Dünyanın her yerinde ve tüm bilimsel kanıtlara rağmen, nüfusun bir bölümü Dünya'nın yuvarlak şeklinin ya kanıtlanmamış bir teori ya da ayrıntılı bir aldatmaca olduğuna inanıyor. 2018'de YouGov America ve 2022'de FDU tarafından yapılan anketler, Amerikalıların %11'inin Dünya'nın düz olabileceğine inandığını ortaya koydu.

“Düz Dünyalılar”ı biraz eğlenceli bularak bir kenara atmak cazip gelse de, tehlikemiz varken onların argümanlarını görmezden geliyoruz. Anket , bazıları radikalleşme için geçit işlevi görebilecek komplo teorileri arasında bir örtüşme olduğunu gösteriyor. Örneğin QAnon ve büyük ikame teorisi , bir kereden  fazla ölümcül olduğunu  kanıtladı .

Düz Dünyalıların inançları hakkında nasıl konuştuklarını inceleyerek, argümanlarını izleyicilerine nasıl çekici hale getirdiklerini öğrenebilir ve karşılığında dezenformasyonun çevrimiçi yayılmasını neyin sağladığını öğrenebiliriz.

Yakın tarihli bir çalışmada , Linnaeus Üniversitesi'nden meslektaşım Tomas Nilsson ve ben, insanların Dünya'nın düz olduğunu iddia ettiği yüzlerce YouTube videosunu analiz ettik. Argümanlarının yapısını ve onları nasıl rasyonel göründüklerini anlamak için münazara tekniklerine dikkat ettik.

Kullandıkları stratejilerden biri, mevcut tartışmalarda taraf olmaktır. Bir kültür savaşının bir tarafına derinden bağlı olan insanlar, kazanmalarına yardımcı olacaksa, her türlü argümanı (doğrular, yarı gerçekler ve görüşler dahil) kullanabilirler. İnsanlar kimliklerini gruba yatırır ve algılanan rakipler yerine müttefiklerine inanmaya daha isteklidir - sosyologların neo-kabilecilik dediği bir fenomen.

Sorun, insanlar dezenformasyonu kimliklerinin bir parçası olarak içselleştirdiklerinde ortaya çıkıyor. Haber makaleleri doğrulanabilirken, kişisel inançlar kontrol edilemez. Komplo teorileri birinin değer sisteminin veya dünya görüşünün bir parçası olduğunda, onlara meydan okumak zordur.

Düz Dünya teorisinin üç teması

Bu videoları analiz ederken, düz Dünyalıların, öncelikle üç ana tartışmanın mantığına kendi argümanlarını ekleyerek devam eden kültür savaşlarından yararlandıklarını gözlemledik. Bu tartışmalar uzun süredir devam ediyor ve her iki taraftaki katılımcılar için çok kişisel olabilir.

Birincisi, eski çağlara kadar giden ve gözlemden çok akıl üzerine kurulu Tanrı'nın varlığına ilişkin tartışmadır. İnsanlar zaten ateizm ile inanç, evrim ile yaratılışçılık ve Big Bang ile akıllı tasarım hakkında tartışıyorlar. Düz Dünyalıların yaptığı şey, ateistlerin insanları Tanrı'dan uzaklaştırmak için sahte bilimi -evrim, Büyük Patlama ve Dünya'nın yuvarlaklığını- kullandıklarını öne sürerek, Hıristiyan sağın uzun süredir devam eden mücadelesi içinde argümanlarını oluşturmaktır.

Dini inançlardan yararlanan yaygın bir düz Dünyalı nakarat, Tanrı'nın üstümüzdeki göklerde fiziksel olarak bir küre değil, yalnızca düz bir düzlemde yaşayabileceğidir. Düz bir Dünyalı'nın dediği gibi:

Her şeyi Tanrı'nın yarattığını inkar etmek için Büyük Patlama'yı icat ettiler ve O'nun sizden daha çok maymunları önemsediğine sizi ikna etmek için evrimi icat ettiler … yuvarlak Dünya'yı icat ettiler çünkü Tanrı aynı zamanda sizin altınızdaysa sizin üzerinizde olamaz ve onu icat ettiler. sonsuz bir evren, Tanrı'nın senden uzak olduğuna seni inandırmak için.

