'Hiçbir şey beni durduramaz': Okula yapılan intihar saldırısından kurtulan Afgan genç eğitimine devam etme sözü verdi

Hazara topluluğuna ev sahipliği yapan Kabil'in Şii Müslüman bölgesindeki bir eğitim enstitüsünde meydana gelen patlamada en az 20 kişi öldü.

BM, son haberlere göre, çoğu bir eğitim merkezinde deneme sınavlarına giren genç kadınlardan oluşan 20'den fazla kişinin ölümüne neden olan Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen intihar saldırısını kınadı.

Afganistan'daki BM Yardım Misyonu'nun ( UNAMA ) bir tweet'te belirttiği başkentin batısındaki Dasht-e-Barchi bölgesindeki Kaaj eğitim merkezinde onlarca kişi yaralandı.

Saldırıyı henüz hiçbir grup üstlenmedi, ancak terör örgütü IŞİD'in veya DAEŞ'in bağlı kuruluşları Afganistan'daki Hazara azınlığını sık sık hedef aldı.

Korkunç öfke

Misyon, “BM ailesi öfkeyi kınıyor ve yas tutan herkese derin taziyelerini iletiyor” dedi.

Haberlerde, saldırganın tesisin dışında korumalara ateş açtığı ve ardından bir bombayı patlatmadan önce bir sınıfa girdiği belirtildi. O sırada odada yüzlerce öğrencinin bulunduğu bildirildi.

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF , Cuma sabahı erken saatlerde “korkunç saldırının dehşete düştüğünü” belirten bir bildiri yayınladı.

Okul, Bomba Öncesi ve Sonrası

'İğrenç hareket'

“Bu iğrenç eylem, düzinelerce ergen kız ve erkek çocuğunun hayatına mal oldu ve çok daha fazlasını da ağır şekilde yaraladı. Kurbanlar üniversiteye giriş sınavı için pratik yapıyorlardı.

UNICEF, bu korkunç olaydan etkilenen tüm ailelere en içten taziyelerini sunar ve yaralılara acil şifalar diler."

Ajans, herhangi bir eğitim ortamında herhangi bir şiddetin “asla kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Bu tür yerler, çocukların öğrenebilecekleri , arkadaşlarıyla birlikte olabilecekleri ve gelecekleri için becerilerini geliştirirken kendilerini güvende hissedebilecekleri barış cennetleri olmalıdır ” denildi.

"Çocuklar ve ergenler şiddetin hedefi değildir ve asla olmamalıdır. UNICEF, Afganistan'daki tüm taraflara insan haklarına bağlı kalmalarını ve insan haklarına saygı duymalarını ve tüm çocukların ve gençlerin güvenliğini ve korunmasını sağlamalarını bir kez daha hatırlatır."

Eğitim 'temel bir hak': Guterres

BM Genel Sekreteri António Guterres günün ilerleyen saatlerinde Sözcüsü tarafından yayınlanan bir açıklamada saldırıyı şiddetle kınadı.

Eğitim, sürdürülebilir barış ve kalkınma için temel bir hak ve temel bir itici güçtür . Genel Sekreter, tüm taraflara sivillerin korunmasını sağlamaya çağrısını yineler. Ayrıca fiili makamları, ne olursa olsun tüm Afganların haklarını korumaya çağırır. etnik köken veya cinsiyet - eğitime güvenli ve güvenli bir şekilde erişmek için." 

Saldırının gerçekleştiği bölge, ağırlıklı olarak Şii bir bölge ve tarihsel olarak Afganistan'da en şiddetli zulüm gören gruplardan biri olan azınlık Hazara topluluğuna ev sahipliği yapıyor.

BM Özel Raportörü Richard Bennett'in Afganistan'daki insan hakları durumuna ilişkin hazırladığı bir rapora göre, bu kötüye kullanım, Taliban'ın geçen yıl Ağustos'ta darbeyle iktidarı ele geçirmesinden bu yana durmadı .

Etnik boyut

6 Eylül'de İnsan Hakları Konseyi'ne sunduğu raporda Bay Bennett, Hazara topluluklarının ekonomik, sosyal, kültürel ve insan haklarını olumsuz yönde etkileyen çeşitli ayrımcılık biçimlerine nasıl maruz kaldıklarını detaylandırdı.

Özel Raportör, " Keyfi tutuklamalar, işkence ve diğer kötü muamele, yargısız infaz ve zorla kaybetme raporları var" dedi. "Ayrıca, hem internette hem de bazı camilerde Cuma namazı sırasında Hazaraların öldürülmesi çağrısı da dahil olmak üzere kışkırtıcı konuşmalarda bir artış bildiriliyor."

Bağımsız bir kapasitede çalışan üst düzey haklar uzmanı, Afganistan'ın fiili yöneticilerinin Peştunları nasıl “Hazara'nın egemen olduğu illerdeki hükümet yapılarında üst düzey görevlere” atadığını da açıkladı.

Bay Bennett, bunun Hazaraların zorla tahliyesine yol açtığını ve Şii ilkelerine aykırı olarak dini vergiler uyguladığını söyledi.

Hazaralar

Hazaralar, Afganistan nüfusunun yaklaşık %9'unu oluşturan etnik grup. Hazaralar, çoğunlukla Şiî inancına sahiptirler ve bazıları Sünni veya Hristiyan’dır. Yoğun olarak Bamyan'ı da içine alan Hazaristan bölgesinde yaşarlar. Hazaralar, Afganistan'daki en kalabalık üçüncü etnik gruptur. Ayrıca 650.000 ve 900.000 arasında olduğu tahmin edilen nüfuslarıyla Pakistan'daki azınlık gruplardan biridir. Pakistan'daki Hazara nüfusunun çoğu Ketta şehrinde yaşar.

Köken

Hazaralar'ın kökenleri tam olarak çözülememiştir. İç Asya kökenli olan Hazaralar, fiziksel özellikleri, yüz kemikleri ve kültür ile dillerindeki benzerliklerden dolayı Orta Asya Türkleri ve Moğollarla ilişkilendirilirler. Hazaralara yapılan genetik analizlerde kısmen Moğol kökenli oldukları görülmüştür. Moğol ve Türk-Moğol topluluğun yerel İrani halkla karışmasıyla Hazaralar oluşmuş olabilir.

Editör: Güven BOĞA