ŞANLIURFA’DA I. JUSTİNYEN TEDBİR ALDI, AKP YIKTI!

YETKİLİLER OLASI KASTTAN YARGILANMALI

 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 16 kişinin yaşamını yitirdiği Şanlıurfa’daki sel felaketiyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Tanal, Roma İmparatoru I. Jüstinyen’in bin 500 sene önce Karakoyun Deresi’ni açtırarak, büyük bir bend inşa ederek, Edessa (suyu bol) adı verilen Şanlıurfa’da sel felaketini önlediğini, AKP’nin ise I. Justinyen’in eseri olan, Karakoyun Deresi’ni drene eden hattın hemen bitişine AVM dikerek, dere yataklarını daraltıp betonlaştırarak Şanlıurfa’yı uçuruma sürüklediğine dikkat çekti.

Sel felaketi sonrası içme suyu konusunda yaşanan sıkıntıya değinen Tanal, Meteoroloji’nin uyarısı doğrultusunda Şanlıurfa ilinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için inşa edilen T1 ve T2 tünellerinde temiz suyun muhafaza edilmediğini anlattı.

AVM DİKİLDİ, DERE YATAKLARI BETONLAŞTIRILDI

Aslen Şanlıurfalı olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın açıklaması şöyle:

 

“Şanlıurfa’da 16 vatandaşımızın canına mal olan sel felaketi, AKP zihniyetinin Şanlıurfa’yı nasıl uçuruma sürüklediğini bir kez daha bizlere gösterdi.

Antik dönemde Edessa (suyu bol) adı verilen Şanlıurfa, tarihin en eski dönemlerinden bu yana sel tehdidiyle karşı karşıya kalmıştır.

Bin 500 sene önce aşırı yağışlara karşı, o zamanki imkânlarla tedbir alarak, felaketi önleyen Roma İmparatoru I. Jüstinyen kadar olamadı bu AKP iktidarı!

I. Justinyen, şehrin merkezinden Karakoyun Deresi’ni açtırarak, büyük bir bend inşa ederek, Şanlıurfa’yı olası sel baskınlarından korudu.

Peki AKP döneminde ne oldu? I. Justinyen’in eseri olan, kentin ana merkezinden akıp giden Karakoyun Deresi’ni drene eden hattın hemen bitişine AVM dikildi. Dere yatakları daraltılarak betonlaştırıldı. Dere yatakları üzerine yapılar inşa edildi. Tedbirsizlik, ihmalkarlık ve talanın sonucunda felaket geldi!

Yağışlar sonrası Şanlıurfa’da can ve mal kaybı yaşandı. Şanlıurfa hayalet kente döndü. Ulaşım, elektrik, su ve iletişim altyapısı çöktü.


YETKİLİLER OLASI KASTTAN YARGILANMALI

Sorumluluğu bulunan tüm AKP’li yöneticilerin, bakanların, bürokratların, belediye başkanlarının, olası kast kapsamında yargılanmaları gerekir. 16 kişinin ölümünden, günlerdir yaşanan mağduriyetlerden, yetki makamında oturanlar sorumludur.


KARAKOYUN DERESİ UYARISI DİKKATE ALINMADI

Karakoyun Deresi’nin temizlenmesi, ıslahı için yıllardır AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ni, DSİ’yi uyarıyoruz. Uyarımızı dikkate alsalardı, Şanlıurfa bu felaketin yıkıcı sonuçlarıyla karşılaşmayacaktı.

Karakoyun Deresi’nin ıslahı için 2014 yılında Kalkınma Bakanlığı tarafından 20 milyon lira para gönderildiğini fakat projenin hayata geçirilmediğini gündeme getirmiştik.

Paranın Şanlıurfa’ya geliş tarihi olan 2014 yılında 9 milyon dolara denk geldiğini dile getirmiştik. Şu anki döviz kuruyla 9 milyon doların 168 milyon TL’ye denk geldiğini belirterek şunu kaydetmiştik: “Yani Urfa'nın, Karakoyun Deresi projesi için yollanan 168 milyon TL'si kayıp. Şanlıurfa halkı adına soruyoruz; 168 milyon lira nerede?”

 


TANKERLERLE ÇAMURLU SU DAĞITTILAR! 

Sel felaketi sonrası Şanlıurfalılar hala temiz ve sağlıklı içme ve kullanım suyuna da erişemiyor. Tedbir almayan Şanlıurfa büyükşehir Belediyesi, tankerlerle vatandaşlara çamurlu su dağıtıyor.

Meteoroloji’nin uyarıları dikkate alınmayarak, Şanlıurfalılar bir damla suya da hasret bırakıldı.

Şanlıurfalıları göz göre göre temiz sudan mahrum bıraktılar. Şimdi utanmadan tankerlerdeki çamurlu suyu vatandaşa veriyorlar.


ÇARPICI T1 VE T2 TÜNELLERİ DETAYI

Şöyle ki: Şanlıurfa ilinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için inşa edilen T1 ve T2 tünelleri var. Şanlıurfa T1 ve T2 tünellerinin toplam uzunluğu, her biri 26 KM olmak üzere toplam 52 KM’dir. Çapı ise 7,62 metredir. Bir tünelde bulunan su miktarı, 1.196.000  m3’tür.

1.196.000 m3 su,  kişi başı günlük su tüketimi 200 LT olarak hesaplarsak, ki bu 200 LT günlük su kullanımı, teknik literatürde geçer. Yani tünelde bulunan su miktarı, 5.980.000 kişinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Şanlıurfa nüfusunu 2.500.000 kabul edersek, kentin 2 günlük su ihtiyacını karşılayacak kapasitededir.

Ancak Meteoroloji’nin öncesinde yaptığı uyarıya rağmen T1 ve T2 tünellerinde temiz suyun muhafaza edilmediği ortaya çıktı. Kapaklar açık olduğu için tünellerde çamurlu su birikti.

Eğer sel felaketinden önce T1 ve T2 tünellerinin kapakları kapatılsaydı, temiz su içeride hapsedilmiş olacaktı. Çamurlu su içeri girmeyecekti. Tünellerde muhafaza edilen temiz su, arıtma sisteminden geçirilerek Şanlıurfalılara dağıtılacaktı.

Tedbir almayan, ihmalkar davranan, kent suçu işleyen, felakete davetiye çıkaran kişilerden hesap sorulmalıdır!”

Editör: Haber Merkezi