BM başkanı Guterres Dünya AIDS Günü'nü , salgını durdurma ve virüsü ortadan kaldırma yolunda ilerlemeyi engelleyen eşitsizlikleri sona erdirmek için bir eylem çağrısıyla anıyor.

Genel Sekreter António Guterres resmi mesajında ​​"Dünya, AIDS'i 2030'a kadar bitirme sözü verdi", ancak "yoldan çıktık." dedi.

"Bugün, milyonlarca yeni enfeksiyon ve milyonlarca ölüm riskini alıyoruz" diye ekledi ve her yerdeki hükümetleri "Eşitleştir" sloganını gerçeğe dönüştürmeye çağırdı.

HIV tedavisi, testi ve önlenmesi için hizmetlerin mevcudiyetini, kalitesini ve uygunluğunu artırmak için daha fazla fon sağlamak gibi AIDS'i sona erdirmeye yardımcı olabilecek "kanıtlanmış pratik çözümler" olduğunu söyledi.

“HIV ile yaşayan insanların, özellikle de marjinalize edilmiş toplulukların karşılaştığı damgalama ve dışlanma ile mücadele etmek için daha iyi yasalar, politikalar ve uygulamalar. Herkesin saygı görmeye ve hoş karşılanmaya ihtiyacı var.”

Salgını devam ettiren çok katmanlı eşitsizliklerin üstesinden gelinebileceğini ve aşılması gerektiğini söyledi: “AIDS'i bitirebiliriz. Eşitlenirsek.”

Bilim ve dayanışma: Kőrösi

Genel Kurul Başkanı Csaba Kőrösi, BM başkanının eylem çağrısını ve bu yılki kendi ana temasını  yineleyerek, AIDS krizinin "bilime, dayanışmaya ve sürdürülebilirliğe dayalı çözümler için olgunlaştığını" söyledi.

“İnsanları enfeksiyona karşı savunmasız hale getiren eşitsizlikleri sona erdirmek için acil önlemlere ihtiyacımız var. Uluslararası toplum harekete geçerse, bu on yılda 3,6 milyon yeni HIV enfeksiyonu ve 1,7 milyon AIDS'e bağlı ölüm önlenecek.

Tüm Üye Devletleri ve paydaşları, iddialı son tarihe kadar AIDS'i sona erdirmek için siyasi ve mali taahhütlerini yenilemeye çağırdı.

Savunmasızları korumak için gidilecek çok yol var

Haftanın başlarında, HIV aktivisti ve  Unitaid  yönetim kurulu üyesi Maureen Murenga, hastalığa karşı mücadelede daha fazla aciliyeti teşvik etmek için güçlü kişisel tanıklıklarını paylaştı.

 Dünyanın pek çok yerinde artan yeni enfeksiyonlar ve ölümlerle dünyanın AIDS'e karşı tepkisinin tehlikede olduğunu belirten yakın tarihli bir UNAIDS  raporuna atıfta bulunan Bayan Murenga, ergenlik çağındaki kızların ve genç kadınların hala orantısız bir şekilde HIV'den etkilendiğini açıkladı.

"(Bu) gerçekten üzücü çünkü 20 yıl önce bana HIV teşhisi konduğunda bir ergen ve genç bir kadındım ve 20 yıl sonra aynı üzücü hikayeyi değil, farklı bir hikaye anlatacağımızı düşünmüştüm." Uluslararası Gün öncesinde Cenevre'deki brifingde gazetecilere söyledi.

Tedavi zorlukları

HIV ile yaşayan toplulukları temsil eden Kenya vatandaşı Bayan Murenga, 2000'li yılların başında kendisine virüs teşhisi konduğunda düşmanlıkla ve damgalanmayla karşı karşıya kaldı.

Kuruluşu Lean On Me Vakfı aracılığıyla, HIV ile yaşayan ergen kızlar ve genç kadınlar bakım ve destek alıyor, ancak eşitsizlikler tedavi ve önleme konusundaki küresel yaklaşımda devam ediyor.

“Hala birçok yeni enfeksiyon görüyoruz” dedi. "Demek ki tedavi herkese ulaşmıyor ve olduğu yerde insanlar tedaviye bağlı kalmıyor."

Bununla birlikte, özellikle enfeksiyonların tespit edilmesinde ilerleme kaydedildiğini söyleyen Bayan Murenga, teşhis için beklemenin verdiği eziyeti ve HIV taşıdığını kabul edebilmesi için beş kez test yaptırması gerektiğini hatırlattı.

Destek yapıları eksik

“HIV teşhisi konulduğu sırada sonuçların alınmasında gecikme yaşandı” dedi. “Test edileceksiniz ve ardından sonuçlarınızı almak için iki hafta bekleyeceksiniz. Birinin bu kadar uzun süre beklemesi çok zor bir zamandı.”

UNAIDS'e göre, 15 ila 24 yaşları arasındaki ergen kızlar ve genç kadınların HIV kapma olasılığı, Sahra altı Afrika'daki ergen erkek ve genç erkeklere göre üç kat daha fazladır.

BM ajansı, kızların orta öğretimi tamamlayana kadar okulda kalmalarının "HIV enfeksiyonuna karşı savunmasızlıklarını yüzde 50'ye kadar azalttığını" gösteren bir araştırmaya atıfta bulunarak, "İtici faktör güçtür" dedi.

Ölüm cezası artık yok

Unitaid, 2021'de dünya çapında 38 milyondan fazla insanın HIV ile yaşadığını, 1,5 milyon insanın yeni HIV ile enfekte olduğunu ve 650.000 kişinin AIDS ile ilgili hastalıklardan öldüğünü kaydetti. 

Bu kesin rakamlara rağmen Bayan Murenga, HIV'in artık bir "ölüm cezası" olmadığı konusunda ısrar ediyor. Artık "insanlar çok daha hızlı teşhis koyabiliyor" diye ısrar etti. "Gizli ve mahremiyet içinde yapabileceğiniz kendi kendine test kitleri gibi teşhislerimiz bile var."

Bayan Murenga, son 20 yılda, bazı uyarılara rağmen, daha genç HIV hastaları için tedavi rejimlerinin uygunluğunu sağlayan önemli yeniliklere tanık olunduğunu kaydetti.

Oğul tehlikede

“Çocuklar için tedavi görmedik ve oğluma da HIV teşhisi kondu. Bu, hayatımı kurtarmak ve çocuğumu ölüme terk etmek için uyuşturucu kullanamayacağım anlamına geliyordu.

“Ben de tabletimi doğaçlama yapıp ikiye böler ve çocuğa verirdim. Ama sonra vücudundaki organları etkileyip etkilemediğini bilmiyordum. Dozajın uygun olup olmadığını bilmiyordum ama ölmediğinden emin olmak için bunu yaptım."

“Çocuklar için ilaç almamız biraz zaman aldı. Geldiğinde bile pek çocuk dostu değildi. Ve son zamanlarda, çocuk dostu olan pediatrik dolutegravirimiz var ama tek, bu nedenle çocuklar direnç durumunda çeşitlilik göstermiyor.”

Editör: Güven BOĞA