Yaşanan Depremlerin ardından DSİ 6. Bölge Müdürlüğünün bazı bölümlerini gösteren fotoğraflar acil müdahale yapılmasını zorunlu kılıyor.

6-7 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan 7,7 ve 7,5 depremlerin ardından 20 Şubat 2023 tarihinde de merkez üssü Hatay olan 6,4 büyüklüğünde ki deprem 11 ili etkileyerek büyük bir yıkıma ve binlerce can kaybına sebebiyet verdi.

Her yaşanılan depremden sonra gündeme gelen kamu binalarının depremden sonra ki durumu ise hala muallakta. Depremden sonra kamu hizmetlerinin aksamaması ve afet yönetiminin eksiksiz uygulanması için son derece önemli olan kamu binalarının durumu depremi yaşamış ve kendileri de depremzede olan ve bu psikoloji ile çalışmaya devam eden kamu personellerini ise tedirgin etmeye devam ediyor.

Adana’da özellikle Çukurova İlçesinde bazı okullarla ilgili ortaya çıkan gerçeklik tüm kamu binalarını tartışılır hale getirdi.

DSİ 6. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN DURUMU NEDİR?

Depremde arama-kurtarma, enkaz kaldırma, sağlıklı su temininin sağlanması görevlerinde bulunan Devlet Su İşlerinin Maraş ve Hatay’da ki binalarının yıkılmasından sonra DSİ 6. Bölge Müdürlüğünün durumu nedir sorusunu akıllara getirdi.

WhatsApp Image 2023-03-09 at 13.30.09

1980’li yıllarda yapılan Adana Bölge Müdürlüğü binası ile ilgili, binanın 1980’li yıllarda yapıldığı, 2018 yılında Kırıkkale Üniversitesi tarafından incelendiği ve güçlendirilmesi gerektiğine dair rapor olduğu, yaşanan depremlerde yapının taşıyıcı sisteminin hasar aldığı, ancak güçlendirmenin yapılmadığı benzer durumun Maraş DSİ binasında da olduğu iddia edildi.

Deprem sonrasında hasar tespit çalışmalarında %80’ne gelindiği açıklandı.

Ön tespit niteliğinde olan ve gözlemsel tespite dayanan bu tespit şekli binaların bundan sonra olması muhtemel depremlerde nasıl davranacağı, olası depremlere dayanıp dayanmayacağı ise soru işareti.

Yeniden konut yapılması ve riskli konutların dönüştürülmesi için alınan kararların riskli kamu binalarının dönüşümü içinde alınması ya da alınmış kararların acilen uygulanması gerekmektedir. Zira depremin mesai saati yoktur.

DSİ 6. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİNASININ KOLON VE KİRŞİLERİ ÜRKÜTÜYOR

Depremlerin ardından DSİ 6. Bölge Müdürlüğünün bazı bölümlerini gösteren fotoğraflar buraya acil müdahale yapılmasını zorunlu kılıyor.

WhatsApp Image 2023-03-09 at 13.29.55

Özellikle çalışanların bu koşullarda çok yoğun stres altında çalışması iş verimliliğini düşürmekte huzursuzluğu arttırmakta olduğu görülmektedir.

WhatsApp Image 2023-03-09 at 13.30.12

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi kendi önlemini alarak duruma müdahale etmişken, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü okullarla ilgili yeni yol haritaları belirlerken DSİ 6. Bölge Müdürlüğünün konuyu görmezden gelmesi dikkat çekmektedir.

WhatsApp Image 2023-03-09 at 13.30.15

Tüm yetkililerin var olan gerçekliğe uygun davranması yaşamsal öneme sahiptir. Bu ülke de yeni acıların yaşanmaması için tedbirleri elden bırakmamak gerekir.

Editör: Haber Merkezi