Hocam, ruh sağlığımız fena halde bozulmuş durumda. İki yıldır COVID-19 nedeniyle sokağa çıkmaya korkuyorduk, evlerimizde kapalı kaldık. Şimdi de ‘çürük karot raporu korkusu’ nedeniyle evlerimize girmeye korkuyoruz, sokağa mahkûm olduk!

"ÖNCE şunu belirteyim, yukarda okuduğunuz cümleler bana ait değil, bir okurun e-postasından aktardığım bir alıntıdır."

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Kahramanmaraş depremlerinin ardından ülke genelinin ruh sağlığının ciddi şekilde etkilendiğine dikkat çekerek, "Önümüzdeki günlerin en büyük tehlikesi 'çaresizlik değil, belirsizlik' meselesidir" yorumunu yaptı. 

Prof. Müftoğlu, yazısında şunları kaydetti:

"Özellikle muhtemel yeni depremlerin -mesela muhtemel İstanbul depremi- beklentisi ve korkusu bu belirsizliği ve belirsizliğin oluşturduğu “kaygı/endişe/korku hali”ni daha da arttırmaktadır. Kısacası deprem bölgesinde ve ülke genelinde hepimizde başlangıçta ortaya çıkan ve şimdilerde bir ölçüde azalan “çaresizlik” sorununa bugünler ve sonrasında tüm ülkede kaygı boyutlarına varan bir “belirsizlik” duygusu da eklenmiştir.

Yakın zamanda yapılan toplum anketlerinde ülkemiz halkının zaten ve sık sık “en mutsuz ülkeler sıralamasında” en üst sıralarda yer aldığı dikkate alınırsa sadece depremzedelerin değil genelde toplumumuzun tamamının ruh sağlığının alarm verdiği ve ciddi ölçüde bir ruhsal desteğe/şefkate/ortak paylaşım sürecine ihtiyaç duyduğu daha kolay anlaşılacaktır." 

Yazının tamamı için tıklayın.

Editör: Haber Merkezi