BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Cuma günü yaptığı açıklamada, hava balonlarının geniş, karmaşık bir küresel gözlem sisteminin önemli bir parçası olduğunu ve iklim izleme ve tahminciler için hayati bilgiler sağladığını söyledi.

Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nin, sözde bir Çin "casus balonu" da dahil olmak üzere birçok uçan cismi kendi sınırları içinde düşürdüğüne dair son haberlerin hemen ardından, WMO , hava balonlarının dünya çapında toplanan milyonlarca gözlemin yalnızca küçük bir kısmını sağladığına dikkat çekiyor. 

Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusu tarafından geçen hafta sonu düşürülen üç insansız hava cismi hakkında günlerce süren spekülasyonların ardından kamuoyuna açıklama yaptı ve bunların "büyük olasılıkla özel şirketler, eğlence veya araştırma kurumlarıyla bağlantılı" olduğunu söyledi.

Küresel sistem için değerli girdi

WMO, 50'den fazla uydunun uzaydan bilgi topladığını ve yaklaşık 40 ticari uçak şirketi tarafından işletilen yaklaşık 400 uçağın göklerden veri topladığını belirtiyor.

Gezegen genelinde 10.000 otomatikleştirilmiş ve kara tabanlı gözlem istasyonuna ek olarak, denizlerden yaklaşık 400 demirli şamandıra, 1.250 sürüklenen şamandıra ve 7.300 gemi yardım ediyor.

1.000 günlük uçuş

Her gün, serbest yükselen lateks balonlar, dünya çapında yaklaşık 900 konumdan aynı anda salınır . Yaklaşık 1.000 balon, gerçek zamanlı olarak girdi sağlayan günlük gözlemleri toplar.

Toplanan değerli bilgiler, bilgisayar tahmin modellerine, meteorologların tahminler yapması ve fırtınaları tahmin etmesi için yerel verilere , iklim izleme ve hava ve iklim süreçlerini daha iyi anlamak için araştırma verilerine katkıda bulunur.

WMO, hava balonu verilerini kullanan bilgisayar tahmin modellerinin dünya çapındaki tüm tahminciler tarafından kullanıldığını söyledi.

Gözlemleri yakalayan pille çalışan radyosondalarla donatılan yüzen bilgi toplayıcılar, yaklaşık iki saat havada kalıyor.

35 km yüksekliğe kadar

Bir paraşütle patlayıp Dünya'ya geri düşmeden önce -95°C (-139°F) kadar düşük sıcaklıkları koruyarak, yerin hemen üstünden 35 kilometre yüksekliğe kadar basıncı, rüzgar hızını, sıcaklığı ve nemi ölçerler .

Onlarca yıldır dünyanın küresel gözlem ağının bir parçası olarak kilit bir rol oynayanlar , yer üstü verilerinin birincil kaynağıdır. Hava balonu istasyonlarının üçte ikisinden fazlası günde iki kez gözlem yapıyor ve günde 100 ve 200 rapor veriyor.

WMO, onların değerli girdilerinin , son 60 yılın en iddialı ve başarılı uluslararası işbirliği örneklerinden biri olan Küresel Gözlem Sistemini beslediğini söyledi.

Sistem, çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşun sahip olduğu ve işlettiği bireysel yüzey ve uzay tabanlı gözlem sistemlerinden oluşur.

Editör: Haber Merkezi