Diyarbakır Barosu 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremde; Diyarbakır'da yaşanan yıkım ve can kayıplarına yönelik başlatılan soruşturma ve yargı süreçlerine yönelik hazırladığı 'Deprem ve Yaşam Hakkı İhlali' konulu raporu yayınladı.

Diyarbakır Barosu tarafından yayımlanan raporun giirş bölümünde şu ifadelere yer veriliştir.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi ile Gaziantep'in Şehitkamil İlçesi arasında kalan ve Maraş sınırları içerisinde yer alan Sofalaca mevkiinde 6 Şubat 2023 günü saat 04.17'de, 7.7 büyüklüğünde, tarihin gördüğü en büyük depremlerden birisi gerçekleşmiştir. Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Adana, Osmaniye, Kilis, Malatya, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde oldukça büyük bir yıkım yaratmıştır. İlk depremin şoku atlatılmadan aynı gün (6 Şubat 2023) saat 13.24'te Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Ekinözü mevkiinde 7.6 büyüklüğünde ikinci büyük deprem gerçekleşmiştir. Bu depremler Türkiye'nin yanı sıra, başta Halep ve Afrin olmak üzere Suriye'de çok sayıda kenti yıkıma uğratmıştır.

Yaşanan felakete ilişkin yürütülen afet yönetiminin insan hakları perspektifinden değerlendirilmesi amacını taşıyan bu rapor, yargılama dosyalarından edinilen bulgulara dayanmaktadır.

DİYARBAKIR İLİNDE YIKILAN YAPILAR VE YARGILAMA DOSYALARI

Türkiye ve Suriye'de, 6 Şubat 2023 tarihinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremler meydana gelmiştir. On binlerce kişinin ölümüne, yaralanmasına ya da evsiz kalmasına yol açan felaket; Diyarbakır ilinde 414 kişinin hayatını kaybetmesine, 1'i boş olmak üzere 7 binanın(Galeria, Hisami, Dündar, Serin2, Yoldaş, Sözel Apartmanları) yıkılmasına ve binlerce konutun ağır ya da orta hasar almasına sebep olmuştur.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan suç duyuruları ile birlikte, her yıkılan yapı için ayrı ayrı olmak üzere toplam 6 soruşturma açılarak "Deprem Soruşturma Bürosu'nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından tahkikat yürütülmeye başlanmıştır.

Yıkılan yapılara ilişkin kusur durumunun tespiti amacıyla, Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümünce oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun yanı sıra savcılığın kapsamlı bir rapor talebi üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 6 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiştir.

İş bu rapor tarihi itibariyle Galeria, Hisami, Dündar Apartmanlarının tahkikatları tamamlanarak ve iddianame tanzim edilmiş ve davalar açılmış; Yoldaş, Serin2 ve Sözel Apartmanlarına ilişkin yürütülen soruşturma işlemleri ise devam etmektedir.

RAPORUN TAMAMNI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

Editör: Haber Merkezi