CHP Milletvekili Asu Kaya’dan Osmaniye’nin Kesmeburun Köyüne Ziyaret

"Osmaniye'nin köylüleri 20 senede fakirleştik, önümüzü göremez haldeyiz, 1 kilo buğday satıp 1 ekmek alamıyoruz" diyor.

OSMANİYE - CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Asu Kaya, Osmaniye'nin Kesmeburun köyünde buğday üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını yerinde dinledi. Kaya, köylülerin zor durumda olduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya çiftçilerin sorunlarına yönelik bir proje olup olmadığını sordu.

Asu Kaya, buğday üreticilerinin TMO tarafından fiyatların hala açıklanmaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını ifade etti. Köylülerle yaptığı görüşmede, üreticilerin yaşadıkları zorlukları şu sözlerle aktardı: “Köyler ıssızlaşıyor, çiftçi artık toprağını ekmekten vazgeçiyor. 1 kilo buğday satan çiftçi 1 tane ekmek alamıyor.”

Mısır Üreticilerinin Sorunları Devam Ediyor

Kaya, mısır üreticilerinin de geçen sene mahsullerini ederinde alıcı bulamaması nedeniyle mağdur olduğunu hatırlattı ve bu yıl benzer bir durumun buğday üreticileri için geçerli olduğunu vurguladı: “Geçen sene mısır üreticisinin yaşadığını bu sene buğday üreticisi yaşıyor. Hala buğday fiyatı açıklanmadı, üreticinin buğdayı elinde bekliyor.”

Çiftçiler, tüccarların buğdayı 8-9 TL arasında aldığını, bir ekmeğin ise 10 TL olduğunu belirterek şunları söyledi: “1 kilo buğday sattığımızda 1 ekmek alamıyoruz. Oysa ki 1 kilo buğdaydan 6 tane ekmek çıkar. 5 kilo buğday satarak ancak 1 litre mazot alabiliyoruz. 1 kilo buğdaya ancak 700 gram gübre alabiliyoruz, 1 kilo gübre bile alamıyoruz.”

Yanlış Tarım Politikaları Çiftçiyi Zora Sokuyor

Dolar ve euro haftaya nasıl başladı Dolar ve euro haftaya nasıl başladı

Asu Kaya, Kesmeburun köyünde ziyaret ettiği çiftçilerin tarımda uygulanan yanlış politikalar sonucu zor duruma düştüğünü belirtti. Çiftçiler, “Milletin efendisiyken, yanlış tarım politikaları nedeniyle zarar ederek ve kötü koşullarda çalışmak zorunda kalarak milletin kölesi haline getirildik. Çalışacak işçi de bulamıyoruz. 20 sene önce kendi yağıyla kavrulan, dışarıya muhtaç olmayan, ailelerini geçindirebilen, mahsullerini satabilen üreticilerdik, şimdi mahsullerimizi alan da yok. Mısırdan sonra buğdayda da durumumuz bu olursa, artık topraklarımızı ekmeyi düşünmüyoruz. Toprağa küstürüldük” ifadelerini kullandı.

Çiftçiler ayrıca gençlerin tarımla ilgilenmediğini ve memuriyet ya da emeklilikte sağlanan yıpranma payından yoksun olduklarını belirtti: “En geç çiftçi 48 yaşında, yeni nesil ekmek istemiyor, tarımla ilgilenmiyor çünkü kazanamayacaklarını biliyorlar. Memur, emekli yıpranma payı alıyor, çiftçiler ancak 9000 günde emekli oluyor. Bu ülkede en çok mağdur edilen çiftçiler.”

Sulama Ücretleri Büyük Sorun

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından çiftçilerden alınan sulama ücretlerinin de büyük bir sorun haline geldiğini ifade eden çiftçiler, 2021 yılında dönüm başına 180 TL olan sulama ücretinin 2024 yılında 1870 TL’ye çıkarıldığını, yani 10 katına çıktığını belirttiler: “Mahsullerimizi satamazsak bu ücretleri nasıl ödeyeceğiz? Böyle giderse topraklarımız boş kalacak. Akaryakıt, gübre, su parası hepsini üst üste koyduğumuzda sadece zarar ediyoruz.”

Asu Kaya, çiftçilerin bu sorunlarını Meclis gündemine taşıyacaklarını ve çözüm için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi