Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer kazanması ve giderek artan otoriter yönetimini üçüncü on yıla uzatmasıyla Türkiye lirası dolar karşısında yeni bir rekor seviyeye geriledi.

Döviz, Cuma günkü 20.06 rekor düşük seviyesinden çok uzakta olmayan alım satımlar başlarken 20.00'in üzerinde dolar eşiğine ulaştı.

Normal işlem saatlerinden önce keskin dalgalanmalara eğilimli olan lira, yılın başından bu yana %6'dan fazla değer kaybetti ve son on yılda ekonominin yükseliş ve düşüş döngülerinin kıskacında olması nedeniyle değerinin %90'ından fazlasını kaybetti.

ENFLASYON NÖBETLERİ VE DÖVİZ KRİZİ

2021 krizinden bu yana, yetkililer, döviz ve altın rezervleri azalırken günlük hareketlerin doğal olmayan bir şekilde küçük hale gelmesi ve çoğunlukla zayıflama kaydetmesiyle döviz piyasalarında giderek daha fazla uygulamalı bir rol üstlendi.

BlueBay Asset Management'tan Tim Ash, "Mevcut düzen sürdürülebilir değil" dedi. "Sınırlı döviz rezervleri ve büyük ölçüde negatif reel faiz oranları ile lira üzerindeki baskı ağır."

Erdoğan, eleştirmenlerin muhalefetin tersine çevirmeyi taahhüt ettiği alışılmışın dışında ekonomi politikalarını suçladığı yıllarca süren ekonomik çalkantıya rağmen galip geldi.

İki hafta önceki seçimin ilk turundaki sürpriz güçlü performansı, Türkiye'nin uluslararası tahvillerinde bir satış dalgasına ve ekonomi politikasında bir değişiklik olacağına dair umutların azalmasıyla birlikte borcunu ödemeye yönelik maliyetlerin artmasına neden oldu.

Erdoğan zafer konuşmasında en acil sorunun enflasyon olduğunu kabul etti, ancak merkez bankasının iki yıl önce %19'dan %8,5'e düşürdüğü politika faizinin ardından enflasyonun da düşeceğini söyledi.

Analistler, Erdoğan'ın yeni hükümetinin ne kadar büyük bir ekonomik değişikliğin habercisi olacağı konusunda temkinli davranıyorlar.

Danışmanlık şirketi Teneo'nun eş başkanı Wolfango Piccoli, e-postayla gönderilen yorumlarında, "Erdoğan'ın düpedüz ekonomik ortodoks bir yaklaşımı benimsemesi pek olası değil" dedi.

"Ancak, Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde zaman kazanmak amacıyla mevcut heterodoks yaklaşımda bazı düzenlemeler yapılabilir."

Ticaretin Pazartesi günü, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok piyasanın tatil nedeniyle kapalı olması nedeniyle zayıf olması bekleniyor.

Reporting by Karin Strohecker, additional reporting by Ezgi Erkoyun, editing by Alexander Smith, Sharon Singleton and Diane Craft

Editör: Haber Merkezi