Kamu Denetçiliği Kurumu raporları üzerine Meclis’te konuşma yapan CHP’li vekil Mahmut Tanal, iktidara sert sözlerle yüklendi.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2022 Yılı Yıllık Raporu üzerine TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iktidara sert sözlerle yüklendi. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun yönetimi iyileştirme işlevi olması gerektiğini belirten Tanal, “Lakin yönetim giderek daha da beter duruma geldi. İçi boşaltılan, liyakatten uzaklaşan kamu kurumları, ucube sistemin vatandaşa zulmetme aracı hâline dönüşmüş durumda” dedi.
 

Ombudsmanlık olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2022 Yıllık Raporu’nun 136’ncı sayfasında Kurumun hazırladığı özel raporlardan bahsedildiğini dile getiren Tanal, bu özel raporların Ege Denizi’nde Yunanistan’ın göçmenleri geri itmesi, Karabağ melesi ve Ukraynalı mülteciler için Macaristan’a gerçekleştirilen çalışma ziyaretine ilişkin olduğunu aktardı.


5’Lİ ÇETEYLE İLGİLİ NEDEN ÖZEL RAPOR HAZIRLAMAZ?
 

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun iktidarı rahatsız eden konularda mümkün olduğunca özel rapor düzenlemediğini belirten Tanal, şöyle devam etti: “Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye'deki sorunlarla ilgili, vatandaşlarımızın mağduriyetiyle ilgili neden özel rapor hazırlamaz? Saray rejiminin demokrasiden uzaklaşmasıyla ilgili neden bir rapor hazırlamaz? Ülkemizde ekonominin uçuruma sürüklenmesi, milletimizin yoksullaşması, pahalılık ve geçim sıkıntılarıyla ilgili neden özel rapor hazırlamaz? Türkiye'deki yolsuzluk ve yasaklarla ilgili neden özel rapor hazırlanmaz? Ombudsmanlık, çürümüş sistemle ilgili neden rapor hazırlamaz? Rutin hâle gelen yolsuzluk, kayırmacılık, torpille ilgili neden özel rapor hazırlamaz? 5’li çeteyle ilgili, 418 milyar doların kaybıyla ilgili neden özel rapor hazırlamaz? Millet açken, çifter çifter maaş alan bürokratlarla ilgili nasıl ve neden bir özel rapor hazırlamaz?”


DEPREMLE İLGİLİ NEDEN RAPOR HAZIRLANMADI
 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra özellikle ilk 3 gün afet bölgeleri için “Devlet nerede?” sorusunun yüksek sesle dillendirildiğini hatırlatan Tanal, “Kamu Denetçiliği Kurumu, neden depremle ilgili rapor hazırlamaz? Arama ve kurtarma faaliyetlerinde hızlı ve etkin hareket edilmediği için binlerce insanımız enkaz altında can verdi. Asker can kurtarmada en kritik saatlerde sahaya çıkarılmadı. AFAD yeterince koordinasyonu sağlayamadı. Koordinasyonsuzluğu dünyanın öbür ucundakiler gördü ama hâlen Kamu Denetçiliği Kurumu bunu göremedi. Kamu kurumları en zor günde vatandaşın imdadına yetişmedi. Saraydan talimat gelmeyince kimse enkazın başına gidemedi. Kızılay’ın “İmdat!” çığlığı atan milletin imdadına yetişmek yerine çadır satmakla meşgul olduğunu gördük. Deprem felaketinin üzerinden kırk gün geçti hâlen çadır, barınma, seyyar tuvalet sorununu konuşuyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumu deprem sonrası saray rejiminin, kamu kurumlarının yol açtığı afetlerle ilgili neden yerinde inceleme yapıp özel rapor hazırlamaz? Depremde kaybolan refakatsiz ve kimsesiz kalan çocuklarla ilgili neden özel rapor hazırlamaz?” sorularını yöneltti.

