“Bir koli yumurta, bir litre süt, bir kilo et artık emekli için lüks bir menü”
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, emekli maaşlarına yapılan zammın yetersizliğini ve temel gıda fiyatlarındaki fahiş artışı gündeme taşıdı. Emekliye yapılan yüzde 35’lik maaş artışının, gıda fiyatlarında yaşanan yüzde 100’ün üzerindeki zam karşısında adeta eridiğini belirten Başevirgen, “Bir koli yumurta, bir litre süt, bir kilo et artık emekli için lüks bir menü oldu” dedi.
“Emekliye reva görülen zam, bir haftalık yaşam maliyetini bile karşılamıyor”
En düşük emekli maaşının 14 bin 469 TL’den 16 bin 881 TL’ye çıkarıldığını hatırlatan Başevirgen, artış oranının yalnızca 2 bin 412 TL olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“İktidar, TÜİK eliyle halkın cebinden çalmaya devam ediyor. 'Emekliyi enflasyona ezdirmedik' sözleriyle milyonlarca insanı açlığa mahkûm ettiler. Bu yapılan zam, bir haftalık yaşam maliyetini dahi karşılamıyor. Emekli, artık temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale geldi.”
“Dana kıymada artış %61, tavukta ve yumurtada %100’ü geçti”
Başevirgen, kırmızı et, süt, tavuk ve yumurta gibi temel gıdalardaki fiyat artışlarını tek tek örneklerle sıraladı:
-
Dana kıyma: Temmuz 2024'te 350 TL iken, 2025 Temmuz’unda 565 TL’ye yükseldi. Artış oranı: %61
-
Yumurta: 30’lu koli Temmuz 2024’te 50-55 TL civarındayken, bu yıl en düşük 100 TL. Artış: %100
-
Süt: Litresi geçen yıl 18-20 TL idi, bu yıl 35-38 TL. Artış oranı: %90’ın üzerinde
-
Tavuk eti: Son bir yıldaki zam oranı %100’ü aştı
“Eskiden kırmızı et alamayan emekli, tavukla idare ederdi. Şimdi o da lüks oldu. İktidar ağzını her açtığında müjde değil, yoksulluk dağıtıyor.”
“Emeklinin eline geçen, pazara bile varmadan eriyor”
CHP’li Başevirgen, son bir yıl içinde yapılan maaş artışının fiilen buharlaştığını belirterek, “1 yıl önce bir koli yumurta alabilen emekli, artık yarım koli alabiliyor. Bir litre süt, bir kilo kıyma ve 1 koli yumurta; bu üçlü menü emekli için artık hayal. Bu tablo vicdansız bir ekonomi yönetiminin ürünüdür” dedi.
Son olarak, hükümetin halkı ucuz gıda kuyruklarına mahkûm ettiğini söyleyen Başevirgen, “Yıllarca çalış, vergi ver; sonra bir kilo ucuz et için kuyruğa gir. İşte iktidarın emekliye layık gördüğü hayat bu” ifadelerini kullandı.