Genel Sekreter António Guterres Cuma günü Kamboçya'da Asyalı liderlerle yaptığı bir toplantıda, “derinleşen bölünmeler” küresel barış ve güvenliği tehdit ederken, “tehlikeli söylem” nükleer gerilimleri artırıyor, dedi.

12. ASEAN-BM Zirvesi'nde konuşan Genel Sekreter António Guterres , Küresel Güney'de birçok kişinin COVID ve iklim krizi tarafından “yıkılmış” - gıda, enerji ve finansa erişimi kısıtlayan - ve küresel güvensizlik yeni çatışmaları tetikleyen bir resmini çizdi . 

Ayrıca, iki farklı kural, para birimi, internet ve yapay zeka konusunda birbiriyle çelişen stratejiler ile ABD ve Çin tarafından yönetilen iki bölüme ayrılan küresel bir ekonomiye dikkat çekti.

"Bu ayrışmadan her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır" dedi ve bölgesel bloğun üye Devletlerinin "bunu köprülemeye yardımcı olmak için özellikle iyi bir konumda olduğunu" kaydetti.

Çok taraflı çözümler bulma, jeopolitik fırtınaları havalandırma ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SDG'ler) tekrar rayına oturtma ihtiyacını onayladı ve “ASEAN dahil olmak üzere bölgesel kuruluşların oynayacak hayati bir rolü olduğunu” söyledi.  

Myanmar

BM başkanı, Myanmar'daki siyasi, güvenlik, insan hakları ve insani durumun “daha ​​da derin bir felakete doğru kaydığını” belirterek, ülkedeki artan şiddeti, orantısız güç kullanımını ve “korkunç insan hakları durumunu” kınadı.  

Uluslararası hukuka göre sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırıların savaş suçu teşkil edebileceğini hatırlatarak, Myanmar makamlarının “ tüm siyasi mahkumları serbest bırakmaları ve demokratik geçişe geri dönmek için derhal kapsayıcı bir süreç başlatmaları” çağrısını “kalıcı barış ve barışın tek yolu” olarak tekrarladı."   

ASEAN'ın Beş Noktalı Uzlaşmasını memnuniyetle karşılayarak, tüm ülkeleri Myanmar halkının ihtiyaç ve isteklerine odaklanan “birleşik bir strateji aramaya” çağırdı ve açık sınırlar, koruma ve oradan gelen mültecilere yardım için savundu.

Neredeyse bir milyon Rohingya mültecinin gönüllü dönüşü için koşullar yaratmak için “Myanmar makamlarının acil eyleme” ihtiyacı olduğunu yineleyerek, “Hiçbir mülteci acı ve tehlikeye geri dönmeye zorlanmamalı” dedi. 

BM'nin ASEAN Afet Yönetimi İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi ve diğer insani yardım ortaklarıyla yakın koordinasyonunu yeniden teyit ederek, “Myanmar'daki insani durum umutsuz olmaya devam ediyor” diye devam etti.  

İklim eylemi

Mısır'daki BM COP27   iklim konferansından yeni çıkmış , oradaki liderleri yüksek emisyonlu ülkelerin “bu anın aciliyetini karşılaması” konusunda uyardığını söyledi. 

BM başkanı, yüzyılın ortasına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak için gelişmiş ekonomilerin 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 45 oranında azaltması gerektiğini hatırlattı; gelişmekte olan ülkeleri iklim etkilerini ele alma ve dayanıklılık ve uyum sağlama konusunda desteklemek için yıllık 100 milyar dolarlık taahhütlerini seferber etmek; ve “bu krizi yaratmak için hiçbir şey yapmayan” ülkeleri tazmin etmek konusunda bir anlaşmaya varmak.  

Ayrıca , gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasında, kapasitelerini ve kaynaklarını insanlığın yararına birleştiren    tarihi bir İklim Dayanışma Paktı'nı da destekledi.

Zengin ülkeler, çok taraflı kalkınma bankaları ve teknolojik şirketler, gelişmekte olan ekonomilerin yenilenebilir enerjiye geçebilmeleri için ölçekte finansal ve teknik yardım sağlamalıdır” dedi.

Üst düzey BM yetkilisi, yenilenebilir enerji kaynaklarına adil bir geçiş için zaten yükselen ASEAN ülkelerine övgüde bulunurken, bunu yapmamış olanları yeni kömür yatırımlarını ortadan kaldırmak ve 2030 yılına kadar kömür enerjisini 2030 yılına kadar aşamalı olarak sona erdirmek için iklim hedeflerini yükseltmeye çağırdı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri ve diğer tüm ülkeler için 2040.  

Borç erteleme, yeniden yapılandırma

BM başkanı, önümüzdeki hafta Bali'de yapılacak G20 zirvesinde gıda, enerji ve finansa erişimdeki krizin en büyük önceliği olacağını söyledi.

G20 liderlerini, Küresel Güney hükümetlerine ihtiyaç duydukları yatırımları ve likiditeyi sağlayacak, borçların hafifletilmesini ve borçların yeniden yapılandırılmasını hızlandıracak bir SDG teşvikini benimsemeye zorluyorum” dedi.  

Karadeniz Tahıl Girişimi'ni genişletmek ve pandemi öncesine göre üç kat daha pahalı olan gübre arzını artırmak için tüm paydaşlarla birlikte çalışıyoruz” dedi.  

ASEAN'ın 'temel rolü'

Kapanışta Genel Sekreter, ASEAN'ın “güçlü ortaklığı ve çok taraflılık ve bölgesel işbirliğine olan kararlı bağlılığı” için şükranlarını dile getirdi.  

Ayrıca, ülkelerin insan haklarını, temel özgürlükleri ve kapsayıcı siyasi katılımı geliştirmede ve ayrıca güçlü bir küresel ekonomi geliştirmede “temel rolünün” altını çizdi.   

BM şefi, “Birleşmiş Milletler, önümüzdeki zorluklar boyunca kararlı ortağınız olmaya devam edecek” dedi. 

Editör: Güven BOĞA