İkinci tema, sıradan insanların yozlaşmış politikacılar ve ünlülerden oluşan yönetici seçkinlere karşı durduğunu gören bir komplo teorisidir. Bilgi güçtür ve bu teori, iktidardakilerin gerçekliğin temel doğasını çarpıtarak bilgiyi kendileri için tutmak için komplo kurduklarını iddia eder. Buradaki mesaj, insanların kendi gözleri yerine söylenenlere inanırlarsa kolayca kontrol edilebildikleridir. Gerçekten de, Dünya çıplak gözle düz görünüyor. Düz Dünyalılar kendilerini, halkı gördüklerine inandırmayan seçkinlerin zulmüne karşı savaşan isimsiz kahramanlar topluluğunun bir parçası olarak görürler.

Üçüncü tema, ABD anayasa metninde Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu hakkındaki ateşli tartışmalara dayanan “ özgür düşünce ” argümanına dayanmaktadır. Bu laik görüş, rasyonel insanların otoriteye veya dogmaya inanmamaları gerektiğini, bunun yerine yalnızca kendi akıllarına ve deneyimlerine güvenmeleri gerektiğini savunur. Serbest düşünenler, sıradan insanların taklit edemeyecekleri “kitap bilgisi” veya “saçma matematik” kullanan uzmanlara güvenmezler. Düz Dünyalılar, özellikle ev yapımı deneyler yoluyla, Dünya'nın yuvarlak olup olmadığını test etmek için genellikle kişisel gözlemler kullanırlar. Kendilerini günümüzün Galileo'su gibi geçmişin vizyonerleri ve bilim adamları olarak görüyorlar.

Olası karşı argümanlar

İnsanlar bunu kişisel bir inanç olarak içselleştirdiğinde, sosyal medyadaki dezenformasyona karşı koymak zordur. Bilgi kontrolü etkisiz olabilir ve geri tepebilir , çünkü dezenformasyon kişisel bir fikir veya değer haline gelir.

Düz Dünyacılara (veya diğer komplo teorisyenlerine) yanıt vermek, onların argümanlarını ikna edici kılan mantığı anlamayı gerektirir. Örneğin, otoriteden gelen argümanları ikna edici bulmadıklarını biliyorsanız, o zaman bir hükümet bilim adamını bir karşı argümanın sözcüsü olarak seçmek etkisiz olabilir. Bunun yerine, herkesin tekrarlayabileceği ev yapımı bir deney önermek daha çekici olabilir.

Belirli inançlarının ardındaki rasyonaliteyi belirleyebilirseniz, o zaman bir karşı sav bu mantığı devreye sokabilir. Grubun içindekiler genellikle bunun anahtarıdır - yalnızca dindar bir Hıristiyan olarak kusursuz referanslara sahip bir sözcü, inancınıza sadık kalmak için düz Dünya inançlarına ihtiyacınız olmadığını söyleyebilir.

Genel olarak, düz Dünya teorisi, QAnon ve büyük ikame teorisi gibi inançlar, saldırı altındaki bir grup kimliği duygusuna hitap ettikleri için büyür. Abartılı yanlış bilgiler ve komplolar bile mevcut şikayetlere uyuyorsa mantıklı görünebilir. Sosyal medyadaki tartışmalar yalnızca içerik yayınlamayı gerektirdiğinden, katılımcılar doğrulanamayan bakış açıları olarak dezenformasyonu sağlamlaştıran bir geri bildirim döngüsü oluşturur.

Carlos Diaz Ruiz

Assistant Professor, Hanken School of Economics

Editör: TE Bilisim