Pazartesi öğleden sonra meydana gelen sarsıntı, binalar çökerken paniğe kapılan sakinlerin sokaklara kaçmasına neden oldu.

Endonezyalı kurtarma ekipleri, Batı Java'daki bir kasabayı harap eden ve en az 162 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan depremin ardından bir gün sonra hâlâ enkaz altında kalan insanlara ulaşmak için çaba gösteriyor.

Endonezya meteoroloji ve jeofizik dairesi başkanı Dwikorita Karnawati yaptığı açıklamada, ölümlerin çoğunun düşen binalardan kaynaklandığını söyledi.

Ulusal polis sözcüsü Dedi Prasetyo, Antara eyalet haber ajansına verdiği demeçte, Salı sabahı kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için yüzlerce polis memurunun görevlendirildiğini söyledi.

"Personel için bugünün ana görev sırası, kurbanları tahliye etmeye odaklanmaktır" dedi.​

Batı Java Valisi Ridwan Kamil, Pazartesi günkü depremde çoğu çocuk en az 162 kişinin hayatını kaybettiğini ve 300'den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

Yetkililer, "yaralı ve ölü sayısının zamanla artacağı varsayımı altında" faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Ulusal Arama ve Kurtarma Teşkilatının (Basarnas) başkanı Henri Alfiandi bir basın toplantısında, "Zorluk, etkilenen bölgenin yayılmış olması ... Üstelik bu köylerdeki yollar da hasar görmüş."

Depremin olduğu zaman hakkında "Kayıpların çoğu çocuklar çünkü saat 13:00'te hala okuldaydılar" dedi.

Basarnas, 162 kişinin öldüğünü ve 13.000'den fazla kişinin tahliye edildiğini doğruladı.

Ulusal Afet Dairesi (BNPB), 62 kişinin öldüğünü ve 100 ek kurbanın henüz doğrulanmadığını söyledi.

Cianjur polis şefi Metro TV haber kanalına, şimdiye kadar Cugenang'dan 20 kişinin tahliye edildiğini, bunların çoğunun öldüğünü ve sakinlerin hala kayıp aile üyelerini bildirdiğini söyledi.

Bölge, bölgeye erişimi engelleyen depremin tetiklediği bir heyelan tarafından vuruldu.

Cugenang'dan yerel bir sakin olan Zainuddin, "Üç yetişkin ve üç çocuk olmak üzere en az altı akrabamdan hâlâ haber alınamadı."

"Sadece bir deprem olsaydı sadece evler yıkılırdı ama heyelan nedeniyle bu daha da kötü. Bu yerleşim bölgesinde sekiz ev vardı ve bunların hepsi gömüldü ve süpürüldü."

Bazı bölgelerde elektrik kesintileri ve 117 artçı sarsıntı kurtarma çalışmalarını zorlaştırdı.

BNPB, sadece 10 km (6.2 mil) derinlikte meydana gelen ve yaklaşık 75 km uzaklıktaki başkent Jakarta'da güçlü bir şekilde hissedilen depremin en az 2.200 eve zarar verdiğini ve 5.000'den fazla insanı yerinden ettiğini söyledi.

Yerkabuğundaki farklı plakaların buluştuğu, sismik olarak oldukça aktif bir bölge olan sözde "Ateş Çemberi" üzerinde yer alan Endonezya, yıkıcı depremlerle dolu bir geçmişe sahiptir.

2004 yılında, Endonezya'nın kuzeyindeki Sumatra adası açıklarında meydana gelen 9.1 büyüklüğündeki bir deprem, 14 ülkeyi vuran bir tsunamiyi tetikledi ve Hint Okyanusu kıyı şeridinde yarısından fazlası Endonezya'da olmak üzere 226.000 kişinin ölümüne yol açtı.

Editör: Haber Merkezi