Yeni bir BM raporu, çatışma, COVID-19 pandemisi ve iklim değişikliğinin etkilerinin bir araya gelmesiyle kadın ve çocuk sağlığının küresel olarak acı çektiğini ve çocuklar, gençler ve kadınlar için umutlar üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu gösteriyor.

Raporda sunulan veriler , çocukluk esenliğinin hemen hemen tüm önemli ölçütlerinde ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SKH'ler) birçok temel göstergesinde açık ve kritik bir gerileme olduğunu göstermektedir . 2020'de yayınlanan son Her Kadın Her Çocuk İlerleme Raporu'ndan bu yana gıda güvensizliği, açlık, çocuk yaşta evlilik, eş şiddetinden kaynaklanan riskler ve ergen depresyonu ve kaygısı arttı.

Sözünü koru'

Sözü Koruyun  başlıklı rapor,  Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF , BM cinsel ve üreme sağlığı ajansı, UNFPA, Anne, Yenidoğan ve Çocuk Sağlığı için Ortaklık (PMNCH) ve BM Genel Sekreteri'nin Her Kadın Her Çocuk Küresel Kadın, Çocuk ve Ergen Sağlığı Stratejisi'ne yanıt olarak iki yılda bir kaydedilen ilerlemenin özeti olarak 2030'a geri sayım.

2021'de tahminen 25 milyon çocuk ya eksik aşılandı ya da hiç aşılanmadı - 2019'a göre 6 milyon daha fazla - ölümcül ve zayıflatıcı hastalıklara yakalanma risklerini artırıyor.

Milyonlarca çocuk salgın sırasında, çoğu bir yıldan uzun süredir okulu kaçırırken, 104 ülke ve bölgedeki çocukların yaklaşık yüzde 80'i okulların kapanması nedeniyle öğrenme kaybı yaşadı.

10,5 milyon kayıp ebeveyn, bakıcı

Küresel pandeminin başlangıcından bu yana 10,5 milyon çocuk bir ebeveynini veya bakıcısını COVID-19'a kaptırdı .

BM başkanı António Guterres, “Tutulmayan sözümüzün merkezinde, COVID-19 pandemisinden çatışmalara ve iklim acil durumuna kadar küresel krizlerin temelindeki açık eşitsizlikleri ele almamak var” dedi.

Rapor, bu krizlerin anne ölümlerinden eğitim kayıplarına ve ciddi yetersiz beslenmeye kadar kadınlar, çocuklar ve ergenler üzerindeki etkilerini anlatıyor.

Keskin düşüş

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID pandemisinin “kadınların, çocukların ve ergenlerin sağlığı ve esenliği üzerindeki uzun vadeli etkisinin belirgin hale geldiğini - sağlıklı ve üretken yaşam şanslarının keskin bir şekilde azaldığını ” söyledi.

 “Dünya pandemiden çıkarken, kadınların, çocukların ve gençlerin sağlığını korumak ve geliştirmek, küresel toparlanmayı desteklemek ve sürdürmek için esastır.”

UNICEF başkanı Catherine Russell, pandeminin tüm savunmasız topluluklar için riskleri artırdığını ve kadınlar, çocuklar ve ergenler için zor kazanılan ilerlemeyi tersine çevirdiğini söyledi, “ancak bunu değiştirmek için güçsüz değiliz… Esnek, kapsayıcı temel sağlık sistemlerine yatırım yaparak , rutin bağışıklama programlarını hemen başlatarak ve sağlık işgücünü güçlendirerek, her kadının ve her çocuğun hayatta kalmak ve gelişmek için ihtiyaç duydukları bakıma erişebilmelerini sağlayabiliriz.”

Haklar geri alındı

“ Birçok ülkede cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve haklarına yönelik artan siyasi baskı karşısında, bugün kadınlar, çocuklar ve ergenler sadece on yıl öncesinin pek çok korumasından yoksun bırakılıyor ve diğerleri hala ihtiyaç duydukları ilerlemeyi göremediler, UNFPA İcra Direktörü Dr. Natalia Kanem dedi.

Rapor, çocukların ve ergenlerin sadece doğdukları yere, çatışmaya maruz kalmalarına ve ailelerinin ekonomik koşullarına bağlı olarak sağlıklı bir yaşam sürme konusunda çılgınca farklı şanslarla karşı karşıya olduklarına dair geniş kapsamlı kanıtlar sunmaktadır.

İstatistikler hikayeyi anlatıyor

  • Düşük gelirli bir ülkede doğan bir çocuğun doğumda ortalama yaşam beklentisi, yüksek gelirli bir ülkede 80'e kıyasla yaklaşık 63 yıldır . 2020'de beş milyon çocuk, çoğunlukla önlenebilir veya tedavi edilebilir nedenlerle beşinci yaş günlerinden önce öldü.
  • Anne, çocuk ve ergen ölümlerinin ve ölü doğumların çoğu sadece iki bölgede yoğunlaşıyor – Sahra altı Afrika ve Güney Asya.
  • 2020'de 45 milyondan fazla çocuk, onları ölüme, gelişimsel gecikmelere ve hastalıklara karşı savunmasız bırakan yaşamı tehdit eden bir durum olan akut yetersiz beslenmeye sahipti. Bu çocukların yaklaşık dörtte üçü düşük orta gelirli ülkelerde yaşıyor.
  • 2020'de şaşırtıcı bir şekilde 149 milyon çocuk bodur kaldı . Afrika, son 20 yılda bodurluktan etkilenen çocuk sayısının 2000'de 54,4 milyondan 2020'de 61,4 milyona yükseldiği tek bölgedir.
  • Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin en fazla olduğu altı ülke – Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Sudan, Suriye ve Yemen – aynı zamanda gıda güvenliği açısından en güvensiz 10 ülke arasında yer alıyor .
  • Sahra altı Afrika'daki bir kadının, Avrupa veya Kuzey Amerika'daki bir kadına göre hamilelik veya doğumla ilgili nedenlerden ölme riski yaklaşık 130 kat daha fazladır .
  • Milyonlarca çocuk ve aileleri, Afganistan, Etiyopya, Pakistan, Somali, Ukrayna ve Yemen'deki son insani felaketlerden kaynaklanan fiziksel ve zihinsel sağlıkları kötü yaşıyor. 2021'de dünya çapında rekor 89,3 milyon insan savaş , şiddet, zulüm ve insan hakları ihlalleri nedeniyle evlerinden sürüldü .

Rapor, küresel toplumu bu zarar verici gidişatı ele almaya ve SKH'lerde kadınlara, çocuklara ve ergenlere verilen sözleri korumaya çağırıyor.

Özellikle, ülkelerin sağlık hizmetlerine yatırım yapmaya devam etmesini, tüm krizleri ve gıda güvensizliğini ele almalarını ve dünyadaki kadınları ve gençleri güçlendirmelerini savunuyor.

Dünya Sağlık Zirvesi çocuk felcini sona erdirmek için 2,6 milyar dolarlık taahhüt

Salı günü Berlin'deki Dünya Sağlık Zirvesi'nde bir araya gelen liderler , Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi'nin (GPEI) çocuk felcini sona erdirmek için 2022-2026 Stratejisine yönelik ek 2,6 milyar dolarlık fon sözü verdi .

Tarihi artış, Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı'nın (BMZ) ortak ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte geldi ve fonlar, çocuk felcinin ortadan kaldırılmasının önündeki son engellerin aşılmasına yönelik küresel çabaları destekleyecek.

DSÖ bir haber bülteninde, ekstra nakit önümüzdeki beş yıl içinde yılda yaklaşık 370 milyon çocuğun aşılanmasına yardımcı olacak ve 50 ülkede hastalık gözetimine devam edecek.

“ Çocuk felci her yerde ortadan kaldırılıncaya kadar hiçbir yer güvenli değildir. Virüs dünyanın herhangi bir yerinde hala var olduğu sürece, kendi ülkemiz de dahil olmak üzere yayılabilir. Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, "Artık çocuk felcini tamamen ortadan kaldırmak için gerçekçi bir şansımız var ve bu şansı birlikte değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Vahşi çocuk felci virüsü sadece iki ülkede endemiktir – Pakistan ve Afganistan. Bununla birlikte, 2021'de yalnızca altı vaka kaydedildikten sonra, bu yıl şimdiye kadar 29 vaka kaydedildi; bunlara Pakistan menşeli bir suşla bağlantılı güneydoğu Afrika'da az sayıda yeni tespit de dahil.

Ayrıca, yeterli sayıda insanın aşılanmadığı yerlerde ortaya çıkabilecek çocuk felci varyantlarının salgınları, son aylarda Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Birleşik Krallık'ta tespit edilen yeni salgınlarla Afrika, Asya ve Avrupa'nın bazı bölgelerine yayılmaya devam ediyor.

DSÖ başkanı Tedros, " Bu yıl daha önce çocuk felcinin bulunmadığı ülkelerdeki yeni çocuk felci tespitleri, çocuk felcini her yerde sona erdirme hedefimizi gerçekleştiremezsek, küresel olarak yeniden canlanabileceğinin açık bir hatırlatıcısıdır " dedi.

Editör: Haber Merkezi