ŞANLIURFA’DAKİ SEL FELAKETİ

Şanlıurfa’daki sel felaketine de değinen CHP’li ve Mahmut Tanal, “Tedbirsizlik ve çürümüş altyapı sistemi sonucu şu ana kadar 15 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Hastaneler ve diğer kurumlar, apartmanlar sel sularıyla dolup taştı. Kıyak ihaleler kapsamında servet harcanan, daha birkaç ay öncesinde şov yapılarak açılışı yapılan Abide güzergahı Şanlıurfalılara mezar oldu. Geçen yıldan ders alınmadığı için yağışların faturası Şanlıurfa’ya yine ağır oldu. Kamu Denetçiliği Kurumu Şanlıurfa’daki bu iş bilmez yönetim anlayışıyla ilgili neden özel bir rapor hazırlamaz? Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan ülkemizdeki aksaklıklar, yanlışlarla ilgili özel rapor hazırlamasını bekliyoruz. İnşallah 14, 15 Mayıs’tan sonra yani Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı'nın iktidarında bu özel raporların hepsi ince ince, ayrıntılı bir vaziyette hazırlanacaktır” değerlendirmesini yaptı.


AKP VE MHP, DENETÇİLERİ ENGELLİYOR
 

AKP ve MHP’nin Kamu Denetçiliği Kurumu’nda görevli denetçilerin önüne engel koyduğunu kaydeden Tanal, eleştirilerinin KDK denetçilerinin şahsına yönelik olmadığını ifade etti. Tanal, “Bugüne kadar insan hakları yönündeki yapılan katkı ve çalışmalarından dolayı ona da katılıyoruz, olumlu çalışmaları var ama bunlar yetersiz değerli arkadaşlar. Bunların bugüne kadar daha fazla olması gerekirdi” diye konuştu.


KONSER YASAKLARI ELEŞTİRİSİ
 

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun raporunun 192’nci sayfasında “bilim ve sanat”, “kültür ve turizm” ana başlıkları altında başvurulardan bahsedildiğini aktaran Tanal, “2022 yılı boyunca iktidar tarafından festivaller ve konserler yasaklandı; bununla ilgili neden bir rapor hazırlanmaz? Akademik özerklik ortadan kaldırıldığı için üniversitelerde bilim değil, yandaşlık değer görüyor; bu meselenin üzerinde durup özel rapor hazırlanması gerekmez miydi?” sorusunu yöneltti.


MHP’Lİ BELEDİYE KDK KARARLARINA UYMUYOR
 

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2022 Yılı Yıllık raporu’nun 16’ncı sayfasında ise kamu kurumlarının Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiye kararına uyum oranına yer verdiğini belirten Tanal, “2021 yılında yüzde 79,50 iken 2022 yılında 64,94’e düştüğünü söylüyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni emsal gösteriyorlar. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararlarına uymadığını söylüyorlar. Eğer uymuş olsaydı, bu karar daha yüksek olacaktı. Yani ben anlamıyorum, bu Milliyetçi Hareket Partisi’nin egemen olduğu belediyelerde bu Kamu Denetçiliği Kurumu anayasal bir kurum, neden bu kararlara uymuyor, bunun gerekçesi nedir? Belediye gelip Kamu Denetçiliği Kurumu’na izah edemedi” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU’NUN CUMHURBAŞKANLIĞINDA AKSAKLIKLAR DÜZELECEK
 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Millet İttifakı’nın iktidarında, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığında tüm aksaklıkların düzeleceğini vurguladı.
 

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun iyileştirilmesi, eksikliklerinin giderilmesi için çok sayıda kanun teklifi hazırladıklarını vurgulayan Tanal, şöyle devam etti: “Bu kamu kurumu gerçekten güzide bir kurum. Verdikleri kararların bağlayıcı olması için kanun teklifi verdik, yapmadınız. ‘Resen hareket etmesi gerekir’ dediniz, yapmadınız. Yemin metnine ‘İnsan haklarına dayalı adalet anlayışı’ ifadesini ekleyelim’ dedik, yapmadınız. Ama Kamu Denetçiliği Kurumu bu kanun tekliflerimizi destekliyordu ama ellerinden gelen bir şey yoktu. Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurmak için menfaat şartı aranmasın, müracaat edebilsin her vatandaş dedik; onlar kabul ediyorlar ama siz kabul etmediniz. Kamu Denetçiliği Kurumuyla ilgili, Çevre Ombudsmanlığıyla ilgili kanun teklifi verdik; eğer bu kabul edilmiş olsaydı bu sel felaketleri yaşanmamış olacaktı, yaşanmış olsaydı bile tedbirler alınmış olacaktı, yani bununla ilgili yine kurmadınız. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun dört yılda bir dönemleri var; siz milletvekilliğini beş yıla çıkardınız, onları beş yıla çıkarın dedik, o teklifi de kabul etmediniz.”

Editör: Haber Merkezi