Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, deprem bölgesinde yaşayan çiftçilerin zor günler yaşadığını belirterek, çiftçilerin yeniden tarım yapabilmesi için destek beklediklerini ifade etti.

 
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremler sonrası bölgede yaşayan çiftçilerin sorunlarını anlatmak için Türkiye Büyük Millet Meclisinde söz aldı.
Partisi adına kürsüden hitap eden Milletvekili Özkan, “10 ilimiz Türkiye'de toplam tarım alanlarının yüzde 16'sına sahip yani Türkiye'deki tarım alanlarının yüzde 16'sı 10 ildeki deprem bölgesinde bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı Türkiye'de tarım yapabilen alan 238,5 milyon dekar; bu alanların yüzde 16,2'si yani 35,8 milyon dekarlık bölümü depremzedelerde olan 10 ilde bulunmaktadır. Bu illerde en fazla alana sahip olan Şanlıurfa ve akabinde Diyarbakır, Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep ile devam etmektedir, Hatay'la da tamamlanıyor. Tahıl olarak üretimde Türkiye'nin yüzde 15,5'ini kapsıyor, sebzede ise aynı şekilde 15,2, meyvede 9,3; ihracatta ise Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 20'sini deprem bölgesindeki 10 ilimiz gerçekleştirmektedir. Bu veriler tamamen bundan önceki yıllarda aldığımız verileri kapsamaktadır. Tabii ki tarım olmazsa olmazımız. Özellikle Sayın Grup Başkan Vekillerime sesleniyorum: Tarım yapılabilmesi için, ekilen arazilerin yeniden biçilebilmesi için, o arazilere ekilen ürünlerin kaldırılması için işte bunlar gerekmektedir. Deprem bölgesinde gezdiğimiz tüm köylerde biliyorsunuz, köylerde yaşayan vatandaşlarımız, çiftçi vatandaşlarımız genelde 2 katlı evlerde oturmaktadır. Bu 2 katlı evlerinin alt katının bir bölümünde traktörleri ve tarım aletleri bulunmakta, bir bölümünde ise hayvanları barınmaktadır. Onun için, depremden dolayı zarar gören çiftçilerimizin başta traktör, biçerdöver ve de tarım aletlerini -tamamının devlet tarafından karşılanmasıyla alakalı en azından ÖTV'siz ve KDV'siz ve de beş yıl süreyle, sıfır faizle çiftçilerimize sağlamamız gerekiyor. Buradan ilk önce Sayın Grup Başkan Vekillerini uyarıyorum, ondan sonra Sayın Tarım Bakanına ve de Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Çiftçilerimizin tarım yapabilmeleri için traktörlerini tekrar onlara kesinlikle kazandırmamız gerekiyor.” dedi.
Yalım, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bunun yanında, aynı şekilde, depremdeki bu görüntüyü hepimiz gördük, defalarca ekranlarda gördük. Biliyorsunuz  yaklaşık 5 milyon insanımızın yaşadığı yıkılan evlerdeki birçok vatandaşımızın otomobilleri var, şahsi otomobilleri; bu otomobillerin bazıları kaskolu, bazılarında yok. En azından kaskosu olanlar bir şekilde zararlarını tahsil edecekler ancak Sayın Elitaş, bunu özellikle size belirtiyorum- biliyorsunuz, her aracın trafik sigortası var, her aracın trafik sigortası kaza yaptığında karşı tarafa 120 bin TL'ye kadar ödeyebilir. Onun için, bu sigorta şirketlerinden de -karşı tarafla kaza yapmamış olsa dahi- en azından o araçların sahiplerine, depremzede vatandaşlarıma bir nebze de can suyu vermek adına trafik sigortasının kapsadığı bu 120 bin TL'lik bölümün o araç sahiplerine, kaskosu olmayanlara ödenmesini ben buradan hem Ulaştırma Bakanından hem de sizlerden özellikle talep ediyorum.”

 
ANKARA- NİĞDE- ADANA OTOYOLU 3 AY ÜCRETSİZ OLMALI


Deprem sonrası özellikle yardım TIR’ların yoğunlukla kullandığı Ankara- Niğde- Adana otoyolunun 3 ay daha ücretsiz olması gerektiğini vurgulayan Yalım, “Depremzedelere giden yardım TIR’larıyla alakalı bu otoban iki hafta ücretsiz verildi, geçişler yapıldı ancak tabii ki bu tırlar durmuyor, devam ediyor. Özellikle Marmara Bölgesi'nden, Ege Bölgesi'nden ve İç Anadolu'nun Ankara civarından birçok yardım tırları yine bölgeye gitmektedir. Onun için, ben bu çalıştırıcı firmayı ve Sayın Ulaştırma Bakanını ve de siz Grup Başkan Vekillerini tekrar buradan uyarmak istiyorum. Bu Ankara-Niğde-Adana Otobanı'nın gelişli ve gidişli olarak doksan gün daha yani üç ay daha ücretsiz olmasını özellikle talep ediyorum. Çünkü bizler bu kadar fedakârlık yapıyoruz -firma sahipleri de aynı şekilde gerçekten, birçok nakliye firması hâlâ, bir aydır her gün yüzlerce sefer yapmaktadır. Onun için, bu işletici firmadan en az bir doksan gün daha buranın gelişli gidişli ücretsiz olmasını talep etmekteyiz.” diye konuştu.


SİZ YAPMAZSANIZ SEÇİMDEN SONRA BİZ YAPACAĞIZ,


Yalım, “Depremden sonra, bir de özellikle şu anda görüşülen kanunları eğer siz seçimden önce yapmazsanız AK Parti Grup Başkan Vekili Sayın Elitaş, inanın, seçimlerden sonra Allah'ın izniyle Cumhurbaşkanımız olacak olan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun verecek olduğu talimatlarla biz yapacağız. Bu da nedir? Biliyorsunuz mevsimlik işçilerimiz var; dokuz ay yirmi dokuz gün çalışan, özellikle şeker fabrikalarında ve kara yollarında çalışan yani kısacası KİT'lerde çalışan, haksızlığa uğramış olan vatandaşlarımız var. Birçok sefer kadrolu alımlar yapıldı ancak bu vatandaşlarımız beş yıl, on yıl, on beş yıl çalışmalarına rağmen maalesef onların hakları verilmedi, onlar, mevsimlik işçi kardeşlerimiz kadroya alınmadı, onların önüne geçirildi.” şeklinde konuştu.
Ege bölgesi için deprem uyarısında bulunan Yalım sözlerimi şu şekilde tamamladı:
Üzerinde çalıştık özellikle Banaz'ın üst kesimi, Kütahya ve Afyonkarahisar sınırlarında bulunan köylerimizin daha dikkatli olmaları lazım. Diğer bir taraftan da eğer Ulubey ve Eşme civarında, bu bölgelerde yeni inşaat yapan vatandaşlarımız varsa daha dikkatli olmalarını, özellikle de mühendisler ve mimarlar tarafından çok daha iyi çalışılmasını şimdiden tavsiye ediyorum. Deprem bölgesi olan, bu fay hatlarının geçtiği yerlerde daha dikkatli olunmasını şimdiden özellikle belirtiyorum. Önümüzdeki süreçte Allah korusun olası bir depremde en azından çok az sayıda vatandaşımız zarar görsün diye, ben, tekrar özellikle deprem bölgesinde tarımla uğraşan vatandaşlarımızın sorunlarını tekrar dikkatlerinize sunmak istiyorum

Editör: Haber Merkezi