Fabrikalar günümüzde gelişimin ve kalkınmanın baç aktörleridir. Fabrikaların gelişmesi ve verimli üretimler yapması, ülkelerin gelişim seviyelerini doğrudan etkilemektedir. Fabrikalar ve diğer endüstriyel kuruluşlar sayesinde istihdam sağlanmakta ve işsizlik oranında düşüşler gerçekleştirilmektedir. Endüstriyel çalışmalar sayesinde devlet sosyal bir devlet olabilmekte ve refah seviyesi artmaktadır.

Endüstri bir ülkenin ekonomisi için belirleyici bir rol üstlenmektedir. Yatırımlar ve üretimler sayesinde iktisadi gelişmeler sağlanmakta ve ülkenin gelişmesi sağlanmaktadır.

Ülkemizde son yıllarda meydana gelen gelişimler birçok fabrikanın oluşmasını sağlamıştır. Ülkemiz sanayi ve endüstri alanında birçok yeniliğe ev sahipliği yapmakta ve gelişen ve kalkınan ülkeler sıralamasında gittikçe yukarıya çıkmaktadır.

Ülkemizde tekstil fabrikaları, matbaa fabrikaları, çelik fabrikaları, demir fabrikaları, plastik fabrikaları, porselen fabrikaları, otomotiv ve yedek parça fabrikaları, metal sanayi fabrikaları, gemi inşaat fabrikaları, kimya sanayi fabrikaları, yiyecek ve içecek sektörü fabrikaları, ambarlar, hayvan çiftlikleri ve seralar gibi birçok alanda üretim ve hizmet faaliyetleri yürütülmektedir.

Fabrikaların verimli ve kaliteli üretimler yapabilmesi uygun ortam şartlarının sağlanmasından geçmektedir. Uygun koşullarda çalışan personeller daima daha enerjik ve sağlıklı bir şekilde işlerini yapabilmektedirler. Bu açıdan işletme sahiplerinin üretim alanlarında uygun ortamları ayarlamaları gerekmektedir.

Fabrikalarda canlı ve cansızlar için uygun ortamın oluşturulması son derece önemlidir. Soğutma ve havalandırma sistemleri bu çerçevede başrol görevini üstlenmektedirler.

Havalandırma ve soğutma sistemleri sayesinde ortamda bulunan kirli hava, kir, toz, bakteri ve partiküllerden arındırılır ve ortama temiz ve taze bir hava salınımı sağlanır. Bu sayede doğal bir hava sirkülasyonu sağlanmaktadır. Doğal hava sirkülasyonu hem alanda çalışan personeller açısından hem dem muhafaza edilmesi gereken eşyalar açısından son derece önem arz etmektedir.

Endüstriyel soğutma ve havalandırma sistemleri için üretilen birden fazla türde sistem bulunmaktadır. Söz konusu havalandırma ve soğutma sistemleri başlığı altında Chiller soğutma sistemleri, VRV klima soğutma sistemleri, evaporatif soğutma sistemleri, merkezi soğutma sistemleri ve rooftop soğutma sistemleri gibi sistemler ön plana çıkmaktadır. Fakat soğutma ve havalandırma sistemleri arasında en yoğun kullanıma sahip olanlar ise Chiller soğutma sistemleri ile evaporatif soğutma sistemleridir.

İşletmeler Chiller ve Evaporatif sistemleri uzman ekiplere danışarak kullanılacağı yerdeki verimini göz önüne alarak sıklıkla tercih etmektedirler.

Chiller Endüstriyel Soğutma Sistemi Nedir?

Chiller kelimesi İngilizce bir kelime olup soğutucu anlamını taşımaktadır. Chiller soğutma sisteminin basit bir çalışma mantığı vardır. Bu sistemde ısı belirli bir kaynaktan alınır daha sonra başka bir kaynağa nakledilir. Isının nakledilmesi enjeksiyon soğutmayı harekete geçirir enjeksiyonun çalışmasıyla birlikte soğutma işlemi gerçekleşmektedir.

Chiller endüstriyel soğutma sistemlerinde evaparatör ve kompresörden elde edilen enerji kondester üzerinden atılarak soğutma işlemi tam anlamıyla meydana gelmektedir.

Chiller Endüstriyel Soğutma Sistemlerinde aşağıdaki ekipmanlar yer almaktadır:

1.                Kompresör,

2.                Kondenser,

3.                Kontrol Cihazı,

4.                Kısılma Vanası,

5.                Evaparatör,

6.                Elektrik Panosu,

7.                Güvenlik Elemanları,

8.                Pompa

Yüzeysel anlamda değerlendirildiğinde sistem bünyesinde bu malzemeler bulunmaktadır. Söz konusu ekipmanlar sayesinde soğutma işlemi gerçekleştirilmekte ve güvenlik elemanları bünyesinde bulunan sigorta gibi ekipmanlar sayesinde de olası felaketlerin önüne geçilmektedir. Sistem bu yönüyle hem işlevselliğini korumakta hem de güvenlik açısından olumsuz sonuçlara mahal bırakmamaktadır.

Chiller Endüstriyel Soğutma Sistemlerinin iki türü bulunmaktadır:

1.                Hava Soğutmalı Chiller Sistemleri, (Kompresörde yüksek basınç etkisi altında kalan sıcaklık derecesi yüksek olan gaz, kondensere gönderilir. Bünyesinde birden çok  sayıda fan barındıran kondenser aracılığı ile de bu gazın sıcaklığının farklı bir alana nakledilmesi sağlanmaktadır. Bu işlemde doğal hava kaynağından yararlanılmaktadır.)

2.                Su Soğutmalı Chiller Sistemleri (Su deposu veya doğal su kaynağından yararlanılarak elde edilen soğukluk sistem içerisinden kanallar vasıtasıyla ortama aktarılmaktadır.)

Hava soğutmalı sistemin açık alanlara monte edilmesi daha verimli bir soğutmanın gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır. Su soğutmalı sistemin ise su deposunun veya kulesinin monte edilmesiyle birçok kapalı alanlarda kullanılabilmesi uygundur.

Evaporatif Endüstriyel Soğutma Sistemleri

Evaporatif soğutma, suyun buharlaşması sırasında havadan ısı alması prensibine dayanan bir soğutma sistemidir. Sistem enerji tasarrufu yönüyle ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda havayı olumsuz şartlardan filtreleyen sistem doğayı kirletmez, bu yönüyle doğa dostu bir yapıdadır.

Sistem içerisinde geniş alanlara sahip pedler bulunmaktadır. Bu pedler soğutma işlemi esnasında ıslatılmaktadır. Kanallardan akan sular sayesinde ıslanan pedler sessiz çalışma özelliğine sahip fanların getirdiği sıcak havayla etkileşime girerler. Bu nokta sıcak hava ve ıslak pedlerin birleşiminden buharlaşma meydana gelmekte ve sonrasında soğuk hava elde edilmektedir. Nihayetinde elde edilen kaliteli temiz ve taze hava kanallar vasıtasıyla birçok alana gönderilmekte ve hava sirkülasyonu sağlayabilmektedir.

Evaporatif sistem birçok alanda kullanılabilir. Hava kanallarına fanlar tarafından verilen temiz ve taze havanın ortama salınımı ortamdaki oksijen miktarını artırmaktadı. Aynı zamanda sistem havadaki sıcaklık derecesini düşürürken nem miktarını yükseltir bu yönüyle havayı kurutmaz.

Sistem içerisinde soğutucu gaz ve kompresör bulunmamaktadır. Doğal bir hava sirkülasyonu sağlayan evaporatif soğutma sistemleri enerji tasarrufu açısından sıklıkla tercih edilmektedir.

Evaporatif sistemin kurulumu ve bakımı için gereken masraflar oldukça makul rakamlardadır. Uzman ekipler tarafından öncelikle fizibilite çalışması yapılır daha sonra kısa bir sürede istenen ortama kurulabilmektedir. Sistemin diğer soğutma sistemlerinde olduğu gibi belirli periyotlarda bakımı gerekmektedir. Bu bakım maliyetleri de oldukça düşüktür.

Sistem birçok fabrikada, endüstriyel oluşumlarda, depolarda, toplu yaşam alanlarında, otoparklarda, sanayi bölgelerinde ve diğer geniş alanlarda kullanılmaya elverişli yapıdadır. Maliyet açısından da hem enerji tasarrufu yapan hem de bakım ve kurulum açısından makul fiyatlara sahip olan sistem birçok işletme sahibinin tercih ettiği bir sistemdir.

Soğutma sistemleri kullanışlı ve uzun ömürlü olması için bakıma ihtiyaç duymaktadır. Bu açıdan hem Evaporatif soğutma sistemleri hem de Chiller soğutma sistemlerinin uzman ekipler tarafından düzenli olarak bakımı yapılması gereken sistemlerdir. Belirli periyotlarla bakımlar sayesinde soğutma ve havalandırma sistemleri daha uzun ömürlü ve kullanışlı olmaktadır.

Kaynak: https://www.entalpiproje.com/fabrika-sogutma-sistemleri/

Editör: Haber Merkezi