Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek sağlık sorunlarına rağmen hapishanede tutulan hasta mahpus Hilmi Karaoğlan’ı Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek soru önergesinde şu ifadelere yer verdi.
Türkiye hapishanelerinde işkence, kötü muamele ve hak ihlallerine ilişkin iddialar sıklıkla gündeme gelmektedir. Özellikle hasta mahpusların durumlarının kritik bir aşamada olduğu raporlara yansımaktadır. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) açıkladığı raporda 651'i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunduğu, 2022 yılı içinde hayatını kaybeden 76 mahpustan 35’inin hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilmiştir. İnfaz erteleme talepleri ve sağlık haklarına erişme talepleri reddedilen yüzlerce hasta mahpus adeta hapishanelerde ölüme terk edilmektedir.
Sağlık sorunlarına rağmen hapishanede tutulan mahpuslardan biri de Hilmi Karaoğlan’dır. Tekirdağ merkezli Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) yönelik 23 Mayıs’ta yapılan operasyonda gözaltına alınan ve mesnetsiz iddialarla tutuklanan 24 kişiden Hilmi Karadoğan’ın yüzde 80 beyin damar tıkanıklığı, akciğer sertleşmesi, böbrek rahatsızlığı başta olmak üzere mevcut sağlık sorunları hapishane koşullarında ağırlaşmaktadır.
Tekirdağ T Tipi Hapishanesi’nde tutulan Hilmi Karaoğlan, bypass ve birçok defa anjiyo ameliyatı geçirmiştir. 3 aylık periyotlarla gittiği doktor kontrolü hapishaneye girmeden önce 15 günde bire çıkartılmıştır. Hasta mahpus kişisel ihtiyaçlarını karşılayamamasının yanı sıra hayati önem taşıyan ilacına haftalardır ulaşamamıştır.
Bu bağlamda;
1) Hilmi Karaoğlan en son hangi tarihte revire/hastaneye götürülmüştür? Şu anki sağlık durumu nasıldır?
2) Hilmi Karaoğlan’ın hayati önem taşıyan ilacı neden temin edilmemiştir?
3) Hilmi Karaoğlan’ın hapishanede tutulması yaşam ve sağlık hakkının ihlali değil midir? Yaşamı tehdit altında olan hasta mahpuslardan kim sorumlu tutulacaktır?
4) Hasta mahpus Hilmi Karaoğlan’ın serbest bırakılması ve tedaviye erişebilmesi için bakanlığınız tarafından girişimde bulunulacak mıdır?
5) Hak temelli sivil toplum örgütleri, barolar, tabip odaları ve ilgili kişi ve kurumların katılımı ile hasta mahpusların sorunlarının çözülebilmesi için İnfaz Kanununda ve TMK’de değişiklik yapılması planlanmakta mıdır?
6) Son bir yılda Tekirdağ T Tipi İnfaz Kurumu’na inceleme yapmak amacıyla bağımsız heyetler inceleme başvurusunda bulunmuş mudur? Bağımsız heyetlerin inceleme taleplerinin sonucu nedir?
7) Son beş yılda Tekirdağ Hapishanesi idare ve personelin keyfi ve hukuksuz yaklaşımlarına ilişkin Bakanlığınıza intikal etmiş başvuru sayısı kaçtır? İlgili şikayetler kapsamında haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan infaz memuru sayısı kaçtır? Bunların kaçı cezasızlıkla sonuçlanmıştır?