CIANJUR, Endonezya - Ulusal Afet Hafifletme Dairesi, Endonezya'nın Java adasını sallayan depremde Salı günü çöken binaların altında daha fazla ceset bulunmasıyla ölü sayısının 268'e çıktığını ve 151 kişinin hala kayıp olduğunu söyledi.

Çoğu Endonezyalı gibi sadece tek bir isimle anılan teşkilat başkanı Suharyanto, gazetecilere verdiği demeçte, Pazartesi öğleden sonra Cianjur şehri yakınlarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde 1.083 kişinin daha yaralandığını söyledi.

Temblor, korkmuş sakinleri sokaklara kaçtı, bazıları kan ve enkazla kaplandı ve kırsal alandaki binaların çökmesine neden oldu.

Associated Press'e konuşan bir kadın, deprem olduğunda Cianjur'daki evinin "dans ediyormuş gibi sallanmaya" başladığını söyledi.

İsmini sadece Partinem olarak veren kadın, "Ağlıyordum ve hemen kocamla çocuklarımı yakaladım" dedi. Ailesiyle birlikte kaçtıktan kısa bir süre sonra ev çöktü.

Yetkililer, ölenlere ek olarak 300'den fazla kişinin ciddi şekilde yaralandığını ve en az 600 kişinin de hafif yaralandığını bildirdi.

Ulusal Arama ve Kurtarma Dairesi başkanı Henri Alfiandi, Cianjur'un kuzeybatısındaki Cijedil köyünde depremin sokakları kapatan ve çok sayıda evi gömen bir toprak kaymasını tetiklediğini söyledi.

“Hala kayıp olduğundan şüphelenilen birkaç noktada operasyonları en üst düzeye çıkarıyoruz. Ekibimiz uzak bölgelere de ulaşmaya çalışıyor” dedi. "Bizim için tüm mağdurlar bir önceliktir, amacımız onları bulmak ve mümkün olan en kısa sürede tahliye ettirerek hayat kurtarmak ve tıbbi yardım almaktır."

Hastaneler zaten dolup taşmışken, hastalar daha fazla tedavi beklerken kollarında damar içi damlalarla dışarıda kurulan çadırlarda sedyelerde ve bebek karyolalarında yatıyordu.

Batı Java Valisi Rıdwan Kamil, ölenlerin çoğunun devlet okulu öğrencileri olduğunu ve binaların çöktüğü sırada İslami okullarda fazladan ders alan ve günlük derslerini bitiren öğrenciler olduğunu söyledi.

İlk kurtarma girişimleri, hasarlı yollar ve köprüler, elektrik kesintileri ve ağır beton molozlarının taşınmasına yardımcı olacak ağır ekipman eksikliği nedeniyle engellendi. Salı günü, güç kaynakları ve telefon iletişimleri gelişmeye başladı.

Bayındırlık işleri ve konut sözcüsü Endra Atmawidjaja, operasyonların Cianjur'da insanların hala mahsur kaldığına inanılan yaklaşık bir düzine yere odaklandığını söyledi.

"İnsanları kurtarmak için zamana karşı yarışıyoruz" diyen Atmawidjaja, yolları kapatan ağaçları ve toprağı temizlemeye devam etmek için komşu Bandung ve Bogor şehirlerinden yedi ekskavatör ve 10 büyük kamyonun konuşlandırıldığını sözlerine ekledi.

Cakarta'dan yiyecek, çadır, battaniye ve diğer malzemeleri taşıyan kargo kamyonları Salı günü erken saatlerde geçici barınaklarda geliyordu. Yine de binlerce kişi, artçı sarsıntı korkusuyla geceyi açıkta geçirdi.

Komşu bir bölgede İslami bir eğitim vakfında çalışan Dwi Sarmadi, "Binalar tamamen yerle bir oldu" dedi.

Başkan Joko Widodo Salı günü Cianjur'u ziyaret ederek insanlara hükümetin ihtiyacı olanlara ulaşma konusundaki tepkisi konusunda güvence verdi.

Bir futbol sahasındaki sığınma evlerinde hayatta kalanları ziyaret ettikten sonra, "Kendi adıma ve hükümet adına, bu Cianjur depreminde hayatını kaybedenlere ve ailelerine en derin başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum." dedi.

Cianjur'u diğer şehirlere bağlayan ana köprü de dahil olmak üzere altyapıyı yeniden inşa etme ve evi hasar gören her sakine 50 milyon rupiye (3.180 $) kadar hükümet yardımı sağlama sözü verdi.

2,5 milyondan fazla kişinin yaşadığı aynı adı taşıyan dağlık bir bölgenin parçası olan Cianjur'da yaklaşık 175.000 kişi yaşıyor. Dindarlıkları ile tanınan Cianjur halkı çoğunlukla bir ve iki katlı binalardan oluşan kasabalarda ve çevredeki kırsalda daha küçük evlerde yaşıyor.

Kamil, evleri ağır hasar gören 13 binden fazla kişinin tahliye merkezlerine götürüldüğünü söyledi. Cianjur Bölge Hastanesi'nin dışında yüzlerce kişi tedavi için bekledi.

“Ofis binamda çalışıyordum. Bina hasar görmedi, ancak deprem çok kuvvetli sallandığı için birçok şey düştü. Bacağıma ağır bir şey çarptı” dedi Sarmadi.

Bazı bunalmış klinikler onu göremeyince hastanenin dışındaki bir çadırın yanında bekliyordu. Birçok insan daha kötü durumda geliyordu. "Umarım yakında benimle başa çıkabilirler," dedi.

Birçok Endonezyalı gibi tek isim kullanan inşaat işçisi Hasan da hastaneye kaldırılanlardan biri.

"Ben bayılmışım. Çok güçlüydü, ”diye hatırladı Hasan. “Arkadaşlarımın binadan kaçmak için koştuğunu gördüm. Ama çıkmak için çok geçti ve duvara çarptım.”

Deprem 10 kilometre (6.2 mil) derinlikte vurdu. Ayrıca, yüksek binaların sallandığı ve bazı insanların tahliye edildiği, yaklaşık üç saatlik sürüş mesafesindeki büyük Cakarta bölgesinde de paniğe neden oldu.

270 milyondan fazla insanın yaşadığı ülke, “Ateş Çemberi” olarak bilinen Pasifik Havzası'ndaki volkanlar ve fay hatları üzerindeki konumu nedeniyle sık sık depremler, volkanik patlamalar ve tsunamilerden etkileniyor.

Şubat ayında Batı Sumatra eyaletinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremde en az 25 kişi öldü ve 460'tan fazla kişi yaralandı. Ocak 2021'de Batı Sulawesi eyaletinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde 100'den fazla kişi öldü ve yaklaşık 6.500 kişi yaralandı.

2004'te güçlü bir Hint Okyanusu depremi ve tsunamisi, çoğu Endonezya'da olmak üzere bir düzine ülkede 230.000 insanı öldürdü.

Editör: Haber Merkezi