CHP’nin Roman Milletvekili Özcan Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü vesilesiyle yazılı basın açıklaması yaptı.

Yaptığı açıklamada yüz yıllardır ayrımcılıkla ve nefret söylemleri ile mücadele eden Roman yurttaşların 8 Nisan Dünya Romanlar gününü kutladı. Romanların sadece seçim dönemleri ve 8 Nisan’da değil; her zaman anımsanması gerektiğini kaydetti.

“ÇALIŞAN ROMANLARIN YÜZDE 96’SI KAYIT DIŞIDIR”


Romanların sorunlarının dağ gibi olduğunu söyleyen Parçu, “Türkiye’de yaklaşık olarak 6 milyon Roman vatandaşı bulunmakla birlikte; ne yazık ki derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenen de Romanlardır. Roman kardeşlerim yüzyıllardır yaşadıkları ayrımcılıkla, eşit haklardan yararlanamadıkları bir Türkiye ile mücadele etmektedir. Bu vatandaşların sorunları dağ gibi yığılmışken; bu konuda Türkiye’nin daha çok yol kat etmesi gerekmektedir. Romanlar için en büyük sorun eğitimdir. Romanların yüzde 95’e yakını eğitimden mahrum durumdadır. Okuyan Romanların da yüzde 50’si ilkokulu yarıda bırakmakta; yaşam koşulları nedeniyle daha küçücük bedenleriyle iş hayatına atılmak zorunda kalmaktadır. Eğitimli olmayan Romanlar ise ne yazık ki kayıt dışı, gündelik işlerde çalışabilmektedir. Çalışan Romanların yüzde 96’sı ise kayıt dışıdır” dedi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Ak Parti iktidarında Romanlara yönelik göstermelik söylemler ve eylemlerle Romanlar geçiştirilmiştir. Kağıt üzerinde her şeyi dört dörtlük yaşıyormuş gibi gösterilirken; mahallelere gidip baktığınızda; en kötü şartlarda yaşam mücadelesi veren, barınma sorunu yaşayan, uyuşturucu girdabında boğuşan, eğitimden yoksun kalan, yoksullukla mücadele eden yine Romanlardır. Romanlar eskiden yoksul iken; AKP hükümeti ile şimdi hem aç hem de çaresizdir. Romanların eskiden evi varken; şimdi çadırlaşma oranları artmıştır. Üstelik Romanlar için çıkarılan göstermelik planlar, kâğıt üstü stratejiler Romanlara lütuf gibi sunulmaktadır. Bugüne kadar romanların yaşadığı sokaklara uğramayan; yaşadığı kötü ortamları görmeyen iktidar, saraydan sözde çözümler sunmaktadır.”

“ROMANLAR, BU TOPLUMDA BİZ DE VARIZ DİYOR”


“ Her Romana bir yuva kampanyasını gündeme getiren iktidar; geliri olmayan, işsizlikle boğuşan Roman kardeşlerimize ‘uygun ödeme koşullu’ evleri layık görmüştür. Yapılamayan, uygulanamayan genelgelere yenileri eklenmiş; yine seçim stratejisi olarak AKP iktidarı süslü sözlerle Romanlara erişilemeyecek vaatler sunmuştur, sunmaya da devam edecektir. Ancak Romanların artık bunlara karnı toktur. Romanlar artık sahte Roman açılımı masalları dinlemek istemiyor; kendi kararlarını kendi vermek ve daha fazla temsiliyet istiyor. Bu toplumda biz de varız diyor. Uzattıkları ellere artık ellerin uzanmasını, yardım çığlıklarının duyulmasını, kendileri için özel olarak bir bütçe ayrılmasını istiyor. Hükümetin güvenli kollarında; önyargılardan arınmış, ayrımcı söylemlerin olmadığı bir toplumda yaşamak; kendi kültürlerine uygun ev ve iş sahibi olmak, kendi kültürel yapıları bozulmadan bu ülkeye katkı sağlamak istiyor.”

“8 NİSANIMIZ KUTLU OLSUN; KAHKAHAMIZ VE NEŞEMİZ BOL OLSUN”


“Artık çok kritik bir dönemeçteyiz. 6 Milyon olarak biz Romanların tarihi bir öneme sahip olduğumuzu biliyoruz. Size söz veriyoruz! Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında romanlarımızın sorunları çözülecek; onlara daha fazla istihdam imkânı tanınacaktır. Roman kardeşlerimizin eğitim seviyelerinin yükseltilmesi ile kendilerini daha fazla ifade edebilme imkânı sağlanacak; okullardaki çifte standartların önüne geçilecektir. Romanların barınma krizi son bulacaktır. İktidarımızda Romanların temsiliyeti de daha çok artacaktır. Çünkü romanlar artık haklarının bilincindedir. Bunun için de hem yerel yönetimlerde hem de parlamenter sistemde daha fazla söz sahibi olmak istemektedir. 8 Nisanımız kutlu olsun; kahkahamız ve neşemiz bol olsun”

Editör: Haber Merkezi