CHP Muğla Milletvekili ve Dijital Mecralar Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, depremzede yurttaşların barınma sorununun çözümünde ve çadır tedariki konusunda yaşanan aksaklıkları verdiği soru önergeleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Türkiye’yi sarsan depremin üzerinden üç hafta geçmesine rağmen birçok ilde barınma sorunu çözülmüş değil.

CHP’li Erbay, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlarının cevaplaması istemiyle verdiği soru önergeleriyle, çadır temininde yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

 “Milyonlarca yurttaşımız barınma, beslenme, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda büyük sorunlarla karşı karşıya. Ancak orman yangınlarda olduğu gibi, depremde de siyasal iktidarın gerekli önlemleri almadığını gördük.” diyen Erbay şunları kaydetti:

Gerekli hazırlıklar yapılmamış

Deprem felaketinin ilk gününden bu yana genel başkan yardımcılarımız, yüzden fazla milletvekilimiz, yerel yönetimlerimiz ve gönüllülerle birlikte deprem bölgesinde çalışmalara katılarak, yurttaşlarımızın dertlerine çare olmaya çalıştık. Deprem bölgesinde çadır temininde büyük eksiklikler yaşandığını tespit ettik. Doğal afetlerde yurttaşlara yardım götürmesi gereken kurumlar ve kuruluşlar deprem öncesi ve sonrası gerekli hazırlıkları yapmamışlar. Bugüne kadar depreme hazırlık yapılası gerekirken hiçbir hazırlık yapılmamış.

Beşli çeteye değil halka kaynak aktarılmalıydı

Depreme yönelik gerekli hazırlıkların yapılması konusunda defalarca uyarıda bulunduk. Ancak 20 yıldır iktidarda olan AKP, gerekli tedbirleri almadı. Depreme hazırlık için ayrılması gereken kaynakları, lükse, şatafata, yandaşlara ve beşli çeteye aktardı. Toplanan deprem vergilerini betona gömdüler ama yurttaşların güvenli bir şekilde yaşayabilecekleri binalar yapmadılar.

Takipçisi olacağız, hesap soracağız

Biz, dayanışmayla bu felaketi de atlatacağız. Yaralarımızı saracağız. Ancak yaşananları asla unutmayacağız. Bu halka bunları yaşatan herkes hukuk önünde hesap verecek. Sonuna kadar takipçisi olacağız.

CHP’li Burak Erbay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a şu soruları yöneltti;

1)      Bu tür bir afet durumunda felaketten etkilenen vatandaşların barınmak için kullanacağı çadırlar hangi kurum ve kuruluşların envanterinde bulunmaktadır?

2)      6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi öncesinde Bakanlığınıza bağlı tüm kurum ve kuruluşların stoklarında toplam kaç adet çadır bulunmaktaydı?

3)       Depremin meydana geldiği tarihten bu yana, yurttaşlara toplam kaç çadır dağıtılmıştır?

4)      Bakanlığınıza bağlı tüm kurum ve kuruluşlar çadırları nereden ve hangi yöntemle temin etmektedir?

5)      Bu çadırlar yurtiçinde mi imal edilmektedir yoksa yurtdışından mı temin edilmektedir?

6)      Yurtiçinde imal edilmekteyse hangi kurum ve kuruluşlar imal etmektedir?

7)      Bu kurum ve kuruluşlar son 5 yıl içerisinde kaç adet çadır imal etmişlerdir?

8)      Çadırlar yurtdışından temin edilmekteyse son 5 yıl içerisinde nereden ve kaç adet alınmıştır?

9)      Bakanlığınıza bağlı tüm kurum ve kuruluşlar temin edilen çadırlar için ne kadar ödeme yapılmıştır?

Editör: Haber Merkezi