Perşembe günü Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada  Nada Al-Nashif, Uluslararası Para Fonu'nun ( IMF ) gelişmiş ekonomilerin 2022'de yüzde 6,6'lık ortalama enflasyon oranlarına kendilerini hazırlamaları gerektiğini,  bu da daha da yoksullaşması beklenen yüzde 9,5'lik oranın oldukça altında olması gerektiğini tahmin etti. 

Bayan Al-Nashif, dünyanın en zengin ülkelerinde istihdam oranlarının 2021'in sonunda geri döndüğünü veya pandemi öncesi seviyeleri aştığını görse de, "çoğu" orta gelirli ülkenin henüz COVID-19 krizinden kurtulmayı başaramadığını da sözlerine ekledi.

COVID mirası ve Ukrayna acı çekiyor

BM insan hakları şefi vekili, iki yılda bir kalkınma hakkı tartışması sırasında Konseye yaptığı açıklamada, koronavirüsün "önceden var olan eşitsizlikleri açığa çıkardığını ve şiddetlendirdiğini" ve  sürdürülebilir büyümeyi "dünyanın birçok yerinde birkaç yıl gerilediğini" söyledi.

Sürdürülemez devlet borç yüklerinin, sosyal koruma sağlama konusunda olumsuz etkileri olduğu için birçok gelişmekte olan ülkeyi “ağırlaştırdığını” söyleyen Al-Nashif,  birçok ülkenin artık “sosyal huzursuzluk dahil ” benzeri görülmemiş mali zorluklarla karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi. pahalı kredi geri ödemeleriyle bağlandı.

İşleri daha da kötüleştirmek için, vekalet eden haklar şefi, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinin ülke içinde ve sınırlarının ötesinde “büyük insani acılara” yol açtığını yineledi.

Bayan Al-Nashif, savaşın aynı zamanda küresel tedarik zincirlerinde yeni bozulmaları tetikleyerek kadınları ve kızları orantısız bir şekilde etkileyen “akaryakıt ve gıda fiyatlarının fırlamasına” katkıda bulunduğunu açıkladı.

Aşırı yoksulluk artışı

Dünya Bankası'ndan alınan verilere atıfta bulunarak, bu yıl pandemi öncesi tahminlere kıyasla 75 ila 95 milyon insanın aşırı yoksulluk içinde yaşaması bekleniyor.

Aşırı yoksulluk içinde yaşayan 760 milyon insandan “erkek ve oğlan çocuklarından 16 milyon daha fazla kadın ve kız çocuğu olacak” dedi. ve Orta ve Güney Asya (yüzde 20,9).

Al- "Krizlerin birleşmesi, gıda ve beslenme, sağlık ve eğitim, çevre, barış ve güvenlik üzerinde yan etkiler yaratarak  , 2030 Gündeminin gerçekleştirilmesine yönelik ilerlemeyi daha da baltaladı  ve pandemiden sürdürülebilir iyileşmeyi tehlikeye attı." Nashif korudu.

İklim değişikliği 'kurtarma' fonu

İlgili bir uyarıda, üst düzey bir bağımsız insan hakları uzmanı   Perşembe günü,  Devletlerin iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olaylarından sert bir şekilde etkilenmesine yardımcı olmak için küresel bir “kurtarma” fonu oluşturulması çağrısında bulundu.

İklim değişikliği bağlamında insan haklarının teşviki ve korunması Özel Raportörü Ian Fry,  Bangladeş'e yaptığı resmi ziyaretin sonunda temyiz başvurusunda bulundu.

Güneydoğu Asya ülkesi " iklim değişikliğinin yükünü tek başına taşımak zorunda kalmamalı " diye ısrar ederek, "çok uzun süredir, büyük emisyon salan ülkelerin neden oldukları acıların sorumluluğunu inkar ettiklerini" de sözlerine ekledi.

Bangladeş güvenlik açığı

İnsan Hakları Konseyi tarafından bu yıl Mart ayında bağımsız olarak atanan hak uzmanı , Bangladeş'in kuzeydoğusundaki Sylhet'te bu yıl tekrarlanan ani selin, kadınları özellikle iklim değişikliğinin en tehlikeli etkilerine maruz bıraktığını söyledi.

Özel Raportör, acil durum nedeniyle, "tatlı su getirmek için uzun mesafeler yürümek zorunda kaldıklarını, bu da onları cinsel taciz riskine soktuğunu" ve onları çocuk bakımı ve çiftçilikten alıkoyduğunu söyledi.

Yükselen suların çiftlik hayvanlarını öldürdüğünü, mahsulleri mahvettiğini ve tohum depoladığını ve toplumun tamamen iyileşmesinin en az iki yıl süreceğini de sözlerine ekledi.

Editör: Güven BOĞA