Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için gösteriler yapıyor, konferanslara katılıyor ve sanatsal etkinlikler düzenliyor.

Dünya çapında gösteriler, konferanslar ve sanatsal etkinlikler, kadınları tanımak ve gezegen nüfusunun yarısı için eşitlik talep etmek için kurulan yıllık bir kutlama olan Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Ekran görüntüsü 2023-03-08 230915

Gezegenin bazı bölgelerindeki aktivistler gelişmelere dikkat çekerken, Afganistan ve İran gibi ülkelerdeki baskılar ve dünya çapında cinsel saldırılara ve ev içi şiddete maruz kalan çok sayıda kadın ve kız çocuğu, kadın haklarını güvence altına almak için devam eden mücadelenin altını çizdi.

Ekran görüntüsü 2023-03-08 231018

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres bu hafta, dünya çapında kadın haklarının “istismar edildiğini, tehdit edildiğini ve ihlal edildiğini” ve mevcut değişim hızı göz önüne alındığında toplumsal cinsiyet eşitliğinin 300 yıl daha sağlanamayacağını kaydetti.

Guterres, on yıllardır kazanılan ilerlemenin "ataerkilliğin karşı koyması" nedeniyle yok olduğunu söyledi.

Ekran görüntüsü 2023-03-08 230854

Kadınlar için ilerlemelere öncülük eden ülkelerde bile, son zamanlarda feminist davada gerilemeler oldu: Bu, ABD Yüksek Mahkemesi'nin geçen yıl anayasal kürtaj hakkını sona erdirmesinden ve birçok eyaletin kürtaja kısıtlamalar getirmesinden bu yana ilk Dünya Kadınlar Günü.

BM, Dünya Kadınlar Günü'nü 1977'de tanıdı, ancak bu olayın kökleri 20. yüzyılın başlarındaki işçi hareketlerine dayanıyor. Gün, farklı ülkelerde farklı şekillerde ve değişen derecelerde anılır.

Editör: Haber Merkezi