Türkiye'yi derinden sarsan tarihi deprem afetinin yaralarını bir an önce sarmak için yoğun bir şekilde çalışan Çukurova Belediyesi, depremzedelere sosyal ve psikolojik olarak da dokunmaya devam ediyor.   Belediyenin tüm tesislerinde misafir edilen vatandaşlara psikolojik ilk yardımda bulunan Tesisler Müdürlüğü’nün uzman psikologları yardım ağını genişleterek, gönüllü meslektaşlarıyla birlikte psiko-sosyal destek ekibi kurarak tüm İlçenin ruhuna dokunmaya çalışıyor.

Çukurova’da bulunan çadır kentlere, parklara, okul ve camilere sığınan yüzlerce deprem mağduruyla görüşmeye başlayan belediye psikologları, özellikle çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere herkesle buluşarak, yaşanan psikolojik travma ve ruhsal çöküntülere psikolojik destek veriyor.

3 (1)-14

Yaşadığımız depremlerle ülke olarak yüzyılın en acı felaketini yaşıyoruz. Kahramanmaraş merkezli depremlerin sadece canların ve evlerin değil, binlerce vatandaşın ruhsal olarak da yıkımına neden oldu. Çukurova Belediyesi depremden etkilenen ailelere sosyal ve psikolojik olarak yardım eli uzatmayı sürdürüyor. Tüm imkânlarını seferber ederek yaraları sarmaya çalışan ve tüm tesisleriyle birlikte binalarını depremzedelere açıp misafir eden Çukurova Belediyesi, yaptığı tüm yardım ve çalışmalara psikologları da ekledi.

Tesisler Müdürlüğü’ne bağlı psikologlar, gönüllü olarak yardımda bulunmak isteyen meslektaşlarıyla birleşerek psiko-sosyal ekibi kurdu. Daha önce belediyenin kreşlerinde, dinlenme evlerinde ve tesislerinde kalan çocuk ve annelerle buluşan ve onlara psikolojik ilk yardım terapileri yapan belediye psikologları, şimdi çalışma ağını genişleterek tüm ilçenin ruhuna dokunmaya çalışıyor. Psiko-Sosyal Ekibi Çukurova’da çadır kentlere, parklara, camilere ve çeşitli işletmelere sığınan depremzedelerle buluşarak, yaşanan travmaların izlerini silmeye çalışıyor.

Sadece Çukurova’da değil, Kahramanmaraş’tan, hatta Hatay’dan gelen ve İlçeye sığınan vatandaşlarla buluşan psikologlar, depremzedelerin yaşadığı psikolojik yaraları sarmaya çalışıyor. Tüm çadırları, arabaları, okulları, depremzedelerin barındığı her yere ulaşmaya çalışan Çukurova Belediyesi’nin Psiko-Sosyal ekibi, vatandaşların hala deprem travmasını yaşadığını ve evlerine dönmekte güçlük çektiklerini söyledi.

Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlüğü’nün psikoloğu Kader Fakılar, tüm ailelerle görüşmeye çalıştıklarını belirterek, sorun yaşayan bireylerle grup ve bireysel terapilerle yaşanan olumsuz sendromlarından uzaklaşmalarını sağlamak için terapiler uyguladıklarını açıkladı. Yaşanan büyük felaket sonrası küçük büyük demeden herkeste psikolojik semptomlar ortaya çıktığını, psiko-destek ekibi olarak gönüllü psikologlarla hareket ederek, “Biz buradayız, sizi dinlemeye hazırız, size destek olmak için buradayız diyoruz. Vatandaşların yaşanan anormal durum karşısında verdiği travmatik tepkiler var, sürekli deprem olacakmış gibi hissetmeler, zemin altından kayıyormuş gibi düşünme, sürekli uyuma yada hiç uyuyamama durumları, iştahsızlık yada ani tepkilerle gelen panik ataklar var. Vatandaşları dinliyoruz ve ihtiyacına göre kişisel yada grup terapileri yaparak gündelik yaşama dönmeleri için yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

2 (1)-26

BAŞKAN SONER ÇETİN: PSİKOLOGLARIMIZ TÜM ÇUKUROVA’YI GEZİYOR VE DİNLİYOR

Çukurova Belediyesi olarak deprem felaketinin yaşandığı ilk dakikalardan itibaren yaraları sarmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini açıklayan Başkan Soner Çetin, vatandaşın her ihtiyacını, her sorununu düşünmeye çalıştıklarını ve bunu yerinde çözmeye gayret ettiklerini söyledi. İlk günden bu yana tüm tesis ve belediye binalarını, en küçük odalarını bile depremzede vatandaşların hizmetine verdiklerini anlatan Başkan Çetin, tüm yardımları, ihtiyaçları ilçenin her köşesine hızla ulaştırdıklarını belirtti. Tesisler Müdürlüğü’nün psikologlarının da depremin ikinci gününden itibaren halk sağlığı için çalışmalarına başladığının altını çizen Çetin, tesislerde başlayan çalışmaların, artık daha geniş bir psikolog kadrosuyla tüm ilçede herkese ulaştırmaya çalıştıklarını ifade etti. 

Editör: Haber Merkezi