Ankara Gıda Tarım Ürünleri Derneği Genel Başkanı Canan CEYLAN, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde çiftçilerle bir araya geldi. Yüksekovalı çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda başkan CEYLAN,  AGT olarak hayata geçirecekleri tarımsal projeleri anlattı.
 

Haber: Ali Fikret

“AGT olarak önce üret, sonra tüket sloganı ile çıktığımız, Türkiye’deki tarımın hak ettiği yere, teknolojiye, çeşitliliğe ve sürekliliğe ulaştırma yolundaki bugünkü durağımız Yüksekova’dır” diyen başkan CEYLAN,  “AGT olarak bizler tüm Türkiye’de ki yapılanma organizasyonumuzu 81 ilde tamamlamak üzereyiz. Bizler çiftçilerimize birçok konuda destek olduk olmaya da devam edeceğiz. Bizler tarımımızın sorun ve problemlerini tespit edip devlet ile özel sektör arasında köprü olmaya devam edeceğiz. Atalarımız ekti, ilk hasadı yaptı… Bugün bizim atalarımızdan aldığımız bayrağı çok daha ileri seviyeye ulaştırmamız gerekiyor. Gıda hayat kaynağıdır. Belirtmek isterim ki insanlığın sürdürülebilir refahı için tarım çok önemli. Şimdiki ve gelecek nesillerin tarımsal ihtiyaçlarını karşılarken bölgelere özgü uygulama ve ekosisteme uygun entegre üretim yöntemleri ile doğal kaynakları koruyarak tarımımızı sistemli hale getirmemiz gerekmektedir” dedi.
 

CANAN CEYLAN ALPLERDEKİ GİBİ NEDEN MARKALAŞMAYALIM?
 

Köylerin yeniden eski haline kavuşması için çalışacaklarını belirten CEYLAN  şöyle konuştu:
“Köylerden kentlere göçü engelleyip kentlerden köylere geri dönüşü sağlayacak ve özendirecek tedbirlerin alınması zaruridir.  Bugün köylerde okullar kapalı. Neden? Okuyacak çocuk yok… Aileleri yeniden köye getirmemiz, köy enstitülerini açmamız, köylerimizi çocuklarımızın torunlarımızın neşeli sesleri ile şenlendirmemiz lazım. Bunun için yanınızdayız. Gördük ki Yüksekova’nın muhteşem doğası ile birlikte bölgesel ölçekte kalmış ürünlerinin ve lezzetlerinin bir an önce tüm Türkiye’ye tanıtılması gerekmektedir.
Katma değer üretmek çok önemli. Tarımda markalaşmanın anahtarı katma değer üretiminde. Bunun için neler yapmamız gerekiyor? Yüksekova’nın neyi meşhur? Balı muhteşemdir. O zaman neden bu balı markalaştırmayalım Yüksekova’daki kaliteli yayla sütü başka nerede var?
HAYATA GEÇİRECEKLERİ TARIMSAL PROJELERİ ANLATTI (1)

Neden bu sütten çok kaliteli peynirler üretmeyelim. Bakın bu dağlar alp dağları ile Himalayalar arasındaki geçiş dağları… Buraların neyi eksik de Alplerdeki gibi markalaşmayalım?
 

Neden buraların peynirleri uluslararası pazarlarda aranan peynirler olmasın? İşte çıktığımız yolculuğun en keyifli, en heyecan veren yanı bunları başarabilecek olmanın mutluluğudur. Sizler başarı hikâyeleri yazdıkça Yüksekova’mız daha yaşanılır hale gelecektir. Bilinmelidir ki daha yapacak çok işimiz var'' şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi