Endonezya parlamentosu, ceza kanununda başka kapsamlı değişiklikler yaparken  yasayı onayladı - eleştirmenler ülkenin özgürlüklerine bir gerileme olarak kabul edilen bir hareket.

Tartışmalı yeni ceza yasası, genel kurul oturumunda milletvekillerinden oyların çoğunluğunu aldıktan sonra, meclis sözcüsü Sufmi Dasco Ahmad, metnin onaylandığını işaret etmek için tokmağı vurdu ve “yasal” diye bağırdı.

Hak grupları, sivil özgürlüklere yönelik baskıyı ve dini köktendinciliğe doğru kaymayı kınayarak değişiklikleri protesto etmişti.

“Tartışılan önemli konuları ve farklı görüşleri bir araya getirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Hukuk ve İnsan Hakları Bakanı Yasonna Laoly, parlamentoya yaptığı açıklamada, "Ancak, ceza yasası değişikliği konusunda tarihi bir karar vermenin ve miras aldığımız sömürge ceza yasasını geride bırakmanın zamanı geldi" dedi.

Yeni geçirilen yasadaki en tartışmalı maddelerden bazıları, evlilik öncesi ve evlilik dışı seksin yanı sıra evli olmayan çiftlerin birlikte yaşamasını suç sayıyor.

Onay, iş gruplarının bunun Endonezya'nın bir turizm ve yatırım destinasyonu imajına zarar verebileceği konusunda uyarmasına rağmen geldi.

Ayrıca, bu kuralların eşcinsel evliliğe izin verilmeyen Endonezya'daki LGBTQ topluluğu üzerinde büyük bir etkisi olabileceğinden korkuluyor.

Hukuk ve insan hakları bakanlığı sözcüsü Albert Aries, oylamadan önce değişiklikleri savundu ve yasanın evlilik kurumlarını koruyacağını söyledi.

Evlilik öncesi ve evlilik dışı seks eylemlerinin yalnızca bir eş, ebeveynler veya çocuklar tarafından bildirilebileceğini ve değişikliğin kapsamını sınırladığını söyledi.

Hak grupları yasayı ahlak polisliği olarak eleştirdi ve aktivistler bunu medeni ve siyasi özgürlüklere yönelik bir baskı olarak kınadılar.

Hollanda sömürge dönemine kadar uzanan Endonezya ceza kanununun revizyonu onlarca yıldır tartışılıyor.

İnsan hakları grupları, önerilerin, uzun süredir dini hoşgörüsüyle övülen ve laikliğin anayasasında kutsandığı bir ülkede köktendinciliğe doğru artan bir kaymanın altını çizdiğini söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü Endonezya direktörü Usman Hamid, AFP'ye "Geriye gidiyoruz... baskıcı yasalar kaldırılmalıydı, ancak yasa tasarısı yurtdışındaki akademisyenlerin iddialarının doğru olduğunu, demokrasimizin tartışmasız bir şekilde düşüşte olduğunu gösteriyor" dedi.

Pazartesi günü yaklaşık 100 kişi yasa tasarısını protesto etti ve üzerinde bir cenaze töreninde olduğu gibi çiçek yaprakları bırakan "ceza kanunu revizyonunun kabul edilmesini reddedin" yazan sarı bir pankart açtı.

Endonezya'nın çevreci grubu WALHI'nin bir kampanyacısı olan Abdul Ghofar, sembolik eylemlerin, halkın revizyonun yaklaşmakta olan geçişine ilişkin "kederini" gösterdiğini söyledi.

Yeni yasayı reddetmek için bir başka protestonun Salı günü parlamento binası önünde yapılması planlandı.

Editör: Haber Merkezi