CHP’Lİ KARAKOZ: “İNCİR ÜRETİCİSİNİ ENFLASYONA EZDİRMEYİN” CHP’Lİ KARAKOZ: “İNCİR ÜRETİCİSİNİ ENFLASYONA EZDİRMEYİN”

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan: "Ziraat Bankası Demirören Grubuna Hangi Şartlarda Kredi Vermiştir?"

Saray medyası Demirören tekeli ile bir kamu bankası olan Ziraat Bankası arasındaki yıllardır süren ilişkiyi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sordu.

Ziraat Bankası bir kamu bankası mıdır, yoksa Demirören’in bankası mıdır?

Demirören Holding’in, Ziraat Bankasına ikinci taksit ödemesi olarak Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ bünyesinde bulunan 5 gayrimenkulü 22 Mayıs 2024 tarihinde 1 milyar 287 milyon 922 bin TL’ye Ziraat Bankasına devretmesi üzerine 2018 yılından bu yana süren holding ve banka arasındaki ilişkinin bir kez daha gündeme gelmesi üzerine Bayhan süreci Sayıştay raporlarına da dayanarak meclis gündemine taşıdı.

“Demirören Holding cebinden tek kuruş çıkmadan koca bir medya imparatorluğunu ele geçirmişken gerek kredi kullanımının geniş hacmi, gerekse borcun ödenmemesi üzerine kimi pek çok sorunun “ticari sır” denilerek yanıtsız bırakılamayacağını ifade eden Bayhan, soru önergesinde “holdinge milyonlarca doları aktaran bir kamu bankası, aktarılan para da halkın parasıdır.” vurgusunu yaptı.

Emek Partisi İstanbul milletvekili İskender Bayhan’ın yanıtlanmak üzere Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yönelttiği sorular şöyledir:

  1. Ziraat Bankası Demirören Grubuna hangi şartlarda ne kadar kredi vermiştir? Kredi şartları (faiz oranı, taksit vs) hangi tarihlerde ve kaç kez yeniden yapılandırmayla değiştirilmiştir, bu değişikliklerin parasal karşılığı nedir?
  2. İlk taksit ödemesinde imarlı olarak alınan ama sonrasında imarsız hale gelen Kemerburgaz arsası nedeniyle banka ne kadar zarara uğratılmıştır?
  3. Kredi ödemesinin yapılmamasına rağmen neden sözleşmede yer alan firmaya veya iştiraklerine ortak olma hakkı kullanılmamıştır?
  4. Demirören Holding’in en son taksit ödemesi olarak 22 Mayıs 2024 tarihinde devrettiği İzmir İli, Gaziemir İlçesi, Atıfbey Mah, 11408 Ada ve 1 Parsel’de kayıtlı, İzmir İli, Konak İlçesi, Umurbey Mah, 1447 Ada ve 10 Parsel’de kayıtlı, Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, Yenigöl Mah., 12558 Ada ve 4 Parsel’de kayıtlı, Trabzon İli, Arsin İlçesi, Nuroğlu Mah., 1149 Ada ve 12 Parsel’de kayıtlı gayrimenkuller banka tarafından kaç Türk Lirasına alınmıştır, hangi parsel kaç Türk Lirası olarak hesaplanmıştır?
  5. Arsa ve gayrimenkullerin parasal değerinin saptaması kim ya da hangi kurum tarafından yapılmıştır, bu değerlendirmede kıstas nedir?
  6. Devir işlemlerine binalardaki araç ve gereçler de sayılmış mıdır? Devredilen gayrimenkullerin kullanım hakkına ilişkin bir tasarruf var mıdır, kim kullanmaya devam edecektir?
  7. Çiftçi bankası olarak bilinen Ziraat Bankasının kredi çeken çiftçilerin, kredi parasını aldıktan sonra kredi faiz oranlarını düşürmüşlüğü hiç mümkün olmuş mudur? Çitçilerin çektikleri kredi için yeniden yapılandırma hakkı var mıdır, koşulları nelerdir? Banka kredi taksidi ödemesini yapamadığı için kaç üretici köylünün tarladaki ürününe, topraklarına ve üretim araçlarına el koymak üzere icra yoluna başvurulmuştur?
  8. Şimdiye kadar başta Ziraat Bankası olmak üzere kamu bankalarından Demirören Holding dışında da kaç sermaye şirketine, kaç tekele faiz oranları

Editör: Haber Merkezi