DEM PARTİLİ ODUNCU, CUMHURBAŞKANI YARDIMCISINA SORDU: İLETİŞİM BAŞKANLIĞI MİLYARCA TL’Yİ NEREYE HARCADI

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Ocak 2023-Haziran 2024 aralığından 5 milyar 817 milyon TL harcama yapan İletişim Başkanlığı’nın bunca büyük bir meblağdaki harcamanın nerelere yapıldığının kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, eleştirilerin odağındaki İletişim Başkanlığı’nın harcamalarını ve faaliyetlerini Meclis gündemine taşıdı.

18 AYLIK GİDERİ 5 MİLYAR 817 MİLYONA ULAŞTI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Oduncu, “Kurumun 2023 yılı başlangıç ödeneği 1 milyar 631 milyon 576 bin TL iken, 1 milyar 605 milyon 401 bin TL ek bütçeyle toplam bütçe, 3 milyar 236 milyon 977 bin TL’ye çıkarılmıştır.  Özellikle Mayıs 2023 seçimleri göz önüne alındığında, başlangıç ödeneğine denk düşecek şekilde 1 milyar 294 milyon 282 bin TL’lik kısmı Ocak-Haziran döneminde harcanmıştır. Ciddi eleştirilerin odağındaki bir kurumun yaptığı giderler, kamusal fayda çerçevesinde sorgulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Başkanlığın sadece Ocak-Haziran 2024 dönemindeki giderlerinin 2 milyar 580 milyon TL’ye ulaştığını aktaran Oduncu, denetim raporlarına göre; 2023 yılındaki giderlerinde en büyük kalemin mal ve hizmet giderlerinden oluştuğuna dikkat çekti.

Oduncu, yapılan mal ve hizmet alımı ihalelerinin ise şeffaf bir şekilde yürütülmediğini ifade etti.   

Soru önergesinde, İletişim Başkanlığı’nın Ocak 2023 ile Haziran 2024 aralığında toplam giderinin ise 5 milyar 816 milyon 977 bin TL olduğu bilgisi de paylaşıldı.

2023 SEÇİMLERİNE DENK GELEN DÖNEMDE YÜZLERCE GEÇİCİ İŞÇİ ALIMI YAPILDI

Başkanlığın kurulduğu 2019 yılında sözleşmeli-kadrolu çalışan sayısı 644 iken, 2023 yılında bu sayının bin 434 çıktığına işaret eden Oduncu, “Beş yıllık dönemde başkanlığın personel sayısı iki katını aşmıştır. Aynı zamanda kritik Mayıs 2023 seçimlerine denk gelen dönemde, 309 geçici personel daha çalıştırılmıştır. Kurumda 2022 yılında tek bir geçici personelin çalıştırılmamış olmasına rağmen seçim yılında bu denli yüksek sayıda geçici personel çalıştırılması, başkanlığa dönük ‘trol ordusu kuruldu’ tespitlerinin ne kadar haklı olduğunu göstermektedir. Üstelik bir önceki yılda (2022) çalıştırılan sayısı 941 iken, seçim takvimine denk gelen 2023’teki personel sayısının bin 434’e çıkmış olması da seçimlerde başkanlığa bağlı ‘algı ekiplerinin çalıştırıldığı’ iddialarını güçlendirmektedir” ifadelerini kullandı. 

SAYIŞTAY, 5 YILDA OLUMSUZ BULGU TESPİT ETMEDİ!

Soru önergesinin devamında, kurumun harcama ve projelerinin örtülü bir şekilde yürütüldüğünü ifade eden Oduncu, “Şeffaflık ve kamuoyunun bilgi edinme hakkı doğrultusunda harcamaların ve projelerin daha açıklayıcı bir şekilde sunulması gerekirken, Sayıştay raporlarından anlaşıldığı kadarıyla kurum faaliyetlerinin örtülü bir şekilde yürütüldüğü izlenimi edinilmektedir. Nitekim, 2019 yılından bu yana hazırlanan denetim raporlarının hiçbirinde herhangi bir olumsuz denetim bulgusuna yer verilmemesi de ihtimali güçlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

Oduncu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan şu sorularına yanıt verilmesini istedi:

1-      “İletişim Başkanlığı'nın kurulduğundan bu yana bütçe giderlerindeki ciddi orandaki artışın sebebi nedir?

2-      1 Ocak 2023-Haziran 2024 dönemindeki 5 milyar 816 milyon 977 bin TL’lik gider, hangi mal ve hizmetlerin alımına harcanmıştır?

3-      İletişim Başkanlığı’nın 2023 yılında yaptığı ihaleler ve bu ihalelere kimlerin katıldığı, hangi firmalarla sözleşme imzalandığı konusunda detaylı bir bilgilendirme yapılacak mıdır? 

CHP’li Bakırlıoğlu: “Yurttaşın 750 lirasına Göz Dikeceğinize 1.4 Milyar Doların Peşine Düşün!” CHP’li Bakırlıoğlu: “Yurttaşın 750 lirasına Göz Dikeceğinize 1.4 Milyar Doların Peşine Düşün!”

4-      2023 yılı itibarıyla İletişim Başkanlığı'nda 309 geçici personelin görevlendirilmesinin gerekçesi nedir? 2022 yılında geçici personel istihdamı olmamasına rağmen Mayıs 2023 seçimlerine de denk gelen bu dönemde çalıştırılan geçici personeller hangi kriterlere göre işe alınmış, nerelerde çalıştırılmıştır? 

5-      İletişim Başkanlığı'nın kuruluşundan bu yana (2019) personel sayısının iki katından fazla bir seviye ulaşmasının gerekçesi nedir?

6-      Sayıştay raporlarına göre, 2019 yılından itibaren denetim bulgusu bulunmaması, kurumun faaliyetlerinin şeffaflığı konusunda soru işaretleri yaratmaktadır. Sayıştay’ın denetim süreçleriyle ilgili daha fazla bilgi verilmesi planlanmakta mıdır? Bu süreçlerin nasıl daha şeffaf hale getirileceğini düşünüyorsunuz?

7-      İletişim Başkanlığı’nın dezenformasyonla mücadele çabalarının daha çok iktidarın lehine bir propaganda aracı haline geldiği eleştirileri bulunmaktadır. Bu konuda ne gibi önlemler alınmaktadır ve bu eleştirilerin dikkate alındığına dair somut bir adım atılacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi