Doğan, İstanbul için adaylığı konuşulan Başak Demirtaş ile ilgili olarak "Başak Demirtaş bizim yoldaşımız. 14-28 Mayıs seçimlerinde sahalarda seçimler için çalıştı. Başak Demirtaş bir yerden siyasete dahil olmak isterse elbette bu DEM Parti'dir” dedi.

BAŞKAN KARADAĞ: ŞANLIURFA HALKINA ZULÜM YAPILIYOR ARTIK YETER! BAŞKAN KARADAĞ: ŞANLIURFA HALKINA ZULÜM YAPILIYOR ARTIK YETER!

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının arasında parti sözcüsü Ayşegül Doğan MYK gündemine ilişkin Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Ön seçim sürecini tamamladıklarını belirten Doğan, "Bunca saldırıya rağmen, profesyonel hazırlıklarla Türkiye'de eşi benzeri görüşmemiş bir doğrudan demokrasi örneğini hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

Doğan, "Sandıktan çıkan sonuçları kabul edeceğimizi söylemiştik. Biz üstümüze düşüni yaptık, halklar üzerine düşünü yaptılar. Sandıktan çıkan adaylarımızı, o şehirleri yönetecek adayları tanıtmak üzere hazırlıklarımıza başladık. Ayın 29'unda Diyarbakır'da yapacağız" dedi.

Ön seçim uygulamasının önemini vurgulayan Doğan, "Bu ülkede tekçi ve merkeziyetçi sisteme karşı alternatif yönetim modeli olan neredeyse tek parti olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koydu" diye konuştu.

Doğan yerel seçimler ve aday süreciyle ilgili çalışmalara dair şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'da DEM Parti ne yapacak, Mersin'de ne yapacak, Hatay'da ney yapacak, Dersim'de ne yapacak? Kamuoyu merak ediyor. Parti olarak alacağımız pozisyonun dengeleri nasıl değiştirebileceğinin farkındayız.

Bu seçim bölgelerine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Tüm seçenekler değerlendiriyor. Belirleyici güç olduğumuzun farkında olarak ince eleyip sık dokuyarak halkların kazanacağı seçenekleri gözeterek hareket ediyoruz. 

“DEM, Dersim'siz olmaz. Dersim DEM'siz olmaz”

Dersim İttifakı olarak adlandırılan ve açıklanan bu yanan geliş kamuoyunda haklı soruları doğurdu. 'Biz kurduk siz de gelin' şeklindeki bir yaklaşımı DEM Parti'nin çalışmaları ve müzakereleri sürerken bu çalışmaları güçleştirdiğini ortaklaşma halini de by pass ettiğini ifade etmek gerekir. Sorun adayların kim olacağından, hangi partiden olacağından öte bir kentin nasıl yönetileceğiyle ilgili. DEM, Dersim'siz olmaz. Dersim DEM'siz olmaz."

Başak Demirtaş açıklaması

İstanbul ile ilgili bir soruya yanıt veren Doğan, şunları söyledi:

"İstanbul çok önemli bir şehir. MYK'deki tartışmalarımızı açıkladım. CHP ile de her iki siyasi partinin ayrı ayrı komisyonları karşılıklı bir şekilde çalışıp, ince eleyip sık dokuyup bir çalışmayı sürdürüyorlar. Henüz çalışma sonuçlanmadığı için bir şey diyemiyorum. Var olan bir bilgiyi paylaşmıyor değiliz."

Başak Demirtaş'ın İstanbul'da olası adaylığına dair soruya Doğan, şu yanıtı verdi:

"Başak Demirtaş bizim yoldaşımız. 14-28 Mayıs seçimlerinde sahalarda seçimler için çalıştı. Başak Demirtaş bir yerden siyasete dahil olmak isterse elbette bu DEM Parti'dir. Aksi şaşırtıcı olurdu bence.

Başak Demirtaş'ın kendisi de net bir şekilde ifade ediyor zaten, 'partimizden bana böyle bir öneri gelmedi diyor ama partimizden bana bir öneri gelirse ben hazırım' diyor. Başak Demirtaş'ın orada şöyle bir vurgusu var; 'Barış ve demokrasinin önünü açacağımıza inanırsak ve bunun için bir sorumluluk düşerse hazırım' diyor.

Sevgili Başak Demirtaş'ın aday olma ihtimaline ilişkin bir açıklama, şaşırtıcı bir açıklamaymış gibi tartışılıyor. Bir gün siyaset yapmak isterse, aday olmak isterse adres DEM Parti'dir."

Editör: Süleyman Devrim Boğa