Daniel Saldana 25 Mayıs Perşembe günü serbest bırakıldı ve bölge savcısı 'hapishanede geçirilen 33 yıl' için özür diledi.

Cinayete teşebbüs suçundan 33 yıl hapis yatan Kaliforniyalı bir adam, saldırı mahallinde bile bulunmadığı ortaya çıkınca masum ilan edildi ve serbest bırakıldı.

Şimdi 55 yaşında olan Daniel Saldana, 1990 yılında Los Angeles'ın doğusundaki Baldwin Park'ta bir lise futbol maçından çıkan bir arabaya ateş açmaktan suçlu bulunmuştu. İçeride altı genç vardı ve bunlardan ikisi yaralandı ama hayatta kaldı.

Yetkililer, saldırganların gençleri çete üyeleri zannettiklerini söyledi.

Ateş edildiği sırada 22 yaşında olan ve tam gün inşaat işçisi olarak çalışan Saldana, saldırıyla suçlanan üç kişiden biriydi. Altı adet cinayete teşebbüs ve işgal altındaki bir araca ateş etme suçundan hüküm giyen Saldana, eyalet hapishanesinde 45 yıl ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Saldana, Perşembe günü bölge savcısı George Gascón ile bir basın toplantısında temize çıktığını duyurdu. Serbest kaldığı için minnettar olduğunu söyledi.

Güney Kaliforniya Haber Grubu'na göre Saldana, "Bu bir mücadele, her gün masum olduğunuzu bilerek uyanıyorum ve burada bir hücreye kapatılmış durumdayım, yardım için ağlıyorum" dedi.

"Bugünün geldiği için çok mutluyum," diye ekledi.

Gascón, Saldana'nın davasıyla ilgili soruşturmaların, bölge savcılığının başka bir saldırganın 2017'deki şartlı tahliye duruşmasında yetkililere Saldana'nın "hiçbir şekilde silahlı saldırıya karışmadığını ve olay sırasında orada bulunmadığını" söylediğini öğrenmesinin ardından Şubat ayında başladığını söyledi.

Duruşmada eski bir bölge başsavcı yardımcısının hazır bulunduğunu, ancak görünüşe göre hiçbir şey yapmadığını ve temize çıkarıcı bilgileri Saldana veya avukatıyla gerektiği gibi paylaşmadığını da sözlerine ekledi.

Gascón, sonuç olarak, DA'nın ofisinin davayı yeniden açıp onu masum ilan etmesinden önce Saldana'nın altı yıl daha hapis yattığını söyledi.

Bölge savcısı davanın diğer ayrıntılarını açıklamadı ancak Saldana ve ailesinden özür diledi.

"Bunun size hapishanede katlandığınız on yılları geri getirmeyeceğini biliyorum" dedi. "Ama umarım özrümüz yeni hayatına başlarken seni biraz olsun rahatlatır."

Gascón şunları ekledi: "Bu sadece insanları işlemedikleri bir suçtan dolayı hapse girmeye zorlamak için bir trajedi değil, aynı zamanda bu büyüklükte bir adaletsizlik gerçekleştiğinde, gerçek sorumlular hala başka suçlar işlemek için oradalar."

Editör: Haber Merkezi