6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası en yoğun göçün yaşandığı illerin başında gelen Mersin’e 500 bine yaklaşan depremzede geldi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığına bir Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Alpay Antmen, önergesinde deprem felaketlerinden sonra başta Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman olmak üzere; depremin en yoğun hissedildiği bölgelerden Mersin’e göç başladığını belirterek “Mersin bu illere en yakın il olması yanında bu on ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın akrabaları da Mersin’de yoğun olarak ikamet etmektedir. Mersin deprem bölgesinden gelen tüm depremzede vatandaşlarımıza kucak açmıştır ve sonuna kadar da kucak açmaya devam edecektir. Mersin’de barınmayı seçen depremzedelerimizin sayısının yapılan kayıtlar ve su tüketim artışı hesaplamalarıyla beş yüz bine yaklaştığı tahmin ediyor” dedi.

Mersin’in nüfusunun bir milyon dokuz yüz binken; başta Suriye uyruklu sığınmacılar olmak üzere gelen mülteci ve geçici sığınmacılarla bu sayının iki milyon dört yüz bine çıktığını belirten Antmen “Yaşanan deprem felaketleri sonrası gelen depremzede vatandaşlarımızla Mersin’in nüfusu üç milyona yaklaşmıştır. Mersin’e bir milyon yedi yüz bin kişiye göre İller Bankası payı ayrıldığı düşünüldüğünde şu anki mevcut nüfus sayısına bu payın asla yetmeyeceği; başta gıda ve barınma olmak üzere su sıkıntısı dahi yaşanacağı açıktır” ifadelerini kullandı.

MERSİN ACİLEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Alpay Antmen önergesinde ayrıca şunları kaydetti:  “Deprem yaralarının sarılmasıyla depremzede vatandaşlarımızın kendi illerine geri dönmesi söz konusu olabilecekse de bu sürenin en az 1 yılı aşacağı ve daha da önemlisi Mersin iline gelen depremzedelerin en az %75’inin Mersin’de kalıcı olarak ikamet edebileceği tahmin edilmektedir. Mersin başta konut sorunu olmak üzere; gıda, giyecek, doğalgaz ve temel ihtiyaçlar konusunda çok acil desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesi; İller Bankası payının artırılması ve özel statüye geçirilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir.”

Editör: Haber Merkezi