Eğitim Sen Giresun Şubesi, 17 Nisan iş bırakma eylemi kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Neslihan Çıtlak okudu.
Açıklamada, Millî Eğitim Bakanlığı önünde başlatılan “yaşam nöbeti”nin eğitim emekçilerinin güvenli ve insanca yaşam talebinin güçlü bir ifadesi olduğu vurgulandı. Giresun’dan bu nöbete destek verildiği belirtilerek, Ankara’daki mücadeleyle eş zamanlı olarak ülkenin dört bir yanında seslerin yükseltildiği ifade edildi.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kahramanmaraş’ta yaşanan saldırılara dikkat çekilen açıklamada, eğitim alanındaki şiddetin artık sistematik bir sorun haline geldiği kaydedildi. Saldırılarda çok sayıda eğitim emekçisi, öğrenci ve kamu görevlisinin yaralandığı hatırlatıldı.
Açıklamada, yaşanan olayların “münferit vaka” olarak değerlendirilemeyeceği belirtilerek, okullarda artan şiddetin yapısal sorunların sonucu olduğu ifade edildi. Okulların güvenli kamusal alanlar olması gerektiği vurgulanırken, bu alanların giderek güvensizleştiğine dikkat çekildi.
Şiddetin yalnızca güvenlik önlemleriyle açıklanamayacağına işaret edilen açıklamada, toplumsal eşitsizliklerin derinleşmesi, gençlerin yalnızlaşması ve eğitimin kamusal niteliğinin zayıflamasının bu süreci beslediği belirtildi. Eğitim sisteminin piyasalaştırılması ve bilimsel-pedagojik temellerden uzaklaştırılmasının eleştirildiği metinde, mevcut politikaların yaşanan tablonun sorumlusu olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, saldırılar sırasında öğrencilerin yaşadığı travmaya dikkat çekilerek, “Korkuyla pencerelerden atlamak zorunda kalan, sınıflarda dehşeti yaşayan öğrenciler vardır. Bu çocuklar bu düzenin doğrudan mağdurudur” denildi.
Öğrencileri hedef gösteren söylemlerin eleştirildiği açıklamada, sorumluluğun siyasi tercihlerde olduğu savunuldu. “Bugün yaşananlar bir güvenlik zafiyeti değil, açık bir politik tercihin sonucudur” ifadeleri kullanıldı.
Eğitim Sen’in talepleri ise şöyle sıralandı:
- Okullarda şiddeti önleyecek kamusal politikalar hayata geçirilmeli
- Eğitim bilimsel ve pedagojik temeller üzerine yeniden inşa edilmeli
- Öğrencilerin yalnızlaşmasına neden olan uygulamalara son verilmeli
- Eğitim emekçileri ve öğrencilerin güvenliği sağlanmalı
Açıklama, “Bu tablonun siyasi sorumluları görevlerini bırakmalıdır” çağrısıyla sona ererken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in istifası talep edildi.
Eğitim Sen, eşit, bilimsel, laik ve kamusal eğitim mücadelesini sürdüreceklerini vurgulayarak, “Birleşe birleşe kazanacağız” mesajı verdi.





