Güneydoğu Asya'ya deniz ve kara yoluyla gelen Rohingya mültecilerin sayısı son aylarda katlanarak arttı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) 2022'de Endonezya, Malezya ve Tayland'a yaklaşık 3.300 varış kaydetti ve bu, 2021'deki yaklaşık 850 varışa kıyasla kabaca yüzde 290'lık bir artışa işaret ediyor.   

Sadece 23 Ocak itibarıyla yaklaşık 300 olan gelişlerdeki artış 2023'te devam ederken, IOM hayati insani yardım sağlamak için bölgedeki operasyonlarını artırıyor.   

Gelenlerin çoğunun kaydedildiği Endonezya'da IOM, temel hizmetlere erişimi kolaylaştırmak için hükümet, STK ortakları ve BM Mülteci Ajansı (BMMYK) ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. IOM, geçici barınakların yenilenmesi ve su temini, gıdaya erişim, sanitasyon ve atık yönetiminin sağlanmasına ek olarak, ruh sağlığı da dahil olmak üzere koruma ve sağlık hizmetleri sağlamıştır.   

Ek olarak, IOM ekipleri, insan kaçakçılığı ve kaçakçılığı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel sömürü ve istismarla bağlantılı riskleri belirlemede mültecileri desteklemek için Rohingya dilinde bilgilendirme toplantıları düzenliyor. 

Tayland'da IOM, Rohingya'ya sağlık hizmetleri sağlamanın yanı sıra göçmen çocuklar ve anneler için gözaltı alternatiflerini ve sığınaklardakiler için eğitim hizmetlerinde artışı teşvik ediyor.   

Bu arada Malezya'daki IOM, Rohingya mültecilerinin karşı karşıya kaldığı sürekli tahliye tehdidine yanıt olarak, güvenlik açığı değerlendirmelerinin ardından nakit bazlı kiralama yardımı programını genişletiyor.   

IOM Asya ve Pasifik Bölge Direktörü Sarah Lou Ysmael Arriola, “IOM, Rohingya mülteci krizinin başlangıcından bu yana Rohingya'ya gerekli insani yardımı sağlama konusunda kararlıydı” dedi. "BM ve diğer insani yardım ortaklarımızla birlikte, Arakanlı mültecilere ve diğer savunmasız göçmenlere acil yardım sağlamak ve düzensiz hareketlere karşı daha geniş müdahale kapasitesini güçlendirmek için bölgedeki Devletlere desteğimizi yeniden teyit ediyoruz."   

2020'den bu yana Endonezya, Malezya ve Tayland'da 3.000'den fazla Rohingya IOM'den doğrudan yardım aldı. Yakın tarihli bir bildiride IOM, bölgedeki Devletleri, binlerce erkek, kadın ve çocuğun hayat kurtaran bakım ve desteğe erişimde muazzam zorluklarla karşı karşıya kaldığı ve denizde can kaybına yol açtığı 2015 krizinin tekrarlanmasını önlemek için toplu çalışmaya çağırdı. . IOM, kaçakçılık ve kaçakçılıkla mücadele de dahil olmak üzere, yolculukları öncesinde, sırasında ve sonrasında Arakanlı Müslümanların korunmasını savunmaya devam ediyor.   

Beş yılı aşkın bir süre önce, yüzbinlerce Arakanlı Müslümandan ilki Myanmar'daki şiddet ve zulümden kaçtı ve şu anda dünyanın en büyük mülteci yerleşim yeri olan Bangladeş'teki Cox's Bazar'a sığındı.   

Yaklaşık 1 milyon mülteci sıkışık kamplarda kalıyor ve birçoğu komşu ülkelere tehlikeli yolculuklara çıkıyor. IOM'nin bölgedeki Rohingya'ya yaptığı insani yardım, Avrupa Birliği ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu (PRM) tarafından finanse edilmektedir. 

Editör: Haber Merkezi