CHP İNSAN HAKLARINDAN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DENİZLİ MİLLETVEKİLİ GÜLİZAR BİÇER KARACA

 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla açıklama yapan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; Türkiye’de “bütüncül” çocuk hakları politikasının yoksunluğunun çocukları eşitsizlik ve hak gasplarıyla başbaşa bıraktığını, çocukların her gün yaşam hakkı ihlallerine maruz kaldığını, yaşam hakkının yanı sıra eğitim, sağlık, katılım hakkı, çocuğun üstün yararı ilkelerinin “politikasızlık” nedeniyle ihlal edildiğini söyledi.

GURURLA  VE  ONURLA  28.  DÖNEMDE  MİLLET  İTTİFAKI PARLAMENTO’YA

“TBMM’nin kuruluşunun 103. Yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Gazi Meclis çatısı altında 27. Dönemde milletvekili olarak görev yapmaktan onur ve gurur duyuyorum” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, bu onuru

28. Dönemde de Millet İttifakı adaylarıyla birlikte taşımak, tek adam rejiminden Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönmek için zaferle taçlandıracakları mücadelenin sözünü verdi: Size Söz Çocuklar: Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir!

“KAYIP” YAŞAYAN ÇOCUKLAR VE ÇOCUKLUK

“Bugün 23 Nisan 2023. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 103. Yıldönümü… Büyük bir coşku ve mutlulukla kutluyoruz demek isterdim ancak geçtiğimiz Şubat ayında hepimizi derinden sarsan 6 Şubat depremleri nedeniyle, depremde kaybettiğimiz yurttaşlarımızın burukluğunu yaşıyoruz. Bu depremlerden en çok etkilenen grupların başında ne yazık ki çocuklar geliyor. UNICEF’in verilerine göre Türkiye’de 5.4 milyon çocuk Şubat ayındaki depremlerden etkilendi. Hayatlarını kaybeden çocuklarımızın yanısıra yakınlarını, aile üyelerini, öğretmenlerini, arkadaşlarını, sevdiklerini ve bazı uzuvlarını kaybeden binlerce çocuğumuzun yaşadığı travmaların farkındayız. Kaybolan çocukların akıbetlerinin takipçisiyiz. Afetlerden sağ kurtulan çocuklar başta olmak üzere yurttaşlarımızın yaşadığı hasarın giderilmesi, yaralarının sarılması, ikincil travmların önlenmesi için devletin yöneticilerini aciliyetle göreve davet ediyoruz.

Çocuklar hayatlarının her anında yaşam hakkına yönelik müdahaleler ve ihlaller ile karşılaşıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) verilerine göre 2022 yılında en az 64 çocuk işçi hayatını kaybetti. 2023’ün ilk üç ayını kapsayan verilere göre 5 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği tespit edildi. Bianet tarafından hazırlanan “Erkek Şiddeti Çetelesi”ne göre 2022 yılında en az 39 çocuğun öldürüldüğü,

238 çocuğun ise istismar edildiği, 2023 yılının ilk üç ayını kapsayan veriler incelendiğinde ise 8 çocuğun öldürüldüğü, 27 çocuğun istismar edildiği görüldü.”

BUGÜN BAYRAM, HAYAL EDİN ÇOCUKLAR

“Bunca yaşam hakkı ve vücudun maddi ve manevi dokunulmazlığının ihlalleri içerisinde çocukların anayasal haklarından yoksunluğu öncelikli sorun alanı olarak görülmedikçe etkin politikalar geliştirilmesi ne yazık ki mümkün değil. Yönetilemeyen deprem afeti neticesinde birçok çocuğun sağlık hakkı ihlal edildi. Kaldı ki Milli Eğitim Bakanlığı, açıkladığı verilerinde binlerce çocuğun eğitimde olmadığından bahsetmiştir. Peki bu ihlallerin önüne nasıl geçeceğiz? Hayatı ve hakları “yetişkinlerin” kararlarıyla şekillenen çocukları bu eşitsiz, adaletsiz, hakkaniyetsiz dünyadan nasıl koruyup güçlendireceğiz?

TÜİK  DAHİ  GİZLEYEMEDİ:  ÇOCUKLAR  MUTSUZ,  KAYGILI,  HAKLARINDAN BİHABER  

18  Nisan  2023  tarihinde  Türkiye  İstatistik  Kurumu  (TÜİK)  tarafından açıklanan “İstatistiklerle Çocuk, 2022” verilerine göre Türkiye nüfusunun %26,5’ini çocuk nüfus oluşturmuştur. Aynı verilere göre her gün kaygı duyan 5-17 yaş arası çocukların oranı %7,3; kendini mutlu hisseden 13-17 yaş arasındaki çocukların oranı

%69,1; hangi haklara sahip olduğunu bilen çocukların oranı ise %53,3 olmuştur.

