Bugün Cenevre'de iki haftada bir düzenlenen BM basın brifinginde, DSÖ'nün Yemen ofisinden Sağlık Acil Durumlar Ekip Lideri Dr. Annette Heinzelmann, Yemen'deki sağlık durumu ve ihtiyaçları hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Dr. Heinzelmann tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Dokuz yıldır devam eden silahlı çatışmaların 31,5 milyon kişiden 21,6'sını acil insani ve koruma hizmetlerine muhtaç durumda bıraktığı ve yaklaşık 12,9 milyon kişinin de acil durumda olduğu Yemen'deki sağlık kriziyle ilgili güncel bilgileri paylaşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz. 

Beş yaşın altındaki 540.000 Yemenli çocuk şu anda doğrudan ölüm riski taşıyan şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip. Ülke genelindeki sağlık tesislerinin yüzde 46'sı personel, fon, elektrik veya ilaç kıtlığı nedeniyle yalnızca kısmen çalışıyor veya tamamen hizmet dışı.

Son siyasi görüşmeler, Yemen'de kalıcı barışın nihayet sağlanabileceğine dair yeni umutlar doğurdu. Yine de, ülkenin kırılgan sağlık sistemi ciddi şekilde aşırı yüklenmiş durumda ve çöküşün eşiğine gelirken, uluslararası bağış fonları ülkenin başarısız olan sağlık hizmetlerinin daha fazla kötüleşmesini önlemek için yetersiz.

46 BM ve sivil toplum kuruluşundan oluşan Yemen Sağlık Kümesi, Nisan ayının ilk günü itibarıyla en savunmasız 12,9 milyon kişiye acil yardım sağlamak için gereken 392 milyon ABD dolarının yalnızca 62 milyonunu veya yüzde 16'sını aldı. 

Başta kızamık, difteri, dang humması, kolera ve çocuk felci olmak üzere hastalık salgınları Yemen'in derinleşen sağlık krizini hızlandırıyor. Kitlesel yer değiştirmeler, aşırı yüklü sağlık tesisleri, su ve sanitasyon ağlarının kesintiye uğraması ve düşük aşılama kapsamı, bu hastalık salgınlarını tetikliyor ve yayıyor.

2023'ün ilk çeyreğinde 13.000'den fazla yeni kızamık vakası, 8.777 dang humması vakası ve 2.080 şüpheli kolera vakası bildirildi. Ancak, gözetim sistemindeki boşluklar nedeniyle gerçek sayılar muhtemelen çok daha yüksektir.

DSÖ, Yemen'in sağlık krizine on öncelikli alanda entegre bir yanıtı sürdürmeyi başardı: ulusal Sağlık Kümesini koordine etmek; terapötik besleme merkezlerini (TFC'ler) çalışır durumda tutmak; hastalık sürveyansının güçlendirilmesi; tüm bulaşıcı hastalık salgınlarına yanıt vermek; sağlık tesislerinin ve hizmetlerinin desteklenmesi; vektör kaynaklı, su kaynaklı ve ihmal edilmiş tropikal hastalıkların kontrol edilmesi; diyabet, böbrek hastalıkları ve kanser dahil olmak üzere kronik hastalıklarla mücadele; enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerini güçlendirmek için sağlık tesislerinde su, sanitasyon ve hijyen hizmetlerinin sürdürülmesi; anne ve yenidoğan sağlık hizmetlerinin desteklenmesi ve iyileştirilmesi; ve ihmal edilmiş bir akıl sağlığı krizine yanıt vermek.

Uluslararası bağışçılar tarafından desteklenen DSÖ, 2022'de temel tıbbi ekipman, malzeme ve eğitim sağlayabilmiştir. 7,8 milyon kişiye, yani 2022 İnsani Müdahale Planı (HRP) kapsamında hedeflenen 12,6 milyon kişinin yüzde 62'sine, böylece hayat kurtaran sağlık hizmetleri sağlanmıştır. 

DSÖ ayrıca tıbbi komplikasyonları olan şiddetli akut yetersiz beslenmeden (SAM) muzdarip 60.200 Yemenli çocuğa hayat kurtaran bakım sağladı. 2020'den beri DSÖ, UNICEF ve Gavi (Küresel Aşılar ve Bağışıklama İttifakı) her yıl ortalama 25 milyon doz DSÖ ön onaylı aşı uyguluyor. radyo, televizyon ve sosyal medyada toplumun aşılama çabalarına ve onlara öncülük eden BM kuruluşlarına olan güvenini sarsmak için tasarlanmış temelli dezenformasyon kampanyaları ve devam eden aşılama kampanyalarından aşı kabulünde bir düşüş bildirildi.

Şu anda, DSÖ ve Yemen'deki sağlık ortakları, Yemen'in sağlık krizini hafifletmek için ciddi şekilde yetersiz finanse edilen çabalarımızın korkunç sonuçlarını görmeye başlıyor. Pek çok örnekten sadece bir tanesi, Yemen Sağlık Kümesi'nin, Yemen'in ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin (ÜİYOK'ler) en büyük nüfusuna ev sahipliği yapan Marib bölgesindeki 43 sağlık tesisinden 23'üne desteğin askıya alınması bekleniyor. Bu askıya alma, bölgedeki yaklaşık 2,8 milyon en savunmasız insan için sağlık hizmetlerini etkili bir şekilde durduracaktır.

DSÖ ayrıca ülke çapında terapötik beslenme merkezlerine verdiğimiz desteği azaltmak zorunda kalıyor, bu da açıkça sayısız bebek ve çocuğun açlıktan ölmesine yol açacak. Ayrıca Yemen'de şu anda başlayan ve 113. yüzyılda sıtma, dang humması ve kolera/akut sulu ishal gibi vektör kaynaklı ve su kaynaklı hastalık salgınlarında tahmin edilebileceği gibi büyük bir artışa yol açacak olan yıllık sel mevsimine hazırlanmak için neredeyse hiç fonumuz yok. riskli ilçeler 2023'te DSÖ Yemen finansman ihtiyacının yaklaşık 130 Milyon ABD Doları olduğu tahmin edilmektedir.

Bitirirken, Yemen'in unutulmuş bir insani krize dönüşmesinin sonuçlarını vurgulamalıyım. Yemen halkı dirençli ama çok acı çekiyor. Her üç Yemenliden ikisinden fazlası gıda, tıbbi ve diğer insani yardımlara muhtaç durumda. Uluslararası toplum, önümüzdeki aylarda anlatılmamış insan acılarını ve ölümlerini önlemek için Yemen'e verdiği mali desteği artırmalıdır.

Editör: Haber Merkezi