"Hasta Mahpuslar Acilen Serbest Bırakılsın!"

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

6 Şubat’ta merkez üssü Maraş olmak üzere 10 ilde gerçekleşen ve ağır can kaybına ve yıkıma yol açan depremlerde yaşamını yitirenlerin tüm yakınlarına öncelikle başsağlığı diliyoruz.  Depremin yarattığı ağır yıkım ve acının her kesimi yakından etkilediği, enkazda kalanlar için arama kurtarma ve hayatta kalanların yaşamsal ihtiyaçları için acil müdahale, destek ve dayanışmaya olan ihtiyacı biliyor, elimizden geleni yapma gayretimizle birlikte süreçte yaşanan aksaklık ve eksiklikleri endişe ile izliyoruz. 

Hapishaneler ve hasta mahpusların durumu ile yakından ilgilenen komisyonumuzun tespitlerine göre; Depremden etkilenen 10 ilde bulunan toplam 70 hapishane bakımından ağır risk söz konusudur.  Dışarıda yaşanan ağır yıkım ve on binlerce kişinin yaşamını yitirmesi karşısında öncelikle bu hapishanelerde tutulan mahpusların depremden gördükleri zarara ilişkin yetkililerden bilgi paylaşımı beklenmektedir. Bölgede yaşanan elektrik kesintisi, su ve yiyecek sıkıntısı, alt yapının çökmüş olması, ısınma sorunu ve tabii ki özellikle hasta mahpuslar bakımından tedavi imkanlarına erişimde yaşanan sorunlara ve bu sorunların nasıl çözüleceğine dair ayrıca bilgilenme ihtiyacı bulunmaktadır.

Ancak, üstte belirttiğimiz ve her koşulda kamuoyunun bilgilendirilmesi gereken konular dışında gelişen ani durumlar ki, Malatya ve Hatay hapishanelerinde yaşandığı iddia edilen ve sosyal medya aracılığı ile öğrenilen isyan, firar, ve müdahaleler sırasında ölen ve yaralanan mahpuslar olduğuna ve hapishanelerde bulunan mahpusların farklı hapishanelere sevk edildiklerine dair iddialar hakkında dahi bilgi talebi ile  başvuru yapılan hapishane idareleri, bakanlık yetkilileri halen tatmin edici bir açıklama yapmamakta, resmi yazı ile talep edilmesine rağmen net bilgi paylaşmamakta, bu durum endişe ve gerginliği artırmaktadır.

“Mahpuslara aileleri ile görüşme imkanı sağlıyoruz” denmesine rağmen, mahpusların aileleri ile görüşemedikleri bildirilmekte, bu süreçte avukatların müvekkilleri ile görüşme talepleri de kabul edilmediği için doğrudan bilgiye erişilememektedir. Nitekim,  Merkezi Hapishaneler Komisyonu’ndan avukat arkadaşımız  aktarımında;  “İskenderun T Tipi Hapishanesinde UYAP sisteminin kapatıldığını, hiç bir koşulda avukat görüş izni verilmediğini, yakınlarını kaybeden mahpuslara cenazeye katılım ya da taziye için izin verilmediğini,  vefat haberlerinin söylenmediğini,  hapishane idaresinin “İçerde herşey yolunda, herkese iyi bakıyoruz" diyerek soruları geçiştirdiğini, başka hapishanelere sevk olduğu bildirilen Hatay T Tipi Hapishanesini  aradığında yine “UYAP yok, nakil listelerini göremiyoruz ama ailelerini arayıp söylüyoruz” cevabı ile karşılaştığını,  ailesi olmayanlar için bilgi talebinde bulunduğunda  “Yapacağımız bir şey yok” cevabını aldığını belirtmiştir. 

Ayrıca; Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü(CTE)’nün, “deprem bölgesinde yer alan ceza infaz kurumlarındaki acil personel ihtiyacının giderilmesi amacıyla ..”yaptığı çağrı da, hapishanelerde diğer eksikliklerin yanında ciddi bir personel açığı olduğunu göstermekte, bu durum mahpusların ihtiyaçlarının personel eksikliğine bağlı olarak da karşılanamadığına işaret etmektedir.

Bütün bunlarla birlikte deprem olan illerde bulunan hapishanelerde tutulan hasta mahpusların durumuna dair de bir açıklama yapılmamıştır.  Vefat, sevk, tahliye gibi nedenlerle listede kısmi değişiklikler olsa da  Nisan 2022 tarihli hasta mahpus listemize gore;  deprem bölgesindeki hapishanelerde tespit edilebilen 200’den fazla hasta mahpus bulunmaktadır. Yine bu mahpuslardan en az 50 mahpusun sağlık durumunun ciddi ve ağır olduğunu biliyoruz. Bu mahpuslardan biri olan Mehmet Emin Özkan, Kemal Özelmalı gibi ileri yaşta, kanser hastası ve engelli durumda olan  mahpuslar vardır. 

F Oturmalarında defalarca sağlık durumlarına dikkat çektiğimiz ve serbest bırakılmalarını talep ettiğimiz ağır hasta mahpuslardan Diyarbakır’da Mehmet Emin Özkan, Malatya Akçadağ’da Mehmet Yamaç, Adana Kürkçüler’de Kemal Özelmalı’nın da aralarında  hasta mahpusların durumuna yeniden dikkat çekiyor,  alttaki sorularımıza yetkililerden acil cevap bekliyoruz;

1- Deprem nedeniyle yahut isyan/firar iddialarının yaşandığı hapishanelerde durum nedir? Zarar gören mahpus ve özelde hasta mahpuslar var mıdır? Kimlerdir? Durumları nedir?

2-   Halen deprem bölgesinde bulunan hasta mahpusların tedavi ve bakımları sağlanmakta mıdır? Sağlanıyorsa ne şekilde yapılmaktadır? Aksaklıklar nasıl giderilmektedir?

3- Hasta mahpusların başka hapishanelere sevkleri sırasında ambulans mı,  ring araçları mı kullanılmaktadır? 

4- Hasta mahpuslara sevk edildikleri hapishanelerde sağlık durumlarının gerektirdiği hizmet ve konumlandırma  sağlanmakta, tedavileri sürdürülmekte midir?

5-  Hapishanede tedavi imkanı olmayan, bakımı sağlanamayan, tek başlarına yaşamlarını sürdüremeyen ağır hasta, yaşlı , engelli mahpusların yaşam  hakları gözetilerek  ceza ertelemesi sağlanması konusunda acil bir çalışma başlatılmış mıdır?

568. F OTURMASI’nda  bu hafta; deprem bölgesinde bulunan hapishanelerde tutulan ağır hasta mahpusların tedavi ve bakımlarının sağlanması için acil önlemler alınmasını ve bu ağır hasta mahpusların sağlık ve yaşam hakları gözetilerek derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz. Bizler insan hakları savunucuları ve hapishane komisyon olarak birkez daha tüm halkımızın acısını paylaşıyor başsağlığı diliyoruz.

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

Tedavi Hakkı Engellenemez!

Mahpusların Yaşam Hakkı Korunsun!

Editör: Haber Merkezi