KRONİK SORUNLAR, DEVREDEN HAKSIZLIKLAR

Mutsuz hissettiğini ifade eden çocukların oranı, onlara bu mutsuzluğu miras bırakan yetişkinler adına utanç verici: % 30,9. Bu demek oluyor ki, kaygılı, mutsuz, haklarından bihaber bir nesil ile karşı karşıyayız. O yüzden diyoruz ki “çocuklar yarınlarımız” diyerek ötelemeyeceğiz, çocuklar için çocukların katılım hakkını gözeterek onlarla birlikte eşit bir toplumda, özgür bir dünyada birlikte yaşayacağız.

CHP ÇOCUK ODAKLI BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR ÜRETMEYE DEVAM EDECEK

İhlallerin önüne nasıl geçeceğimizin ilk adımları bu verilerden geçiyor. Ülke nüfusunun dörtte birinden fazlasını oluşturan çocuk nüfusunu düşünerek CHP olarak Bütüncül Çocuk Politikası üzerine çok yönlü çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çocuklar için adaleti sağlayacak çalışmalarımızı çocuk politikalarının daha etkin ve doğru uygulanabilirliğini sağlarken, yaşanan sorun alanlarında çözüme daha hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayacağız. Çocukların her gün kaygı duymasının önündeki sorunları tek tek çözecek, ülkedeki her çocuğun yüzü gülene kadar da durmayacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün geleceği emanet ettiği, çok değer verdiği mutlu çocuklar ve çocukların haklarına saygılı yetişkinler ile birlikte daha mutlu, daha özgür nice 23 Nisan’lara…”

SİZE SÖZ ÇOCUKLAR

 -   Eğitim kurum ve süreçlerini cinsiyet, etnik köken, din, dil, yerleşim yeri, sağlık durumu, sosyo-ekonomik koşulları ayırt etmeden, fırsat eşitliği ve adaletini ve herkesin nitelikli eğitim hakkını garanti altına alan kapsayıcı bir anlayışla düzenleyeceğiz.

-   Fikri, irfanı ve vicdanı hür nesiller yetiştireceğiz.

-   Devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz süt, su ve öğle yemeği vereceğiz.

-   Sınav güvenliğini kamu vicdanında hiçbir tereddüt oluşturmayacak şekilde sağlayacağız.

-   Üniversiteye  girişte  yılda  bir  defa  yapılan  sınav  yerine  çoklu  sınav  imkânı sunacağız.

-   Zorunlu eğitimi 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 yılı ise lise olmak üzere 1+5+4+3 şeklinde uygulayacağız.

-   Çocukların şiddet, cinsel istismar ve sömürüsüne karşı her türlü tedbiri alacak, çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin sözleşmesi’nin (Lanzorete Sözleşmesi) yükümlülüklerine uyacağız.

-   Her türlü çocuk istismarı suçunun failleri ve bu suçları gizleyenler hakkında en ağız cezai yaptırımların tavizsiz uygulanmasını sağlayacağız.

-   Sokakta yaşamak zorunda bırakılan, çalıştırılan ve dilendirilen tüm çocukları koruma altına alacağız.

-   Çocuklara özgü acil yardım hattı kuracağız.

-   Çocukların erken yaşta ve zorla evlendirilmelerinin önüne geçeceğiz.

SİZİ KORUYAMADIĞIMIZ İÇİN SAMİMİ ÖZÜR BORÇLUYUZ

Hakları çiğnenen, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ellerinden alınan, ihmal ve istismarla başbaşa bırakılan, açlık ve yoksullukla sınanan, depremde hayatını kaybeden tüm çocuklardan sorumluluk sahibi olan yetişkinler adına özür diliyor, Atamızın huzurunda diyorum ki:

SANA  SÖZ   

  • Çocuklar beslenme hakkından yoksun kalmayacak.           
  • Yatağa aç gitmeyecek.
  • Bayramlarda harçlıksız kalmayacak.
  • İnsan onuruna aykırı muamele, işkence  ve  kötü  muamele ile başbaşa bırakılmayacak.         
  • Kaybolmayacak, kaybedilmeyecek. Çocuklar öldürülmeyecek, şeker de yiyebilecek!
Editör: Haber Merkezi