ihtiyacını vurguluyor .

Yıkıcı sonuçlar

Devam eden savaşın manzarasını özetleyen Meclis Başkanı, 20.000 sivilin ve çok sayıda askerin öldüğünü ve sayısız kişinin yaralandığını, sekiz milyon mültecinin Avrupa'ya ve ötesine yayıldığını ve altı milyonun ülke içinde yerinden edilmiş durumda olduğunu söyledi . Şu anda Ukraynalıların yüzde 40'ının insani yardıma ihtiyacı var .

Milyonlarca Ukraynalıyı kışın ortasında enerjisiz, susuz ve ısısız bırakan sivil altyapının sistematik olarak hedef alınmasını kınayarak , bu tür eylemlerin uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini söyledi.

BM sistemi genelinde, içinde bulunduğunuz kötü duruma çözüm bulmak ve yeniden yapılanma yolunda size eşlik etmek için yorulmadan çalışıyoruz” dedi. “ Bu savaş sona erecek ve yeniden yapılanma, uzlaşma ve dönüşüm zamanı gelecektir. Kolay olmayacağını biliyoruz. Yaraların derin olduğunu biliyoruz. Kültür, aile bağları, spor, sanat ve insanlığın ortak kaderinin kabulü, şu anda siperlerde karşı karşıya olan milletlere kesinlikle yardımcı olacaktır.

Savaş maliyetleri

BM Genel Sekreteri António Guterres, bir yıllık hedefin "acımasız bir kilometre taşı" olduğunu ve etkinin Ukrayna'nın çok ötesinde hissedildiğini söyledi. BM'nin yakın zamanda başlattığı Ukrayna halkı için 5,6 milyar dolarlık insani yardım çağrısına tam destek çağrısında bulundu .

Bugün umutlar kasvetli görünse de, gerçek ve kalıcı barışın BM Şartı'na ve uluslararası hukuka dayanması gerektiğini biliyoruz " dedi. “Çatışma ne kadar uzun sürerse, bu iş o kadar zor olacaktır. Kaybedecek bir anımız bile yok.”

Tarafları ve uluslararası toplumu BM Şartı'nın değerlerine, ilkelerine ve amaçlarına yeniden bağlı kalmaya çağırdı.

“Biz halklar” için anayasamızı sürdürmek ve korumak tüm Üye Devletlerin ortak çıkarı olmalıdır” dedi. “ Alternatif yok .”

Ukrayna ile ilgili yeni karar taslağının Perşembe veya Cuma günü oylanması beklenen Genel Kurul'da 80'den fazla ülkenin konuşma yapması planlanıyor .

Ukrayna: Çoklu vahşet

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, BM üyeliğini barışa giden bir yol için yeni karar taslağı ve BM Şartı'nı desteklemeye çağırdı.

Rusya'nın boş müzakere çağrılarına kimse kanmasın" dedi. Rusya, Dnipro Nehri'nden Rusya sınırına kadar saldırılar düzenleyerek Ukrayna'nın sivil altyapısını seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla vururken , cephe hatlarındaki mevcut durum barış değil savaş istediklerini kanıtlıyor" dedi.

Zorla sınır dışı etme, işkence, tecavüz ve sivillere yönelik saldırılar da dahil olmak üzere soykırıma varan zulümlere atıfta bulunarak, "Herhangi biriniz gibi hayatta kalmak için savaşmaya devam etmekten başka seçeneğimiz yok" dedi.

Dünyanın desteğiyle, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve BM Tüzüğü'ne saygısını geri kazanabileceğini , bunun da Rusya ve diğer saldırganları diğer uluslara saldırmak istemekten caydıracağını söyledi. Bu, BM Şartı'nın barışçıl çözüm sürecinin temeli olarak hizmet etmesi gerektiğine dair güçlü ve net bir mesaj göndermeyi gerektirir.

"Tam bir yıl önce burada durmuş, bu salonda birleşmiş uluslara savaşı önleme gereği konusunda çağrıda bulunuyordum" dedi. “Bir yıl sonra, her şeye rağmen Ukrayna kendini çok daha güçlü bir düşmana karşı etkili bir şekilde savunuyor ve size sesleniyorum: bu, destek, birlik ve dayanışma göstermek için belirleyici bir an. BM Şartı'nı desteklediğinizi kanıtlamanın tam zamanı."

Rusya: Batı savaşı körüklüyor

Rusya Büyükelçisi Vassily Nebenzia, Ukrayna'daki durumun, küresel bir gıda krizini tetikleyen hibrit bir savaş yürüten Batı tarafından körüklendiğini söyledi.

Moskova'nın, Doğu Ukrayna'nın iki bölgesi olan Donetsk ve Luhansk'ta Nazizm'i veya otoriterliği reddeden insanların darbesinin ardından sekiz yıl süren savaşı durdurmak için 2022'de özel askeri operasyonuna başladığını söyledi . 2014'ten bu yana, Kiev "rejimi"nin bölgedeki insanları bombalamaya devam ettiğini ve şimdi barış görüşmelerini fiilen yasakladığını söyledi.

“Rusya ile savaşan Ukrayna değil, kollektif bir Batı” dedi. “Her türlü edep bir kenara bırakıldı ve amaç ülkeme stratejik bir yenilgi vermek . ABD, gezegenin kendi bölgeleri olduğunu düşünüyor.”

Bu arada Batı, Ukrayna'da Naziizmin yeniden büyümesine gözlerini kapatıyor ve Rus düşmanlığının yalnızca büyüdüğü konusunda uyardı ve fiilen " gelişmekte olan ülkeleri en çok vuran " yaptırımlara işaret etti.

Moskova çözüme hazır ” dedi. “Burada sunulan karar taslağı buna hiç yardımcı olmayacak. Daha çok BM'yi kılıf olarak kullanarak militarist çizgisini sürdürecek olan Batı'yı cesaretlendirecektir.”

'Barış İçin Birleşiyoruz'

24 Şubat 2022 işgalinden günler sonra, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıyı kınayan bir kararı veto etmesinin ardından Güvenlik Konseyi üyeleri, Genel Kurul'un oturumu toplaması  lehinde oy kullanmıştı .

Mevcut acil durum özel oturumunu 28 Şubat 2022'de açan dünya organı, daha sonra Mart, Nisan, Ekim ve Kasım aylarındaki toplantılarına yeniden başladı.

Meclis, Sovyetler Birliği'nin Kore Yarımadası'ndaki savaşla ilgili Güvenlik Konseyi eylemini engelleme çabalarına yanıt olarak 1950'de kabul edilen 377A(V) sayılı karar doğrultusunda 10 acil durum toplantısı düzenledi.

Yaygın olarak “ Barış için Birleşmek ” olarak bilinen metin, Konsey beş daimi üyesi (Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık) arasında oybirliği olmaması nedeniyle hareket edemediğinde, Meclise uluslararası barış ve güvenlik konularını dikkate alma yetkisi veriyor. Amerika Birleşik Devletleri - kararları veto etme yetkisine sahip olan.

Özel acil durum oturumu hakkında daha fazla bilgi BM Toplantıları Kapsamında bulunabilir .

Editör: Haber Merkezi